Jump to content

11. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 3, 18.І.1930 г)


Recommended Posts

11. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 3, 18.І.1930 г)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 3, 18.І.1930 г., София, стр. 2)

„Яденето има смисъл само тогава, когато храната, коя-

то ви се дава, за да подкрепи живота, може да се смели.”

Драги братя,

За да може, трябва да знае човек. Но има разни видове знания. Някой знае да чете как е писано, че се готви ястие; други пък е гледал с очите си как готвят; трети знае да готви, а четвърти наготвя и яде - и, като яде, стомахът му е здрав и смила яденето. Така са и хората и знанието. Има разни науки и знания.

Едни знаят само писаните науки - те в живота влизат най-неподготвени; - други са по- практични и знаят как да наредят живота си. Онзи, който иска да знае и да се ползва, трябва да търси новото.

Старата наука и знания, т. е. досегашното знание, е дало вече своите плодове: всичкият сегашен живот е резултат на нашето сегашно знание и наука - ний го знаем какво е: болести, омрази, преследвания, грамадни топове, братоубийства, алчност, стремеж за владение.

Ако искаме да съградим нещо по-яко, по-хубаво, то трябва да прибавим нещо ново в живота. То съществува и дава своя отпечатък върху всичко. Като внимателен кондуктор то кани своите пасажери с усмивка на устата и учтиво:

- Заповядайте, качете се!

Но когато те не чуят навреме, то ще им викне: „Хайде, бре, говеда!” -Тогава всички ще побързат, защото няма да имат време: който не приема новото, ще загине със старото.

И тъй, търсете новия живот и новото в живота - то носи братство и обич към всички, разрешава всички спорове, оглажда всички неприятности, дава спор и берекет във всеки дом, който го е приел, благословията на небето върху всички, здраве на болните, сила на здравите, мъдрост на жадните, хляб на гладните.

Ето, това ново е край вас - то ви вика и предлага нови дни, изпълнени със смисъл, добрини и братска обич - ще спите ли още? Щастието не хлопа всеки ден на човешките порти - не го пропущайте!

С братски поздрав:

Любомир

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...