Jump to content

4. ЗАКОНЪТ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ


Recommended Posts

4. ЗАКОНЪТ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ

КРАТКИ ОБЯСНЕНИЯ . Беседа от Учителя , държана на 2 0 август 1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство , при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921] . с. 59-60,66-6 7

„Давайте място на другите. Дошъл някой човек да прави добро, вие ще отстъпите, ще му дадете място той да се прояви. И за вас има място. Защото три изключения може да има: когато дойде някой да прави добро, ти ще отстъпиш мястото си; може да се яви и втори, и нему ще отстъпиш, а третият ще бъдеш ти. Когато се движи вашия крак в известна посока, за да извърши някое добро дело, т.е. разумно, с вас заедно ще вземат участие всички други разумни сили и всички разумни същества. Движението е разумно , когато то е в хармония с движенията на всички разумни същества. А неразумно е, когато ние сами вършим нещо, а другите не вземат участие. И когато ние извършим една постъпка, тогава усещаме този вътрешен закон. Когато всички същества са били с нас в хармония, усещаме една вътрешна радост, а когато направим някоя глупост, усещаме тъга. Това показва, че тази наша постъпка не е навременна, може да е права, но не е в съгласие с разумните сили. Всяко наше движение , всяка наша мисъл , всяко наше чувствуване трябва да бъде в съгласие с целокупния божествен закон на всички същества , които са вътре в туй колективно съзнание. "

„В колективното съзнание, според друг един закон, хората колективно трябва да си помагат . Като срещнеш някого, някой твой брат например, не го критикувай в душата си, но гледай да намериш някоя добра черта в него и чрез Божествения Дух да го подпомогнеш, защото твоето подигане е и негово, защото неговото падане е и твое. Той ще падне в едно отношение, ти в друго. Аз мога да ви обясня този закон. От този закон произлизат много нещастия. Един като прави грешка в едно отношение, друг - в друго отношение. Един като направи добро в едно отношение, друг ще направи добро в друго отношение. Доброто е общо за всички ни , и злото е общо за всички ни.

Този Господ, Който ни говори, Който ни учи вън от нас и вътре в нас, аз Го виждам проявен във всички форми, всичкото Негово желание е да Го познаем като Любов. Аз съм уверен, че все ще Го познаете, когато и да е: някои по-рано, някои по-късно, някои може сега, някои в бъдеще, а някои в миналото може да са Го познали."

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...