Jump to content

40. ЗАЩО СЕ ПОЯВИ НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ (бр. 15, 26.ІV.1924 г.)


Recommended Posts

40. ЗАЩО СЕ ПОЯВИ НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ (бр. 15, 26.ІV.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 15, 26.ІV.1924 г., София, стр. 1)

Общоевропейската война дойде да поразруши онова, що безогледната политика и алчността в последните години твореше.

Войната раздруса до основите морала, тъй както тук, така и в Европа. Догдето едни слагаха живота си на фронта за отечеството, други слагаха за сметка на това отечество мазни банкноти в касите си. Оттук се усилиха политическите обществени различия. Догдето едните нямаха най- необходимото, другите - малцинство, но властни и имотни, тънеха в пресита.

Политическите партии туй и чакаха. Те почнаха да гъделичкат болната душа на българина и злобата, завистта, мъстта затуптя в сърцата.

Младите, нетърпеливи, буйни, озлобени, искаха бърже да завъртят световното колело напред, а старите, със своята фраза: „7 пъти мери, един път режи”, искаха да завъртят житейското колело назад.

Младите не бяха още достатъчно назрели да поемат държавния кораб - старите (ситите) не можеха да се помирят с новото. В това състояние се прибави и онази злоба, демагогия, която доведе дотам, да се колим като врагове. Научиха избирателя да чака всичко наготово. Българските политици учиха българина в продължение на 45 години, че стига да изберат, то те ще им направят и чушми, мостове и дори и реки ще прокарат. В резултат запустя домът, запустя селото, околията, окръгът и България.

Прехвърли се центърът на тежестта само в ръцете на неколцина избраници.

За да се закрепят на власт тези избраници, вдигаха, според времето, разни байраци с разни надписи и под тях се редяха празните бутилки. Размениха се ролите. Господарите станаха слуги и слугите - господари. В това време на силно вмешение, раздрусване на морала, силната демагогия и злоба, и на тия силни различия и насилия, които царяха в България, се появи и нашата организация. Тя изникна сред бури тихо, без много шум. Тя се гради камък по камък в духа на новото време и нужди. Организацията на ратниците на свободата стреми да даде нов смисъл и направление в политико-обществения ни живот. Тя ще върви с времето и ще се мъчи да не си прави илюзии, че може да се върне световното колело назад, нито да го върти по-бързо стремглаво напред.

Нашата организация ще сее своите семенца без пушки и картечници.

Тя носи истинските принципи и макар бавно, тя носи из села и градове не демагогия, а истинска братска обич и задружност. Ратниците се явиха да донесат на България истинска свобода, братска обич, труд и взаимни отстъпки.

Ний се явихме да сеем истината, безкористна работа, почит към жените и ратуваме за техните правдини, грижи за прокудените и любов към братята хора, и да насърчим труда, и възвърнем господаря да си стане господар, а министри, депутати, кметове да станат слуги народни. С бавни крачки, без пушки и картечници, ние викаме честните българи да донесем народу си добри дни и братска обич.

Андро Лулчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...