Jump to content

3. СЪБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ


Recommended Posts

3. СЪБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ

ПРОБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ . Беседа от Учителя , държана на 19 август 1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921].

с. 40-41,43-44,49,51

„И тъй, този велик закон, който регулира живота на съвременните европейски народи, ги е турил на тяхното място. Тази сегашна цивилизация, която почти се завършва, е започнала от Египет, минала е в Сирия, Персия, Рим, Англия, Германия, Америка, сега минава наново в Русия и се повръща пак към източния материк, и от там ще вземе друго направление. Тази вълна, която иде в света и движи човечеството, не е механическа. Всички вие сте определени да вземете в нея участие, щете-нещете,

В какво седи благородството на един народ? Защо англичаните са благородни?3ащото у тях има събудено колективно съзнание . Макар да имат грешки, но те лесно ги поправят. Най-много окултисти има между тях. Всеки народ, в който се събужда туй колективно съзнание, съзнава до известна степен, че всичко трябва да се подчини на общата цел."

„Време е сега, когато всички ние трябва да живеем в това колективно съзнание на човечеството , да знаем, че смърт няма. Човешката душа , човешкото съзнание не умира . Промяна на човешкото тяло става, формата се е променила, но това не е съществено. Човек променява много тела, много органи, но той, като душа, която се развива, като съзнание в природата не се губи. Това е един факт, в който няма никакво изключение. Проверете истината и ще видите."

„Както всяко растение трябва да намери своя почва, да намери всички подходящи условия за своето растене, така и всеки човек в света трябва да намери своите благоприятни условия, за да расте и се развива. Никога не мислете, че условията при които живеете, са неблагоприятни. Това са само вътрешни, субективни схващания. При туй развитие на колективното съзнание , всеки човек е точно на мястото си. Но ние се заблуждаваме и казваме: „Защо не съм като този господин?" Не гледайте тоя човек отвънка, той може да е богат, може да има много ястия, но той е нещастен, неговият вътрешен живот е развален, има порок на сърцето, стомахът му е развален. А онзи, бедният, няма такова изобилие, но е здрав, яде си сладко.

Щастието на човека се обуславя от разположението на духа, да е доволен от това, което е приел в даден момент. И когато тези хора се съединяват, трябва да имат еднакви идеи. Идеите на всинца ни трябва да бъдат прави. Не казвам, че винаги са прави, но индивидуално са прави. Следователно, в индивидуално, обществено и народно отношение ние трябва да коригираме нашите идеи и да внесем новите идеи, които идат в света отгоре. Както растението гради своите форми, така и ние трябва да градим правилно своите мисли и чувства. Някои казват: „сега животът е много тежък". Не, казвал съм и друг път, че сега се намирате в най-благоприятните условия на живота."

„Това е божественото учение, което сега иде в света. Подели са го малките деца, а след 10 години малките деца ще го проповядват. След десет години гъсениците ще излязат из какавидите си и ще литнат с крилцата си. Ще кажат: „не ни трябват пашкули". В света иде този закон, фактите сега се групират и законите се установяват. Ние минаваме от материалния към духовния свят, всичко минава от частното към общественото , т.е. да не мислим само за онзи закон на осигуровките, всеки да се грижи след като умре да остави наследство няколко милиона, оставя за това, за онова толкова - „благодеяния" прави, та да кажат, че еди-кой си човек умрял и оставил толкова пари - „благороден" човек е. Не, в бъдеше хората няма да умират, няма да имат нужда от паметници.

И тъй, вложете любовта като стремеж в сърцето си, като чувство в душата си, като сила в ум а си и като принцип в духа си.

В туй е спасението на човешкия дух . Тъй , в тези три неща трябва да разберем любовта "

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...