Jump to content

ФОРМА НА ГЛАВАТА


Recommended Posts

ФОРМА НА ГЛАВАТА

Хубаво е да има човек красива, добре сформирана глава. 48-95.

Човек с добра обхода има добре оформена глава. 93-91.

Едва ли можете да намерите днес човек в света, който да е запазил първичния образ на своята глава. Тя днес се е напълно изопачила, обезличила. 18.8-4.

Който мисли право, главата му е оформена; той може да работи всичко. Който не мисли право, главата му не е кръгла, не е добре, оформена; той не може да работи. 68-32.

 

Защо формата на главата е кръгла? - От голямото вътрешно напрежение. Ако главата на човека е квадратна, това показва, че мисълта му работи слабо. Такъв човек е крайно уравновесен. В него всичко е точно определено и отмерено. 68-24.

За друг казват, че има малка глава. Малката глава има отношение към тялото, или към мозъка на човека. 21-167.

Като разглеждате главата на човека, виждате, че у някои хора главата е низка - едноетажна, У други средна - двуетажна, у трети висока - триетажна. Това отговаря на трите свята: физически, духовен и Божествен. Физическият свят е съграден вече в човека, духовният също е съграден. Божественият свят, обаче, сега се гради, Ако в Божествения свят мозъкът има височина само един сантиметър, трябва да израсте още, да дойде на височина пет-шест сантиметра, за: да имаме напълно развит човек, с три пълни етажа. Долната част на главата представя физическия свят, средната част представя духовния свят, а най-горната - Божествения. 68-319.

Силите на Марса правят главата кръгла, а силите на Сатурна я правят продълговата. 81-136.

Ако всички хора бяха военни, главите им щяха да бъдат широки, Ако всички хора бяха честолюбиви, навсякъде щяхте да срещате глави като краставици. Ако между хората преобладаваше женската любов, т. е. любовта на сърцето, главите им щяха да бъдат като дини. Главата на човека трябва да бъде симетрично развита от всички страни, това значи да е развил в себе си всички мозъчни центрове. 145-75.

Ако главата на човека е повече широка, отколкото дълга, той е консерватор; ако главата му е дълга, той е либерален по характер. 34-58.

Ако главата на някой човек е тясна при ушите и на темето горе, на този човек вие, не може да разчитате: Той и да иска да свърши някоя работа, не може, няма сили да устои на нея. Ще видите, че той остава работата на половина. Главата на това място трябва да бъде най-малко 15 см широка. Ако пък главата на някой човек зад ушите е несъразмерно развита в сравнение с други центрове. У такъв човек е силно развито чувството на страх, както у животните. Човек, у когото чувството за страх е силно развито, той мисли само за себе си, за своя живот, той не е човек на новите идеи. 101-76.

Когато моралните чувства се развиват добре, главата на човек расте нагоре и приема красива форма, във вид на кубе. Когато физическите чувства, за пример, чувството на самозапазване се развива много, главата на човека расте на широчина. Когато обществените чувства в човека са развити чрезмерно, главата расте отзад. Ако чувството на самозапазване и обществените, или тъй наречените домашни чувства са силно развити, движението е наляво, т. е. главата на човека се развива повече в лявата си страна, вследствие на което моралните чувства са слабо развити. За да се даде ход на моралните чувства, трябва да се даде насока на движението на кръвта първо нагоре, а после надясно. Който иска да развие разсъдителните способности в себе си, той трябва да мисли върху причините"на нещата. Изобщо, съвременната наука се сили по различни начини да развие в човека всичко мозъчни центрове хармонично, за да прояви той своите дарби и способности. 74-85.

Рече ли да се подаде на своята инертна природа, човек става крайно пасивен. Вместо да оформява главата си, той я деформира. Крайно пасивните хора имат дълги и тесни глави, като краставица. Обаче, ако е крайно активен, той разширява главата си. Главата на човека не трябва да бъде нито много дълга, нито много къса, нито много тясна, нито много широка. Като работи върху себе си, човек развива главата си правилно, да отговаря на онзи първичен образ, който природата е създала. 35-25.

Дали е хармонично устроена главата, или не, съдим по съчетанието на числата, които получаваме при измерването й... Ако човек е бил поставен при много големи мъчнотии и трудности и се е борил да ги преодолее, напречният диаметър на главата му е голям. Ако един човек с широка глава поставите при благоприятни условия на живота, нищо няма да излезе от него. Той ще се предаде на широк, разпуснат живот. Поставите ли го при неблагоприятни условия, от него човек ще излезе. Чрез неблагоприятните условия енергията, която се намира в задната част на главата, ще мине отпред към челото и ще помогне за развитието на умствените способности. 59-173.

Гневът разширява главата на човека. Ако човек никак не се гневи, главата му става плоска, като дъска. Какво може да постигне човек с плоска глава? Главата трябва да бъде овална, добре закръглена. Гневът е творческа енергия, която трябва да се впрегне на работа. Щом се впрегне на работа, тя разширява главата на човека, развива известни мозъчни центрове. 52-227.

Всяка огъната линия на твоята глава, дава възможност да придобиеш нещо. Ако имаш много огънати линии, благодари за това. Огънатата линия на чашата дава възможност да черпиш с нея вода. 68-154.

Разумният човек има добре оформена глава. Има хора, на които главата едва сега се оформява. Те не са способни за приятелство. 60-179.

Щом Божественото започва да преобладава в човека, главата му става правилна. 76.7-138.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...