Jump to content

27.МЕЧЕШКИТЕ УСЛУГИ ПРОДЪЛЖАВАТ (бр. 11, 2.IV.1924г.)


Recommended Posts

27. МЕЧЕШКИТЕ УСЛУГИ ПРОДЪЛЖАВАТ (бр. 11, 2.ІV.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата", бр. 11, 2.ІV.1924 г., София, стр, 2)

След другите ежедневници, които писаха за „сянката на Дъновизма”, дойде и „седмичен Факел”*, да ни поднесе новия „Христос” в София - портрета на Дънов. Трябва да признаем, че той е отличен и на него Дънов има вид съвсем не на шарлатанин, а напротив - много напомня старците и светците по иконите. Ако той е в действителност тъй благороден, както се вижда на портрета, никак не е чудно, че толкова хора го обичат, почитат и слушат. Лоша услуга се прави - повтарям, мечешка услуга, на нашата православна църква с подобни необмислени работи. Ако е въпросът да се похарчат 1000 ÷ 2000 броя повече - защото Дъновистите сигурно ще разкупуват портрета на Учителя си, - то е друго, но мен се струва, че Синодът ни е отделил достатъчни средства за борба против сектите, за да няма нужда и от подобни „услуги”, макар и косвени. При това статията под портрета е безмислена - особено последните три пасажа, напечатани с дебели букви: каквото пише в първия - отрича третият! А има и нещо още по-неразумно - на същата страница е турено и едно дете- отцеубиец. Всеки ще си помисли: то не е дъновист, а православен. Къде е портретът на попа и владиката, в чиято енория живее то? Ако за дъновистите е виновен Дънов, за православните - кой? Или ще речете: животът. А дъновистите на луната ли живеят? Не може така. Умната трябва, г-н „Факел”. Вместо вежди да пишете - очи вадите.

На другата страница пък описват случки из Русия. Те са занимателни доста, но не могат направи вече впечатление. Виж, друго би било преди 9-и юни или 20-и септември ако ги бяхте писали - но сега - не. Пишете за Волга - тя е далече, а нещо за Лом, за шлеповете по Дунава няма ли да кажете? Играете си с огъня, но ще се опарите май.

Л. Христов

МОТА

„Ако мисълта ти е права - тя безпрепятствено ще се осъществи.”

„Не е мъчно да изгубиш и това, което е в ръцете ти.”

* На следващата страница препечатваме статията от в. „Седмичен факел”, (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...