Jump to content

14. СВЕТЪТ СЕ ИЗДЪРЖА НЕ С КАПИТАЛИ И ПАРИ, А С ТРУД


Recommended Posts

14. СВЕТЪТ СЕ ИЗДЪРЖА НЕ С КАПИТАЛИ И ПАРИ, А С ТРУД

СЪБЛАЗНИТЕ . Беседа от Учителя , държана на 2 3 септември

1923 г. - В: Двата природни метода . Беседи . Сер. VI. София. 1924.с. 42-43

„И, ако ние схванем тази велика мисъл, идването на Христа на земята, жертвата, която Бог е принесъл, ако се въодушевим със същите Негови мисли, с тази вяра на Христа, и да изпълним волята Божия, ние вярваме, че този свят ще се подигне в един ден, в един Божествен ден. Сега, във вашия ум ще остане мисълта: Може ли, аз съм стар, другояче съм свикнал, баща ми е ходил в друг път. - Може. В закона на Любовта няма нищо невъзможно.

За пример, някой казва: аз искам да изпълня волята Божия. Е, в какво седи изпълнението на волята Божия? Някой казва: аз искам да изпълня волята Божия, да служа на Бога. Бог нуждае ли се от нашето служене? От що се нуждае Той? Някое цветенце изсъхнало, ти минаваш по пътя, и Той ти казва: „Полей това цветенце!" Някое дете останало сираче, без баща и майка, Господ казва: „Иди, помогни!" Той като ни изпраща своята благословия, казва: „Идете, изпълнете моята воля, покажете на хората, как трябва да живеят!" И колко красив щеше да бъде светът, ако правехме своите добрини, и никой не ги знаеше!

Сега, някога ние оповестяваме своите добрини, за да поощряваме другите. Някой път със своите добрини спъваме другите хора. За пример, аз съм богат човек, дам 100 000 лв., запиша името си. Дойде един сиромах, той не може да даде повече от 5 лева, но като види записани 100 000 лв., не смее да даде и тях, честолюбие има. Затуй, трябва да се подпишат първо тези, които дават най-малко, а които са богати и дават повече, най-после трябва да се подписват, за да не се съблазняват сиромасите. А сега, вие виждате, дойде един лист с подписи, погледнете, казвате: видите ли, колко богат човек е този, колко пари е записал! Да, но туй, което той е внесъл, става причина да се изгуби толкова, колкото всичките сиромаси заедно биха внесли. И когато богатите дават, а сиромасите нищо не дават, светът не върви напред.

И тъй, светът се подържа не от богатите, а от сиромасите. Друго изяснение на своята мисъл: светът се издържа не с капитал и и пари , а с труд . Всички казват: „Дайте пари!" Не, трудът е, който подържа света . Трудът, който ние влагаме, ония работни ръце, ония работни маси, това не са маси, нито екземпляри, нито елементи, а това са онези работещи души , които влагат своята воля, които ден и нощ работят. Аз наричам това „свещения труд" , който подържа света . И ние се нуждаем не от пари, а от труд. Има ли този свещен труд, парите ще дойдат. Парите са равносилни на онова, което ние добиваме от природата. В съвременния културен живот хората имат само една лъжлива идея. Правят сметки да се уравни бюджета. Не, трудът е, който оправя света.

Когато всички почнат да работят честно и почтено, ние ще имаме един строй по-добре уреден, отколкото днешният.„Горко на света от съблазните!"

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...