Jump to content

18. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 5, 1 февруари 1930 г.)


Recommended Posts

Драги братя,

 

 

(В. „Ратник на свободата”, бр. 5, 1 февруари 1930 г., София, стр. 2)

 

 

 

 

„Като търговци, като банкери и лихвари, вие сте разпънали повече от двадесет души в живота си, онещастливили сте много вдовици и затова, ако искате да изправите погрешките си, трябва да върнете парите на тая хора назад.”

Който днес иска да се запознае с новото и иска да бъде негов носител - не трябва да бъде страхлив. Ако някога Васил Левски се боеше от султана, мислеше за неговия аскер и паши, той не би смеял да кръстосва свободно България под носа на тия, които го търсеха. А и Бог помага на справедливия, на смелия човек, който от милост към своите близки излага себе си.

И днес работният народ са го наплашили с един султан, както и някога - наричат тоя султан пари – „капитализъм”.

Въздигнали са силата му като сила на Божество даже! И кланят му се и страхуват се от него. На работника рисуват най-подробно могъществото на капитализма, а после го карат да се бори с него.

Все едно да разправяш на едно дете колко е голяма и страшна мечката, а после да го караш да я хваща за ушите!

 

Парите са необходими днес, но не като цел на живота, а като средство за улеснение в живота - едно средство, от което най-много се ползуват тия, които нищо не произвеждат: печатат си шарени книжки банкноти - и карат тия, които произвеждат, на крака да им носят всичко, като те самите си недояждат... Чудна магия наистина!

А един ден тя може да се премахне временно, поне докато се разбере кой има право да печати тия шарени книжки. Тогава ще се въведе размяната - само който е изработил нещо, ще може да си вземе каквото му трябва - тогава паразитите и шмекерите, щат - не щат, ще трябва да работят.

И тъй, трябва да се разбере, че работните ръце са, които създават капитала - те сами са тоя капитал.

Бедният не трябва да се страхува, ни срамува от своята беднотия; сега честните и добрите хора са повечето бедни. В душата си да не желае парите на богатия, защото ще стане като него - то е все едно да вземеш дрехите на чумавия.

А и да си богат не значи да имаш много - богат може да бъде всеки, който е доволен от това, което има; не е ли доволен, и милиарди да има, той се ще трепери над парата и ще живее и ще умре като свиня - ползата от нея започва да се вижда само след смъртта й...

Смели бъдете - търсете истината и знайте, че на тоя, който иска да върви по правия път нему Господ и природата помагат - стига да спазвате законите им - а те са:

 

1) Не мисли никому лошо;

 

2) Не вземай за себе си нищо излишно;

 

3) Каквото е добро за тебе, сподели го истия, които обичаш;

 

4) Помагай където можеш всякога безкористно;

 

5) Дръж Истината над всичко.

 

 

С братски поздрав:

 

 

Любомир

 

 

 

Стр. 140/1036

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...