Jump to content

Гонения срещу учители, последователи на Учителя Петър Дънов


Recommended Posts

Гонения срещу учители, последователи на Учителя Петър Дънов

(Бележки на съставителя Вергилий Кръстев)

1. В дневника си Пеню Ганев описва уволнението им през 1933 г. от 26.Х. 1933 г.
 
2. По донесение на местния свещеник в село Мърчаево до Софийската митрополия, а тя от своя страна изпраща писмо до инспекцията в министер­ството и тя бива уволнена. За Елена Хаджи Григорова цялото село прави подпис­ка, за нейното възстановяване като учителка, но тя е преместена в друго село, т. е. в село Равна. Заявлението е подписано от Иван Голев - адвокат и редактор на списание „Всемирна летопис". Заявлението е от юни 1926 г.
 
3. Писмо от Симо Симов от 23.X.1926 г.
 
4. През месец Х.1933 г. на 26., тя е уволнена, заедно с Пеню Ганев, от село Равна, като дъновисти. След направени постъпки, тя е възстановена на 12.IX.1934 г. заедно с Пеню Ганев. Прилагаме молбата й ot29.VI.1935 г.
 
5. Писмо от 6.IX. 1935 г. до инспектора от доброжелател за назначаването й на работа.
 
6. Писмо на Елена Хаджи Григорова до софийския областен инспектор по програмата за слетите отделения в една стая.
 
7. Вж. раздел „Биографични данни за Елена Хаджи Григорова".

* * *

1.

До Г-на Училищ. пом-к окр.

Инспектор - София

Заявление

от долуподписаните жители на с. Мърчаево (Соф. околия)

Господине Инспекторе,
Научаваме се, че вследствие неверни и недобросъвестни донесения от енорийския ни свещеник до Соф. Митрополия, заведена е била преписка против учителката в селото ни, г-ца Ел. X. Григорова, за да се мотивира нейното наказа­ние чрез преместване или уволнение. Ние, които познаваме отблизо учител­ската и обществената дейност на тази учителка и вярваме, че изразяваме жела­нието на болшинството наши съселяни, с негодувание отхвърляме всички клевет­нически обвинения против нея и протестираме, задето се обръща внимание на лъжовните доноси на хора, които сами трябва да понесат отговорност за своите небогоугодни, противообществени и осъдителни деяния. Задачата на църковните служители не се състои в намесата им в учебното дело, защото за правилния вървеж и напредък на това дело е компетентна изключително училищната власт. А тая власт е имала и има всякога възможност, чрез непосредствени ревизии, да провери и констатира дейността на подведомствените й учители в училището и вън от него. И в случая, доколкото ни е известно, в почитаемата училищна инспекция са събрани достатъчно сведения за най-добросъвестното изпълнение на служебните обязаности от поменатата учителка. Нещо повече: ние с радост и благодарност можем да засвидетелствуваме, че г-ца Елена х. Григорова има високото съзнание не само като учителка на децата ни, но и като просветителка на възрастните, тай като тя, в свободното си от училищни занятия време, съдейс- твува с разумни съвети и наставления, за да се изкоренят разни недъзи и пороци в населението, каквито са алкохолизмът, тютюнопушенето, безделието по кръч­мите, крамолите и пр. Тя, следователно, не само обучава и възпитава младото поколение точно съгласно учебната програма и инструкциите на своето начал­ство, но и намира време с личен пример и безкористен труд (поучения, залеся­ване и пр.) да ни показва как най-разумно да устроим живота си. Обяснимо е тогава защо хората на духовния мрак, пиянството и експлоатацията, каквито са доносчиците против нашата учителка, се опитват да я дискредитират пред училищната власт; техните навици и груби професионални интереси са заплаше­ни от похвалната и народополезна дейност. Те се опитват още да наложат вериги и на нейните религиозни убеждения и на свободната й съвест, но не трябва да се забравя, че именно в тия убеждения се заражда оня благороден импулс за идеална служба на обществото, а не в бюрократическото схващане на учителевата длъжност.
Пред вид на всичко това, ние, долуподписаните жители на с. Мърчаево (Соф. околия), от свое име и от името на болшинството почтени и съзнателни наши съселяни, Ви молим най-настоятелно да се прекрати заведената против г-ца Ел. X. Григорова преписка като безпредметна, по нямане основание за дисциплинарно наказание. Колкото за домогванията на Соф. Митрополия, която е дала ход на лъжливите донесения на енорийския свещеник, тя ще отговори по-добре на своята мисия и длъжност, ако се заинтересува за делата и подви­зите на своя доносчик, вместо да се меси в учебното дело, което е вън от нейната компетентност и ведомство. В противен случай, заявяваме, че ще дадем най- голяма гласност на тия дела и подвизи на поменатия свещеник чрез печата.
С. Мърчаево (Соф. околия)
юни 1926.

