Jump to content

07 - 08. ИЗГОНЕН ОТ ЗАТВОРА


Recommended Posts

8. ИЗГОНЕН ОТ ЗАТВОРА

По време на септемврийското въстание през 1923 година, брат Васил Благодумов попада в затвора. Както си приготвял вечеря, идват и го арестуват. Пращат го в затвора, както много виновни и невинни хора. По всяка вероятност някой го бил наклеветил за лично отмъщение. Бил в Обществената, където прекарал 30-40 дена без съд, без присъда. В помещението били 30-40 души. Осветявало се само от едно малко прозорче, и то на значителна височина. Другите ги викали един по един, за да ги разследват, но него не го търсели. Сякаш бил забравен. Седмици минавали, и той започнал да скучае, понеже бил свикнал все нещо да работи. Бръкнал той в джоба си, където намерил Евангелието си. Зарадвал се, че ще може нещо да прочете, но тъй като помещението било полутъмно, той отива под прозорчето, обръща гръб, вдигнал високо ръце с разтворено Евангелие, но нищо не се виждало. В това време влиза един от агентите и го вижда, че държи нещо в ръце и го пита: „Ти там какво правиш?" - „Чета Евангелие." - „Така ли! Ще ми четеш Евангелие в затвора! Дай ми го!"
Връща се веднага да докладва на началника се, че един затворник чете Евангелие. Началникът веднага издал заповед този затворник веднага да бъде изгонен от затвора, като казал, че такива хора в затвора не им трябват, защото там е място само за комунисти.
Изкачвал стълбища, минавал през разни коридори, докато се намерил на улицата. „Е, хайде, ще им простя. От мен да мине този път." И той поел пътя за дома си.
На два въпроса братът не можал да отговори: защо го бяха арестували и защо го изпъждат от затвора. Загадка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...