Jump to content

17. ОПОМНЯНЕ ТРЯБВА (бр. 5, 1 февруари 1930 г.)


Recommended Posts

(В. „Ратник на свободата”, бр. 5, 1 февруари 1930 г., София, стр. 2)
 
 
Когато сеят жито, требят го най-напред - чистят го и отвяват - да няма боклук, чужди примеси - никой не иска къклица, плевели и бурени.
 
Когато потрябва да се развъждат телета, търси се породист бик. През няколко села даже разкарват крави, за да станело добиче „от порода”; също тъй търсят за овците - овен, за конете... Та даже за кучета и котки - всички, които разбират, днес искат да бъдат „породисти”...
 
Само човек се развъжда наглед как да е. Днес, като събират момък и мома, най-малко мислят за „добичето”, което ще се роди (добиче не значи животното иде от „добива” - придобива, затуй употребяваме тая дума). Всички други съображения са налице - но за това даже и не се мисли - и даже ако се мисли, то е само как да се премахне детето още като е малко... защо?
Едни не щат деца, защото щели да си развалят „фасона” или „линията на тялото” - това са цивилизовани престъпници, кокони, за които и най-строгото наказание ще е малко - такива или да се не женят, или да се скопяват и да се поместват в домовете за удоволствия - за да ги знае целия свят какъв им е идеалът.
Други са болни - и не трябва да раждат - такива е по-добре и да се не женят.
Трети са здрави и обичат деца, ама няма как да ги изхранват. На такива хора обществото, държавата трябва да помага, докато станат възрастни и сами могат да работят, казвам - да се отглеждат със средства от държавата деца на здрави майки, които обичат децата и сами лично се грижат за тях.
 
Децата са богатството на държавата, Те са нейното бъдеще, семето, което утре ще даде своя плод за целия народ. И колкото те са по-добре гледани, по-правилно научени на това, което ще им трябва утре в живота, толкова по-добре ще върви всичко в тая държава: държавниците й ще бъдат умни; търговците - честни; съдиите - безкористни; адвокатите - правдиви; духовенството - духовно; професорите - разумни; работниците - работни; майките - любящи; богатите - милостиви.
И тогава няма да имаме ужасните картини на убийства, отцеубийства, самоубийства.
Днес сиромашта храни своите деца с хляб, напоен с омраза и с озлобение, полят с горчиви сълзи на безпомощие, сред духовен мрак на взаимна ненавист и завист...
Утре това семе ще покара... и всеки каквото е сеял, ще пожене. Примерът на руските князе и
„барини” е пред очите ни - но изглежда, че мнозина гледат и не виждат...
Да не мислят, че съдбата ще направи изключение за нас?
Иде времето, когато тя ще запита: „Каине, що стори с брата си?” И тогава всеки, който има излишно, ще разбере, че е взел необходимото някому - но ще бъде късно...
Опомняне с време трябва!
 
София, 25.І.1930 г.
 
 
Л. Л. [Любомир Лулчев]
 
 
Стр. 139/1036
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...