С почитание:

* * *

2.

Писмо на Симо Стоянов[*] от с. Мърчаево

до Елена Хаджи Григорова

Мила Еленке, всеки ден очаквах да дойдете от нейде, всеки час се озъртах, оттук, оттам, като че ли ще ви видя отнякъде, за да ми просветнат очите. Като зная, че сте отдалечени от София, като чувствах, че известна сила се отстрани от мен. Много ми беше трудно във всяка работа и си спомням, нашите проекти ако се беха утвърдили тая зима, колко щехме да сме щастливи, каква радост щехме да изпитаме. Като донесе Владо писмото, като че ли то беше най-добрият цер за мен, всичко ми се промени. Мила Еленке, беседите са почнали Ю.Х., ние не сме отивали на беседи, защото не знаехме точно от кога ще почнат. Владо отива на 20.Х., в сряда, в тайния окултен клас и утре и аз ще отида на беседа и ще попитам Учителя, за да стана и аз ученик. Питахме за Цеца къде е на квартира тя у Георги, братовчед ми, те са заедно с другата учителка в двеста и една [първа] постройка. Вашата стая е свободна, ето, в нея пиша писмото сега, часът [е] около 12 вечерта. Ние сме всички добре, учим по малко, събираме се по-редко, 2 пъти в седмицата, защото сме привързани повечето към материал­ното и оставяме божественото за после. Времето е много хубаво, дъжд нема и не сме сеяли жито още. Аз имам свободно време доста и прочитам по некоя беседа. Не иска само четене и думи, а прилагане и дела, самите наши дела ще дадат пример доколко има знание и разбиране от Учителевите беседи и свещени думи.
Вкъщи сме всички добре. Приеми поздрави от всички, тате, Ваца, Сийка, Савчо и Лозан.

23.Х. 1926 г.

С.Стоянов

* * *

3.

Заявление от Елена Хаджи Григорова до

Софийския областен училищен инспектор

Чл. 8, а 1. Ill от Закона за бюджета

До Господина Софийския Областен

Училищен инспектор

София

Заявление

от Елена X. Григорова ул. „Гургулят" N? 20, София

Господине Инспекторе,
Учителствувала съм в разни села на Софийската област и имам прослуже­ни 23 години, десет месеца и 25 дни, с дарените - 26 години и 3 месеца. Послед­ното ми учителствуване бе в с. Равна, Годечко. Уволнена съм като неудобна за граничните училища със заповед № 4948 от 26.Х.1933 г. на Министерството на народното просвещение.
С писмо № 12851 от 12.IX.1934 г. на Софийската областна учил. Инспек­ция ми се възвръщат правата за учител ствуване и в гранични училища, обаче и до днес останах без учителско място.
Моля Ви, Господине Инспекторе, да ми се отпусне следуемото се възнаг­раждение като на уволнена учителка за един месец и половина заплата съгласно закона.
Прилагам:
 
1. Препис от акта за напущане длъжност, издаден от Равнянското първона­чално училище от 9.XI.1933 г.
 
2. Препис от уволнителното писмо № 15758 от 2.XI.1933 г. от Софийската училищна инспекция.

29.VI.1935 г.

С почит: Ел. X. Григорова

София

* * *

4.

Писмо за възвръщане правата на Елена Хаджи Григорова

Софийска областна училищна инспекция
№ 12851
12.IX.1934 г.
гр. София

До Госпожица

Елена х. Григорова,

ул.„Гургулят"№ 18,

ТУК

(копие: г. Околийския училищен инспектор в с. Драгоман)

Съобщава ви се, че в отговор на молбата Ви от 16.VII.T.r., въз основа изказаното мнение от околийския училищен инспектор в заключение на напра­веното от него разследване, възвръщат Ви се правата за учителка и в гранично училище.
Вие може да бъдете кандидатка на общо основание за учителско място, където и да е.
Обл. уч. инспектор: (подпис: не се чете)
Секретар: (подпис: не се чете) (печат)
 
Препис

* * *

5.

