Jump to content

09 - 67. УРОК ПО ЧЕСТНОСТ


Recommended Posts

67. УРОК ПО ЧЕСТНОСТ

Един българин - инженер /Щ./ разказва следната своя опитност:
По време на моето следване в Швейцария, един неделен ден излязох с файтон извън града, за да се поразведря, както и за да поразгледам местността.
За тази цел наех файтон и след около час и половина бях сред полето, заобиколен от хубави овощни градини. По пътя, отгдето минавахме, имаше дръвчета, обсипани с плодове, голяма част от които бяха нападали на земята. Колите минаваха през тях и ги мачкаха. Да ти е жал за тия хубави плодове. Ето защо, аз спрях файтона, слязох и събрах десетина круши в една кърпичка от тия, които колите прегазваха и пак се качих на файтона, за да продължа разходката си. Но за голяма моя изненада файтонджията отказа да ме вози. „Слезте от файтона ми!" - „Защо? Нали ви наех за цял ден?" - възразих в недоумение аз. - „Тази овощна градина ваша ли е?" - „Не, не не е моя." - „Тогава защо събирате плодове от дървета, които не са ваши? Значи вие не сте честен човек. Ето защо, аз не мога да ви возя повече."
И файтонджията не тръгна, докато аз не слязох и не оставих плодовете, които бях събрал.
Завърших следването си и се върнах в България. Започнах работа като инженер. Срещах се с много хора, но този файтонджия никога няма да забравя, защото от него аз научих какво значи честност. Това бе урок по честност.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...