Jump to content

2. ОПИТ ЗА ИДЕАЛНА КОМУНА


Recommended Posts

2. ОПИТ ЗА ИДЕАЛНА КОМУНА

ОПРЕДЕЛЯНЕ РАБОТАТА НА ЧЕТИРИТЕ СЪВЕТИ. Беседа от Учителя,държана на 21 август 1921г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство , при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921] . с. 153-155

„Запитват: „възможна ли е съвместна работа на тези групи, щом има хора от различни градове?"

- В първо време ще си кореспондират. Например, някои братя от София ще ангажират някое място, и ще започнат да го обработват. Сега русенци правят опит, те не са завършили още работата си, не са видели още своя резултат. Айтосци също правят опити. Всички работят.

В една работа внесат ли се дребнавости, тя се разваля, а това може да се направи от всеки, бил той мъж или жена, щом си служи с дребнавостите.

Пазете следната идея: като започнете тези опити, ако мислите да се осигурите материално с тях, никак не се залавяйте. Ако някой има свободно време, да се заеме с тези опити. Да допуснем сега, че няколко млади братя образуват една малка комуна, искат да живеят един идеален живот. Сега защо ги обвиняват? Влизат те в тази комуна и заработват. След време някоя сестра се обърнала към Бога и казва: „и аз искам да работя", и влиза вътре. Влюбва се в едного от братят и иска да се жени. Хубаво, това не е лошо. Оженват се, после имат деца И сега за да осигури децата си, ще изпъди всички други членове на комуната. И затова, аз не казвам като вас, че жените развалят всичко, но жените взимат всичко. И обратното е вярно. Например, 5-6 сестри са решили да заживеят един комунистически живот. Един брат иска да влезе да работи с тях Влюбва се в една от сестрите, иска да се ожени. Оженват се и изпъждат другите сестри. Тези неща не са лоши, трябва хората да се женят, но когато влезем да работим по Бога, трябва да турим всички неща на тяхното място. Не е въпросът да се женим или не, да имаме деца или не, въпросът е да живеем един разумен,божествен живот

Най-после да се опитаме да направим една идеална комуна . Цялото братство ще вземем някои общи места и през течение на годината братя и сестри от всички градове ще отиваме на тези места да работим. Запитват: „дали ще бъдат съгласни всички братя и сестри да работят на общото лозе?" - Мъчно се уреждат работите на физическото поле. Този е един от мъчните въпроси. Сега тази работа трябва да се подеме от млади и стари, от всички, та ще видим и добрите и лошите страни и така, това ще бъде един опит за вас. В тази работа искам да ангажирате само празното си време, когато нямате с какво друго да се занимавате. И свищовци правят опити, а сливенци и софиянци проектират и те да правят опити.

(Изказаха се от някои братя и сестри различни мнения по повод на предстоящата работа на четирите отдела и образуване на комуните. Всички наблягаха на мисълта, че тази работа ще бъде успешна, ако между нас има любов и готовност за самопожертвуване."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...