Jump to content

69. ХРОНИКА (г. I, бр. 24, 18.VІІІ.1924 г.)


Recommended Posts

69. ХРОНИКА (г. I, бр. 24, 18.VІІІ.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата”, г. I, бр. 24, 18.VІІІ.1924 г., София, стр. 2, в рубрика „Хроника”)

Кой казва, че България е съветска държава? Никой, нали? А все пак след съветите и съветчетата, които пълнят учрежденията с безполезни шумове и месечните ведомости със скъпо платени подписи, се добихме напоследък и с комисари и комисарчета. - Имаме вече комисари по прехранвани ето, против скъпотията, спекулата и пр., и пр.

Без да сме пророци, отсега още може да предскажем последиците от подобни комисари и комисарчета:

1. Всичко ще заскьпнее още повече.

2. Държавата ще трябва да плаща и скъпите разноски на тези нови опити.

3. Възможно е да се явят в София след някое време някоя и друга хубави къщи, правени от

„спечелени” пари. Блажена България! Заболшевици се говори, но отдавна ги надминахме. Право си казваше покойният Стамболийски: „Чужденците трябва да дойдат, да вземат юрнек от нас!”

Военните власти са издали разпореждания за българския народ. Те са странни, Ний сме били в завоювани страни, но комендантските разпореждания там бяха по-меки спрямо завоюваното население, отколкото публикуваните във вестниците сега. Дали сърбите имат подобни разпореждания спрямо омразните им македонци? Съмняваме се. Странно е, че в България българската войска ще употребява оръжие срещу собствения си народ, дори без предупреждение, само затова, защото той не мисли като взелите с държавен преврат властта сегашни управници. Това е самозабрава. Нещо повече - национално престъпление. Подготвя се избиване на народа, който вече няма право на събрания, на глас, на участие в управлението, на кооперация, на собственост. И ще искаме тези хора след това да се чувстват, че са в свое Отечество! Ами че султановите аги и агаларчета бяха по-внимателни с раята си някога Че някога имаше българи чиновници и ратаи на турската държава и на турските ханчета и чифлици - днес стотици интелигентни българи са изхвърлени на улицата без хляб от учрежденията и дори частни предприятия, защото се различават по убежденията от „конституционалистите” професори и генерали, които днес управляват България. Смешно и срамно. Къде се върнахте, господа - из кои векове? Ако комунистите и земледелците са грешни в своите разбирания, не е безогледното преследвание, което ще ги убеди в техните грешки и вашата правота. А разгърнете и историята и прочетете - поне грамотни сте, не сте „простаци” като миналия режим - християните ги пекоха и късаха - и тъкмо за това завладяха така скоро цяла империя. Нито една идея досега не е надената на щика - и вий няма да направите това чудо, а напротив, всички тирани, като започнем от Николай II и свършим със Стамболийски, вашият предшественик по дела, а навярно и по съдба - са все едни и същи.

Добре е да се работи, но още по-добре е и да се мисли, като се работи. Самозабрава е това, господа управници - а греши повече винаги по-силният. По-слабият се само защищава - а при защита, която е до самоотбрана, не се дори смята, че престъплението е престъпление. Вий тикате значителна част от народа към такава самоотбрана, за да можете да го унищожите с приготвените и заложени картечници, но мислите ли след това за последствията за цялата ни нация? Както искат да мислят, тези хора са част от народа, а частите на живо тяло не могат да се късат безнаказано от когото и да е. Има Бог, който не спи. Неговата ръка е вдигната и тежко и горко, върху когото се сложи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...