Jump to content

3. САМОЛЕТИТЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ


Recommended Posts

3. САМОЛЕТИТЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

ЧОВЕШКА И БОЖЕСТВЕНА ЛЮБОВ . Беседа от Учителя, държана на 28 ноем . 1943 г. - В: Новото начало. Утринни слова. София .1944. с. 132-13 3

„От няколко време ходя често на Витоша, правя разходки по планината. Който не знае причината за това, мисли, че нарочно излизам вън от града, крия се от бомбите. В същност, въпросът е поставен другояче. Ако следите , кога стават бомбардировките , ще видите , че те стават , когато съм в града , а не когато излизам на планината . Много естествено, крадците и разбойниците не търсят бедни хора, но богати, защото има какво да вземат от тях. Те търсят мене . (Виж„Изгревът", том //. с.307-308, N188; том I, с. 56)

Когато мене оберат, и вие губите, Докато съм богат, вие се ползувате от моето богатство; щом обеднея, и вие губите. Не говорете неща, които не разбирате. Трябва да разбирате любовта Човешката любов е на мястото си като човешка. Божията Любов е на мястото си, и нищо не може да я измести. Човешката любов е мътна вода, която се пречиства само от Божията Любов. Очисти ли се от утайките и калта, човешката любов се повдига. Не е страшна калта във водата, защото тя е примес, не е нейна съставна част. Както се пречиства водата, така се пречиства и човешката любов, а именно, по пътя на ума и сърдцето. Умът се пречиства чрез светостта , а сърдцето - чрез страданието . Казват за някого, че е свет човек, а за друг, че е чист.

Светият човек е умен, а чистият - добър. Не смесвайте светостта с чистотата. Светлина има в ума, чистота - в сърцето."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...