Jump to content

12. ТЯЛОТО - ОБРАЗ НА КОМУНА


Recommended Posts

12. ТЯЛОТО - ОБРАЗ НА КОМУНА

ДВЕ ДУМИ . Беседа от Учителя , държана на 2 юли 1923 r. — В: I младежки събор на учениците от

Всемирното Бяло Братство , 1 -5.VII.1923 г., София . София . 1923. с. 39-41

„После, вие искате да образувате комуни, но се страхувате, че няма средства. Вие може да образувате комуни, а аз ще ви представя един начин за образуване на сигурен фонд. Колко души сте тук? - Около 200 души. Значи, всеки един от вас, не може ли да спести по 300 лв. през годината? - Може. Тъй, 200 души по 300 лв.= 60 000 лв. За една година - 60 000 лв. След това, всеки един от вас може да убеди поне още по трима души, и те да дадат по 300 лв. Тъй щото, вие ще турите в себе си мисълта, че комуните съществуват в света, няма какво да ги уреждаме. Тялото е една комуна , и същият образ на нашето тяло ще го приложим в обществения свят . Няма друг образ за комуна , освен образа , който съществува в тялото . По същия закон, по великия Божествен закон на Любовта, на по-ниско стоящите братя от нас, ние ще дадем по-голяма почест, понеже върху тях ще легне по-голям товар. Върху краката ни няма ли по-голям товар. Но пък затова, вечерно време ще вземем, ще ги поразтрием, ще ги помилваме, ще ги измием, и краката усещат в това една компенсация, едно морално задоволство. Те казват: Заради Любовта ние извършихме една работа на господаря си, но сме благодарни той да ни поизмие и погали."

И ние, хората, ще носим мъчнотиите с благодарност, както краката. Понеже Господ ни погали със своята Любов, ние може да пренесем още хиляди страдания, и ще кажем: „Заради Любовта и светлината, която Господ ни даде, ние ще Му благодарим, и ще работим заради Него."

„Богатите хора може да платят дълговете на своите братя. В природата има един закон за тази компенсация. И, ако вие вярвате в комуните, ще ги устроите, те ще изникнат, като гъби. Но, трябва да знаете, първото нещо: много са дебели стените между хората, понеже човешкият егоизъм е взел връх над всичко. Дебелите стени трябва да изчезнат, да останат много тънки прегради, за да можем свободно да преминаваме, и като дойдеш до твоя съсед, да няма преграда. Ще попиташ:

„Мога ли да прекрача в твоето място по закона на Любовта?" - Можеш."

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...