Jump to content

26. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 2.IV.1938 год.


Recommended Posts

26. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 2.IV.1938 год.

Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пеню Ганев: 5. IV. 1938[получено])

2. IV. 38 г., Изгрев
Пеньо,
Здравей! Днес е събота, 10 ч с. Аз съм уверена, че днес ще си дойдеш, но за всеки случай ще ти пиша няколко слова, за да ти се обадя, че съм жива и здрава. Писмото ти го получих в момента на крайния предел на моето търпение.
Констатирам една недобра черта - дето не се обаждаш веднага след зами­наването си. Ти не знаеш каква скръб изживявам, когато заминаваш и особено когато дълго време не се обаждаш и това се отразява зле на моята ежедневна работа, не мога да се занимавам както трябва. Аз предчувствувах, че не си добре, защото твоето добро и недобро разположение се отразяват в мене като състояния, които силно изживявам. Няма причини, за да си недобре. Че работа много имаш, това никой не може да оспори, но това не значи, че трябва да изгубваш присъствие на духа.
Не се притеснявай за нищо, нито че не можеш много да четеш за конкур­сен изпит. Ти и аз, па и всеки един човек е подложен на изпит. Всеки ден ти държиш все конкурсен изпит. Ами тези състояния, които преживяваш, тези противоречия и т. н., не са ли конкурсен изпит? Тези житейски изпити, ако можеш да ги издържиш с успех, другият изпит, за който се готвиш, ще го издър­жиш като нищо, защото той е резултат на предшествуващите житейски изпити. Сигурен ли си, че ако издържиш конкурсния изпит и станеш столичен учител, ти ще бъдеш по-добре поставен и ще бъдеш щастлив? Аз ни най-малко не искам да те разколебавам с това, но искам да насоча вниманието и погледа ти там, откъдето зависи да ти дадат изпита или не!
Дръж връзката с Бога, чети резюметата и беседите, моли се, свири и пей, размишлявай, преди да започнеш каквато и да е друга работа, колкото и да си натоварен! Това направиш ли както трябва и с любов, другия - конкурсния изпит - ако искаш да ти пророкувам, ще го издържиш 100 %. Туй Учителят смята за работа, ако искаш да знаеш, а всичко друго, с което ние се натоварваме и го смятаме за работа, то е труд, мъчение и бреме. Ако този закон разберем добре и почнем всеки ден да правим по едно мъничко добро за Господа, всичко ще ни тръгне и щастието ще дойде при нас. А сега, понеже се натоварваме с работа, която не е по силите ни - която може само природата да свърши, ние влизаме в разрез с нея и страдаме. Задачата на всеки човек на земята е да изправи погрешните си от миналото и да цени благата, които Бог му дава.
Нека станем слуги на Бога, а не на хората.
Нека тръгнем с разумността напред, а доброто отподире да върви, защото само разумният човек може да бъде добър и да прояви на място доброто.
Идеята ми е следната: Каквато работа ида вършиш, върши я без притес­нение! Защото знай, че всяко притеснение и тревога зле се отразява върху здравето, нищо, че сега издържаш.
Туй да го знаеш, казвам ти го навреме, за да не съжаляваш после. Това е извлечение из моята опитност. Когато аз бях на същата работа, при тези усло­вия, при които си ти сега, ти ми изпращаше много по-силни насърчения и добри съвети от тези, които аз ти изпращам. Навремето ми бяха много ценни, и сега ми са още ценни и незабравими.
Още едно нещо щети кажа, то е следното: щом почувствуваш тъга, нераз­положение и пр., веднага на автомобила или на трена се качи и си дойди.
Използувай условията и близостта до София; като видят от горе колко цениш тази близост и я използуваш, ще те доведат още по-близо и съвсем близо - в София. Защото, когато душите се срещат, другояче се разбират и се обменят. Словото ни сближи нас с тебе и словото на Учителя трябва да бъде прицелната ни точка. Утрешният ден не знаеш какво ще донесе, как ще се раз­вият събитията, затова трябва да използуваме благата на днескашния ден, да благодарим за всичко, което става, и по-често да се виждаме, времето сега е хубаво, приятно за ходене, още 2 месеца, и голямата ваканция ще дойде. Едно ни трябва да ценим! Още един път гледах „Пролетна песен". Идеен филм, по­стоянно мисля върху него. Много ми харесва. И в него авторът се е домогнал до един вътрешен закон, именно: че любовта не е от този свят, тя се проявява в други светове - проявява се в един вътрешен свят и никога не се губи. И доброто, пък и всички добродетели не са от този свят - в други светове се проявяват, а на земята виждаме само резултатите, които са временни.
Радвай се и ти, че си облагодетелствуван от всичкото добро и любов на Бога и Учителя, всичко ти е дадено, остава само да го оцениш както трябва и всичко, което ти се вижда, че е отдалечено от тебе, ще ти се възвърне още по- добре, отколкото преди, както на Йова. Хайде, сега приеми мили, топли приве­ти - твоя Елена.
Часът е 12 - обед. Имам коприва, сега отивам да пусна писмото. Вари си често коприва!
Имай пълна вяра, упование и любов към Бога. Което е за слава на Бога, то да стане.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...