Jump to content

ЦЕНТРОВЕТЕ


Recommended Posts

ЦЕНТРОВЕТЕ

На главата и на лицето на човека има около 180 ÷ 200 центъра, които отговарят на известни дарби и способности. 93-86.

Коя е причината, че някои хора започват добре и свършват зле, а други - започват зле, а свършват добре? Една от причините за това се крие в мозъчните центрове на човека. Когато честността, справедливостта, милосърдието у човека са силно развити, и да попадне в лоши условия, в края на краищата той ще излезе от тях и ще заживее чист, добър живот. Ако тия центрове у човека не са развити, в каквото духовно общество и да влезе, той ще излезе от него и ще се подаде на лош развален живот. По нямане на развити висши мозъчни центрове в себе си, той не може да разбере духовния живот. 53-30.

Има учени, крайни материалисти, които не вярват в духовната страна на мозъка и отдават всички способности на големината и теглото на мозъка. Те приемат, че човек работи с целия си мозък. В същност, съвременните хора работят само с известни мозъчни центрове - с тия, които имат отношение към тяхната работа. За пример, математикът, който има отношение повече към числата, работи главно с центъра на числата; когато разглежда математическите истини от гледището на философията, той работи повече с центъра на разсъждението; поетът работи повече с въображението. Изобщо, човек работи най-много с десетина мозъчни центрове. Даже и да развие всичките си центрове, той не може да работи едновременно с тях. 82-210.

Френолозите знаят мястото на всяко чувство и способност. Те ги изучават като центрове в човешкия мозък. 66-22.

Учените са установили още, че моралните чувства у човека са поставени в особена област на мозъка: интелектуалните способности пък са поставени в друга област. Тъй щото мозъкът е разделен на особени области, при което във всяка област има особена способност. Тия учени са доказали чрез наблюдения своята френология, която днес не е приета от официалната наука. 43.20-7.

Френолозите изучават този град (главата) и намират в него 42 центъра, свързани с различни способности и чувства. 25-206.

Всеки мозъчен център има специфична служба. 82-211.

Изобщо, човек работи най-много с десетина мозъчни центрове. Той не е дошъл още до положението да работи с целия си мозък, с всички мозъчни центрове. Даже да развие всичките си центрове, той не може да работи едновременно с тях. 82-210.

Всеки живее в специален център на мозъка си и вън от него не излиза: един живее в центъра на своите лични чувства, друг - в своите религиозни чувства, трети - в обществените чувства и т. н. Всеки от вас за пример, знае ли в кои център на главата си живее? Знаете ли коя станция на мозъка ви е отворена. 47-156.

Едно трябва да направите като ученици: да се заемете с изучаването на лекциите от първата година още. Там има известни правила, закони, формули, които трябва да заучите добре. По този начин вие ще развиете в себе си известни центрове, които ще ви помогнат в живота. 49-47.

Вие можете да имате приятел само когато сте развили в себе си центъра на приятелството. Вие можете да влезете в някое общество и да живеете с хората в това общество само ако сте развили центъра на обитателността... На всяка наша проява, на всяко наше състояние отговаря известен център, който трябва да се развива. 48-47.

Във вашия мозък има известни центрове, посветени само за известни области на живота. Например, ти искаш да знаещ какво ще бъде твоето бъдеще, за да знаещ как да подведеш работите си. Като знаеш всички това, ти ще знаещ какви сили да избереш. 10.30-20.

Като постоянно проектирате ума си към един от тези центрове, ще можете да развиете органите си. 116-79.

Различните центрове в човешкия мозък не са еднакво развити. у едни хора е силно развито въображението, l други - по-слабо. У едни хора е по-силно развит центърът на причинността, у други - по-слабо. 51-9.

Като изучавате френология, вие ще намерите местата на всички мозъчни центрове по главата и ще познаете, кои от тях са по-развити и кой - по-слабо развити. Но и да не знаете нищо от френология, вие можете да намерите местата на някои центрове по следния начин: когато някой ваш близък, или познат ви обиди силно, у вас ще се засегнат личните чувства. За да познаете де се намират тези чувства, наблюдавайте се в това време, да разберете, на кое място на главата ще усетите повече топлина, по-голямо налягане. Там дето усетите топлина и налягане, е мястото на личните чувства, понеже от обидата, която сте изживели, е нахлула на това място повече кръв. Когато личните чувства в човека не са силно развити, както и да го обиждате, този човек не се засяга. 73-281.

Днес всички хора искат да бъдат богати, но богатството се обуславя на нещо. За да бъде човек богат с ниви, с къщи, с книги, с пари, това се определя от известни мозъчни центрове. Ако тия центрове са добре развити, Съответно на тяхното развитие отговаря и благосъстоянието на човека. Не са развити тия центрове, човек остава беден. Обаче, всички мозъчни центрове не са определени само за придобиване на богатства. 144-125.

