Jump to content

5. ИЗЛЕТИ ДО ВИТОША ПО ВРЕМЕ НА БОМБАРДИРОВКИТЕ


Recommended Posts

5. ИЗЛЕТИ ДО ВИТОША ПО ВРЕМЕ НА БОМБАРДИРОВКИТЕ

МАЛКОТО ДОБРО. Лекция от Учителя ,държана на 29 дек . 1943 г. - В: Новият светилник . Общ окултен клас. Г. XXIII. София . 1946. с. 293-296

„Вчера ходихме на разходка до Витоша. Колкото по-нагоре се качвахме, снегът ставаше по-дълбок, достигна до 25-30 см. дълбочина. Питат ме, защо ходя там. Искам да използувам чистия въздух. Извървяхме около 20 км. път, отиване и връщане, но чистият въздух заслужава да го посетим. Движението е мъчно, мускулите се уморяват, защото краката се хлъзгат по снега. Качихме се горе, изморени, потни, салонът, полянката, не е отоплена, но всички се преоблякохме. Накладохме огън, пихме гореща вода. Всеки от нас изпи най-малко по един литър вода. На отиване се поизмъчихме, но връщането беше отлично - никаква умора.

Същият закон действува и в живота. На младини човек се качва нагоре, на старини слиза надолу. На младини приема енергия, а на старини се ползува от тази енергия. Като погледна от планината към София, чувствувам ада, в който хората живеят. Всички са настръхнали, всеки бяга, дето очите му видят. Навсякъде ужас! Аз се разговарям с Господа . Той пита всекиго: Де бяхте досега? Защо не ме слушахме? Защо не изпълнихме волята ми? Толкова години вече ви говоря, вие затваряте ушите си, нищо не искате да знаете. Сега и аз ви питам: Какво ще отговорите на Господа? Щом не можете да отговорите , бомбата пада върху вас. Колко българи има убити досега? Руснаци, англичани, германци са умити милиони и милиони, а българите мислят, че така ще мине, нищо няма да ги засегне. Няма да ги избегне съдбата. (Виж„Изгревът", том II, с. 304, N 182)

Като влезеш в банята, телякът що дойде да те търка. Важно е, да е майстор, да те измие добре, без да охлузи кожата ти. Не е лошо, че ще те съдят, но дано съдията не охлузи кожата ти. Днес ще ти наложат големи наказания за малки погрешки. Има случаи, когато за големи погрешки налагат малки наказания."

„Аз ходя вече 35 деня на Витоша, всеки ден извървявам по 18-20 км. Питате ме, защо ходя. Калявам волята си. Не е лесно, всеки ден да вървиш по 18-20 км., да се върнеш уморен и на другия ден пак да тръгнеш. (Виж„Изгревът", том VII, с. 541- 542, N25; с. 551-552, N39) С това аз давам пример на хората и казвам: Ако всеки ден не извървявате до Господа по 18 км. и не се връщате назад, не можете да станете човеци. Ще отивате при Господа и ще се връщате, докато разрешите въпросите си. Освен Бог, никой друг не може да разреши въпросите ви.

Любовта се разрешава по закона на любовта , мъдростта се разрешава по закона на мъдростта .

Истината се разрешава по закона на истината . Правдата се разрешава по закона на правдата .

Свободата се разрешава по закона на свободата . - Защо трябва да ходим при Господа? Колко пъти трябва да отиваме при Господа? - С едно отиване въпросите не се разрешават.

Всеки ден, още със ставането си от сън, ще отиваш при Господа и ще видиш, какви са отношенията ти към Него. Ако отидете в невидимия свят, между ангелите, такива, каквито сте, мислите ли, че ще ви приемат? Ще приемете ли във вашия чист, добре нареден апартамент човек с нечисти дрехи и кален? Той трябва първо да се окъпе и преоблече с чисти дрехи, и тогава да влезе във вашия дом. Вие трябва да се изчистите от външната нечистота. После ще се изчистите и от вътрешната си нечистота.

Вчера, като отивахме на планината, с нас дойдоха две кучета - едното овчарско, другото - птичар. Второто куче вървя до едно място добре, но после започна да крета, да изостава назад. - Защо? - Между пръстите му влязъл сняг, полепил се по космите, и то не може да върви. Един брат се спря, хвана двата му крака, изчисти снега, и то тръгна добре. Кучето благодари, че влизат в положението му. Дето е чистотата, там движенията са свободни."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...