Jump to content

ДУХЪТ НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

ДУХЪТ НА ЧОВЕКА

Всеки човек трябва да знае, че има Дух в себе си, автор на всичко онова, което той счита невъзможно. 47-171.

Казано е в Битието, че Бог е вдъхнал, дихание в човека, и той е станал жива душа. Значи диханието в човека представя Божия Дух. 59-253.

Думата „дух” взета в широк и дълбок смисъл, подразбира най-мощната, най-красивата форма, която съществува в света. 18.5-20.

Всяка форма, която внася мощ и мисъл в човека, това е духът. 18.5-20.

Тялото е резултата на човешкия дух. Човешкият дух е строител. От устройството на тялото се съди за духа на човека. Добре устроено тяло говори за правилните усилия на човешкия дух. Следователно, от степента на развитието, до което са достигнали човешкия ум и човешкото сърце, се съди за работата и усилията на неговия дух. 48-146.

Духът на човека представлява кормилото на неговата машина. Щом сте влезли в тази машина, ще държите кормилото здраво, ще пазите равновесие, за да свършите започнатата работа. От умението на човека; да държи кормилото в равновесие, зависи управлението на неговата машина и правилното решаване на задачите. 38-229.

Христос казва: „Духът е онова, което дава живот.” Този дух някой път действа вътрешно, чрез нашата интуиция, а някой път външно. Той ни предупреждава чрез сънища, а някой път чрез наши приятели. Изобщо той действа отвън или отвътре, но когато ние се повдигнем и започнем да Го разбираме, тогава иде тъй нареченото първо посвещение. Духът говори вече на един отривист, разбран език, в които думите имат само едно значение. Той ще бъде като ваш приятел, който като ви намери, че сте се изгубили в гората; ще каже: „Елате с мене, аз ще ви покажа пътя”. След това ще ви заведе дома си, ще ви укаже всякаква помощ и тогава от душата ви ще изчезнат всякакви мъчнотии, всякакви съмнения и терзания и вие ще излезете от там радостен и весел; Писанието казва: „Духът ще ви научи на всичко”. Това е един колективен Дух. Всички трябва да познавате този Дух и да Го имате в душата си. 10.29-29.

Духът е изявление на живия Господ. 10.29-29.

И ние търсим живот, търсим щастие, търсим блаженство, търсим култура, знание и богатство, но трябва да, знаем, че всички тия неща можем да добием само от Духа. Само Духът е носител на всички тия блага. Той е носител на всички дарби, на всички таланти, на всички блага, на всякаква интелигентност и гениалност. И когато Духът дойде, тогава се раждат всички велики музиканти; всички велики писатели, поети; както и всички добри майки и бащи. 10.29-29.

Когато Духът идва, вратата на твоето сърце се отваря. Когато Духът влиза, вратата на твоето сърце се затваря. 136-325.

Духът е равнодействаща сила по отношение на ума, на сърцето, на волята и на душата. 73-91.

Като казвам, че човешкият Дух е създал всичко, аз го разглеждам в неговата първоначална сили и чистота. Човек трябва да се стреми към това състояние на Духа си, да възстанови неговата сила и чистата, като постепенно се освобождава от заблужденията на своето минало. 47-168.

В естеството на човека все още тлеят хитростта на лисицата, лукавството на змията, алчността на акулата, свирепостта на тигъра, жестокостта на горилата. Колко хиляди години е трябвало на човешкия Дух да се освободи от тия животински недъзи. 1-11.

Духът е автор на всички неща на земята, заради което хората трябва да го слушат. Щом слушат Духа си, те ще слушат и Бога, понеже Духът е изпълнител на волята Божия. Имайте високо мнение за Духа си, както велик автор, като авторитет, като тълкувател и изпълнител на волята Божия. 47-171.

Често хората изгубват знанието си, изгубват присъствието на духа си. Това се дължи на мъчнотиите, на които те се натъкват. 48-18.

Ум, населен със светли мисли, сърце, обитаемо от светли чувства и воля, изразителка на благородни постъпки, са вечните подтици на Духа на Доброто. 136-324.

Духът на човека винаги изразява волята Божия. Той върши това, което от Бога е научил. Той е разумното начало в живота на човека. 47-168.

Духът на хората е ценен в това отношение, че той ги свързва с Бога. 47-168.

Чрез Духа, човек познава Бога. 69-234.

Човешкият Дух е главният фактор в живота. 73-87.

Човек може да постигне всичко, не чрез сила, нито чрез крепост, но чрез своя мощен Дух. 82-265.

Волята е свързана с Духа на човека. Силната воля, подразбира силен Дух. Има ли силен Дух, човек е в състояние да се справи с всички болезнени състояния в себе си, да изправи своите погрешки. 95-46.

Силен може да бъде човек само тогава, когато е свързан с онези вечни принципи на живота, когато е свързан с Бога. Тогава неговият Дух владее законите на живота материя, защото ние сега сме в мъртва материя, а трябва да я одухотворим. Трептенията на тази мъртва материя са много слаби. Като влезе в нея, нашият Дух веднага се ограничава, губи, и ние изгубваме половината от своите знания. 41.30-4.

 

Тялото е резултата на човешкия Дух. Следователно, от степента на развитието, до която са достигнали човешкия ум и човешкото сърце, се съди за работата и усилията на неговия Дух. Ще дойде ден, когато Духът ще създаде безсмъртно тяло на човека. 48-146.

Материята е облекло, дреха на Духа. Следователно материалният живот е необходим за Духа. Той представя условия, среда за работа и проява на Духа. 52-177.

Казвате: Духът ще ни открие истината. - Има неща, които Духът е написал на човешкото лице и втори път той не ги открива. Той говори само за: неоткритите неща, а откритите трябва да се изучават. 49-82.

Духът обединява двете начала в човека - низшето и висшето, за да се роди от тях новият човек. 69-234.

Щом човешкият Дух, през времето на своя живот, е създал и доброто, и злото, той може да ги използва, да бъде господар на едното, и на другото. 47-168.

Той учи човека на всичко. 47-157.

Човешкият Дух е човешкото слънце, което като грее върху мозъка, поражда мислите. 4-25.

Какво крие Духът в себе си? - Живот, разумност, доброта и здраве. 82-266.

Този Дух не присъства постоянно в човека, вследствие на което той се стреми към Него, да го посети и да го учи. Защо Духът на Истината учи човека. Той не се влива в човека по механичен начин. Отношенията на човека към Духа са такива, каквито са между ученика и учителя. Дето Духът работи, там е силата, здравето, знанието. 59-254.

Дето има справедливост, там има съприкосновение на човешкия Дух с Божествения. 73-164.

Когато човешкият Дух върви паралелно с Божия Дух, той е господар на всичко в своя живот. 73-88.

„Не изгасвай Духа” Духът е Божественото в човека, което гори. Не изгасвайте тоя пламък. Докато той гори, ще имате такава аура, която ще ви предпазва от всички лоши условия. Който носи Духа в себе си, той има пламък. 27-280.

Сушата, влагата, светлината и топлината оказват влияние върху настроението и Духа на човека. 90-231.

Когато човек се откаже от суетата на живота, от преходните желания на своята плът и се подаде на стремежите на духа си, само тогава той може да стане велик. 48-19.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...