Jump to content

21. ПОЗИВ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ


Recommended Posts

ЗА СЕЛСКО-ОБЩИНСКИТЕ ИЗБОРИ 1930 ГОДИНА (бр. 6, 13.ІІ.1930 г.)

 

Драги избиратели,

 

 

(В. „Ратник на свободата”, бр. 6, 13.ІІ.1930 г., София, стр. 2)

 

 

 

През месец февруарий т. г. вие сте призовани да упражните своето гражданско право: да подадете гласа си за селско-общински избраници - за селско-общинските съвети.

Какъв велик и щастлив случай да упражните своето право в едни най-тежки времена, в каквито човечеството от целия свят и ние в частност преживяваме. Тежестите на живота са общи, но те могат да бъдат облекчавани и постепенно премахнати. Силата е във вас, средствата са във вас, оръдията са във вас. Нам, като человеци, ни е дадена сила, която като развием, тя е мощта. Това е силата на мисълта, и на волята. Тя е рожба на ума и сърцето - те са средствата и оръдията, с които се борим, за да достигнем до своя идеал. Сърцето и умът трябва да бъдат в съгласие при всяка една работа. Нашите страдания са резултат именно на липсата на това съгласие между ума и сърцето. Сега има повече ум, а сърца няма. А те съществуват във всички ни.

 

Трябва сърце чисто като кристал, трябва и ум светъл като слънцето, трябва душа любяща всички, любяща общото както люби себе си, своето си, частното. Страданията са резултат на човешкия егоизъм, който е вонящо блато, а е привлякъл по-голямата част от человеците и те са забравили своя образ и подобие, забравили са, че имат един Общ Баща - Твореца, Който държи всичко в ръцете Си, всички сили управлява, всичко дирижира и всички сили респектира. И в това забравяне хората са дошли до днешното морално падение.

 

 

Драги селяни,

 

Вие имате във вашето село хора добри, умни, честни, справедливи, смели в живота, решителни пред спънките в живота, прилежни и трудолюбиви в своята дейност, каквато и да бъде тя: земледелец, занаятчия, бивши учители и пр. Помолете тях, заставете тях, те да застанат начело на една селска обща листа.

 

 

Стр. 143/1036

 

 

 

За тях подайте гласа си - братската ръка - те са вашите ратници на свободата. Те ще насочат вашето селско благосъстояние в добър път.

Драги избиратели,

Пресечете пътя на измамата, на лукавството, на хитростта, на моралните изроди, на изчадията человечески да ви управляват. Техният егоизъм и алчност за забогатяване с узаконени и незаконни средства доведоха българското племе до днешното положение, неговите живи меса да бъдат разпокъсани и разхвърляни по всички страни на света и да носят робския тежък хомот под чуждо владичество. Тяхната духовна тъмнота ни доведе до днешната тежка криза в парично, материално, умствено-просветно и духовно, културно отношение и физическо израждание. Те забравиха, че тялото, умът и сърцето - душата са неделими, едно без друго не могат, и че Божественият Дух е, Който ги управлява, възраства и оплодява.

 

Драги Ратници на Свободата,

Заживейте братски помежду си, заживейте в мир помежду си, заживейте с Божествената Любов - тя е всеобемаща и всички блага ще ви донесе. Тя е безкористна и всичко щедро дава, но е неумолима, когато нарушим нейните закони, почиващи на неумолими, неизменяеми и непроменяеми принципи.

 

 

Братя,

Смели бъдете, напред към изборните урни с листата на Ратниците на Свободата. Там е вашето спасение.

Всички добри хора с гореказаните качества ние считаме за Ратници на Свободата, безразлично дали са записани в нашите списъци или ще се запишат за в бъдеще.

 

Ние очакваме подкрепата на всички тия добри хора, за да можем да ратуваме най-широко за свободата - единственото условие, при което ще може българинът да развие своите творчески способности във всичките отрасли на производството, културата, науката и пр. пътища, които се съединяват в един краен обект на висши знания, на висша Светлина, към

 

Царството на Единение - Царство на Мир, Правда и Святост - в което живее само братството, защото человек за человека е брат - които се жертвуват един за друг, а там е общото благо,

 

София, 25.І.1930 г.

Централният Комитет на Ратниците на Свободата:

 

Председател: Д-р Г. Трифонов*

 

Подпредседател: М. Сотиров о.з. [полковник]†

 

Секретар: Андро Лулчев

Image_077.png

* Псевдоним на Любомир Лулчев.

 

† Минчо Сотиров - полковник от запаса, командир на Пети Бдински (Видински) полк през Европейската война –

1914 ÷ 1918 г. (бележки на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

 

 

Стр. 144/1036

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...