Акт за напущане длъжност

Днес, девети ноемврий 1933 г., с. Равна, Царибродска околия, се състави настоящият акт в два екземпляра, в уверение на това, че досегашният учител при първоначалното училище Ел. X. Григорова, съгласно със заповед № 4948 от 26 октомврий 1933 г., издадена от г-на Софийския окръжен училищен инспектор, напусна длъжността си.
 
С. Равна, 9 ноемврий 1933 г. п. Гл. учител (директор):
 
П. Ганев п. Напуснал длъжността си:
 
Е. X. Григорова п. Присъствувал:
 
А. Димитрова
 
Вярно с оригинала
 
Зам. гл. учител при Равненското първ. у-ще Н. Бояджиева
 
(печат: Първоначално училище „Софроний", с. Равна)

* * *

6.

Инспекцията
на
Софийското учебно окръжие
№ 15758
2.XI.1933 г.
гр. София
 
До Господина Главния учител,
с. Равна, Годечко
(копие: г.г. Елена X. Григорова и Пеню Ганев,
учители в същото село,
г. Главния учител в с. Букоровци, Годечко,
г. Надежда Бояджиева, учителка при
първоначалното училище в същото село,
и г. Пунктовия учител в с. Годеч
Съобщава ви се, Господине Учителю, че Министерството на народното просвещение със заповед № 4948 от 26.Х.т.г., въз основа на член 61, ал. II, от Закона за народното просвещение и съгласно решението на дисциплинарния съвет при Министерството, протокол № 202 от 1 м.м., уволнява, считано от деня на съобщението, като неудобни за гранични училища, Елена X. Григорова и Пеньо Ганев, учители при първоначалното Ви училище и на едното място пре­мества от деня на съобщението Надежда Бояджиева от първоначалното училище в с. Букоровци, Годечка околия.
Окр. уч. Инспектор: п. В. Янков
И. Д. Секретар:
п. Не се чете Вярно!
При Равненското първоначално училище

с. Равна, 7.VI.1935 г.

Гл.п учител: П. Ганев

(печат: Първоначално училище „Софроний", с. Равна)

* * *

7.

София, 6.IX.1935

Господин Инспекторе,

Много се радвам, че оная случка с куфара стана причина за нашето запо­знаване, и ето вече от това писмо ще видите, че това запознаване ще даде един красив резултат, който ще зарадва и вас, понеже ставате причина да се направи едно добро. Когато на гарата ви дадох изгубения ви куфар, вие оста­нахте толкоз доволни и благодарни, че пожелахте да се отплатите с нещо, като ми заявихте, че сте Старо-загорски областен училищен инспектор. Ето пре­красния случай, който сега се явява: Госпожица Еленка Григорова е много близ­ка на цялото наше семейство. Тя желае да бъде назначена в Старо-загорската област. С настоящото писмо Ви изпращам нейното заявление. Моля Ви тя да бъде назначена на вакантно място в първоначално училище в поверената Ви област на постоянно място и то ако е възможно не в новите земи, а в стара България. Тя по дипломи и служебно свидетелство има успех добър, добра атес­тация, тя е била в Софийската област досега, но поради големия наплив, не можа да намери тук място. Еленка Григорова се намира в крайно трудно мате­риално положение, понеже получава само 700 пева (половин пенсия), тъй като няма нужната възраст и достатъчно прослужени години. От друга страна, под­държа майка си и невъзможно е да прекарва с тия средства. Като учителка тя се е проявявала като способна, добра учителка. Аз я познавам отдавна, тя е идеалистка, много интелигентна, начетена и много жадна за работа всред наро­да.
С нейното назначение все едно че правите услуга лично на мен и на цялото ми семейство, понеже тя е тъй близка до нас и ние тъй дълбоко влизаме в нейното положение!
Тя прилага в настоящото писмо само заявление и допълнително ще из­прати документите. Моля, отговорете телеграфически дали ще може да бъде назначена и в случай на положителен отговор от ваша страна, тя ще изпрати документите. Прилагам тук разноски за телеграмата до мен.
Поздрав от мен и от жена ми.
Със сърдечен поздрав: Ваш ...
Адрес: ...
--------------------
[*] Симо Стоянов от село Мърчаево е един от петимата селяни, които Елена Хаджи Григорова е запознала с учението на Учителя. Вж. „Изгревът..." том VII, стр. 430-431,440-441. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...