За да се освободи от заблуждения, човек трябва да работи върху развитието на своя мозък, да изучава устройството му, както и съотношението, което съществува между различните мозъчни центрове. 25-15.

Между всички мозъчни центрове има вътрешна връзка, те взаимно се допълват. Има един център в мозъка, към който всички останали се съсредоточават. Ако този център в човека не е развит, да привлече останалите центрове към себе си. Всички мисли и чувства в човека ще бъдат разхвърляни разсеяни, вследствие на което той няма да има резултати. Когато не се спазва това, в мозъка на човека се натрупва излишна енергия, и той започва да обезсмисля нещата. 51-52.

 

За да се развива правилно, човек трябва да мисли едновременно с целия си мозък: със задната, със страничната, с предната и с горната. 80-154.

Когато говорим за Любовта, за Мъдростта и за Истината, известно количество клетки от човешкия мозък пречупват само лъчите на Любовта и ги възприемат в себе си; известно количество клетки от друг род пречупват и възприемат в себе си лъчите на Истината. 12-43.

Светлина излиза от някой мозъчни центрове, които са добре развити. За пример, ако центърът на святостта е добре развит в човека, от там излиза бяла, приятна светлина. Има случай, когато от един център излиза светлина, а друг някои е съвършено тъмен. За пример, човек може да бъде крайно съвестен, справедлив, а да не е развил религиозното чувство - любов към Бога. Този център се намира в горната част на главата. Щом не е развит този център, никаква светлина не излиза оттам. 82-74.

Поставен е кош с ябълки. Едно дете минава покрай този кош вижда ябълките и пожелава да си вземе една-две ябълки. Детето се спира пред коша и започва да го разглежда от всички страни. По едно време то вижда една дупка на коша, проектира ръката си напред, пъха я вътре, взима една ябълка и се отдалечава. При движението на ръката към коша се образува права линия. Тази линия се е образувала благодарение на енергията, складирана в един мозъчен център над слепите очи. Този център е наречен център на стяженолюбието (лакомията). Той кара детето да пожелае една ябълка. Друг център, които се намира под слепите очи - центъра на охотливостта, заставя детето да вкуси ябълката. В движението си, тези два центъра вървят пък по права линия. Единият от тях заставя човека да скрие това, което е взел, да го държи надолу. Другият център - на охотливостта (желанията), събужда в човека желание да опита, т. е. да вкуси това, което е взел. 74-351.

Човек ще приеме Божията Любов през горната част на главата. Изобщо, всеки мозъчен център е свързан с известни сили на Природата. 88-9.

Като постоянно проектирате към ума си към един от тези центрове, ще можете да развиете органите си. 116-79.

Човек на главата си има три центъра, които играят важна роля: милосърдие, Любов към Бога и твърдост. Милосърдието е качество, което свързва Човека с Висшите Същества, у които няма страсти. Вторият център е висшето чувство у Човека - любов към Бога. То го свързва със същества, които произлизат от първичната светлина. Третото чувство представлява твърдостта у човека, един от главните стълбове на неговата воля. То го съединява със съществата, които разполагат със силите в природата. Твърдият човек издържа всичко, което му дойде в живота. 427-11.

Как да се съсредоточим - как да изолираме известен център, за да проектираме мисълта си към друг център? - Когато ви казвам да проектирате мисълта си, то значи да се съсредоточите. Затова, Първо се помолете на Господа, да ви помогне как да проектирате мисълта си. Като мислите постоянно върху един орган, ще започнете да чувствате някаква промяна - едно силно чувство на вяра, и там дето почувствате напрежението, там е мястото на този орган. Когато някой ви обиди силно, вие почувствате едно напрежение, стягане отзад към върха на главата. 116-78.

В окултната наука се стремят да докарат всички мозъчни центрове в хармония. Когато някой път кръвта нахлуе в мозъка, във вас се събуждат тия стари навици. Вземе някой да се моли, но веднага му дойде на ум, че трябва да яде кисело зеле. Ще напусне молитвата, ще отиде да вади кисело зеле. Пак почне да се моли, ще му дойде на ум да пийне малко винце. Ако не се моли, няма да му дойде тази мисъл. Решите се да живеете благочестив живот, веднага всичките дяволи ще дойдат отгоре ви. Тое закон. Щом решите да живеете добродетелен живот, ще предизвикате противното - омразата. Искаш да живееш с истината, ще дойде лъжата. Ще знаете, щом дойде противоположното, значи у вас мисълта се е събудила. 41.26-8.

Мозъчните центрове трябва да бъдат отзивчиви, възприемчиви към вълните, които идват от добрите и Възвишени Същества на културния свят. 18-19.

 

Каквато е силата на непроявеното житно зърно, такава е и на непроявените мозъчни центове на човека. За пример, всеки човек носи музиката и Любовта в съзнанието си. Тези способности имат своите центрове в мозъка, но не са проявени, представят нули, вън от единицата - човека. Щом се проявяват, те се нареждат след единицата и обогатяват човека.63-195.

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...