Jump to content

49. ЕДНО НАРОДНО ПОГРЕБЕНИЕ (бр. 17, 19.V.1924 г.)


Recommended Posts

49. ЕДНО НАРОДНО ПОГРЕБЕНИЕ (бр. 17, 19.V.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 17, 19.V.1924 г., София, стр. 1)

На 11 т. м. в 4 ч след обяд от салона „Надежда” се вдигна трупът на дедо Димитър Благоев. Близо 40 некролози известиха както за смъртта, така и за погребението. Повече от 20 000 народ от разните краища на родината дойде да каже последно „прости” на един свой достоен учител.

Около 43 венци от различни корпорации свидетелствуваха за онази признателност, която имаха към делото на Благоева.

Този борец за онеправданите и като жив плаши доста много нечистите съвести, и като умря, макар и студен труп, той смути не само работниците, но стресна и цялата армия, джандармерия, дори и пожарната команда. Всичко бе на крак! Процесията мина по „Цар Симеон”, „Мария Луиза” и „Гробарска”. Процесията мина сред кордони от стражари и войска. На някои места бяха заложени картечници и автоматични пушки. Голяма чест сториха!

Трупът на Благоев мина сред хиляден народ и шпалир от войска.

Щастлив българин!

Казват, че на процесията не било позволено да мине из другите улици, а на работниците - да носят своите знамена или червени рубашки. Нито хор да пее.

Жалко!

Пред дома на комунистите хилядната маса коленичи! Мирно и тихо стигнаха до железопътната линия и тук хорът запя „Вий жертва паднахте...”

Надгробни речи се държаха от свещеника Хар. Стоянов - народен представител, г-жа Ацева от вдовиците, пострадала през септември. Споменът за нейния мъж - кмет на Горна Джумая, който бе обесен, и картината за онези дни силно я развълнуваха, тя само зарида и сълзите я задавиха, Димо К. Димов, Ж. Димитров, Йордан Милев, Габровски и един анархист. Говориха за заслугите на Благоева. След речите ковчегът се спусна! Венците се хвърлиха върху зиналия ров. Хилядната маса коленичи. Последен слънчев лъч из заоблачното небо освети за последен път ковчега, целуна го за всички братя, не дошли да кажат последно „прости” на учителя си.

Така свърши един живот, живот на един честен български общественик.

Image_066.png

* На 19 май 1934 г. е извършен държавен преврат от „Звено”, (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

В. Б.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...