Jump to content

УМЪТ, ВИДОВЕ УМОВЕ


Recommended Posts

УМЪТ, ВИДОВЕ УМОВЕ

УМЪТ

Човешкият ум се е създал от работата на човешкия дух и човешката душа. 144-19.

 

Умът идва заедно с физическото тяло. Първо иде тялото, после умът. 73-92.

 

Умът е капитанът, който дава разпорежданията си, определя насоката на движенията… С ума си ние даваме директива на движенията, към които ce стремим. Само капитанът знае, към кое пристанище трябва да върви. 101-84.

 

Къде е умът на човека? Той се определя от посоката, към която се движи. По отношение на земята, той се намира в перпендикулярно положение Седалище на неговият ум е главата. Посоката на главата е нагоре. Значи умът на човека е отправен към центъра на слънцето. 88-124.

 

Зад характера на човека е умът. 68-284.

 

„Какъвто е умът му такъв е и домът му”. Това подразбира, че според степента на неговия ум, такава е и отговорността, която природата му налага. В природата има един велик закон, който определя мъчнотиите на хората, според тяхното умствено развитие. 127-255.

 

Щастието произтича от човешкия ум. 25-312.

 

Гради човек живота си върху светлината на своя ум, върху топлината на своето cъpце и върху силата на своята душа. 36-29.

Величието на човека е неговият светъл ум. Малкия човек може да стане голям, и големият може да се смали - това зависи от ума на човека. 69-95.

 

Който вярва в ума, ще се ползва от знанието, което придобива чрез него. 34-11.

 

Умът спасява човека. Който не се държи за своя ум, ще страда. Хората страдат, защото не мислят. Те се водят по сърцето си, а не по ума си. Умът е Божественото начало в човека, което никога не се петни. Казва се покварено сърце, но не се казва покварен ум. 91-163.

 

Умът управлява предната част на мозъка, челото отпред. 101-84.

 

Ще кажете: Много ум не ни трябва. - Е, ум като не ви трябва, сърца като не ви трябват, тогава външните органи ще почнат да се деформират. 120-93.

 

Някой казва: Аз нямам ум. - Как нямаш ум? Гледам го, има глава този човек. Щом има глава, той има и ум, но не го е разработил. Той седи по цели дни, но нищо не мисли, т. е. не мисли нищо съществено. Той знае, какво е казал Шекспир, какво е казал Кант, цитира мисли от тия учени, но казвам: Всички тия хора работиха, създадоха нещо, което остана след смъртта им, но ти какво направи? 11-13.

 

Умът не е в състояние да обича... Вие можете с ума да си представите различни форми, но не и да обичате. С ума можете да определите красотата и цените на формите, но не може да обичате. 43.23-12.

Човешкият ум е станция, през която минават писма, телеграми от един човек до друг, от една държава до друга, а даже и от земята до небето и обратно. Следователно, ако човешкият ум, като една станция, и приел някакво устно или писмено съобщение, във вида на писмо или телеграма, той няма право да предава това, което е чул; Той няма право да издава чужди тайни. Човек има право да предава само онова, което се отнася до самия него. 78-112.

 

Защо отслабва паметта на човека? Защото той изразходва физически сили и няма от де да дойдат нови. 49-8.

 

Човешкият ум е запалена свещ. Той трябва да свети, да бъде полезен за хората. Понеже се казва, че човек е създаден по образ и подобие Божие, значи, той е част от Божествената светлина. 68-243.

Трябва да бъдеш господар на всички форми, от нищо да не те е страх. Да си толкова умен, че, в каквото положение на живота и да изпаднеш и при най-бедните условия да живееш и при най-богатите условия да живеещ да можеш да ги използваш разумно. 9.28-25.

ВИДОВЕ УМОВЕ

Аз наричам нормален ум този, който не се стряска от мъчните задачи в живота. 754-93.

Човек има четири ума: низш или животински, висш или човешки, ангелски и Божествен ум. Човек трябва да благодари, че има толкова умове. Това, което животинският ум не може да направи, човешкият ум ще го направи; това, което човешкият ум не може да направи, ангелският ще го направи това, което ангелският ум не може да направи, Божественият ще го направи. 77.7-24.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...