Jump to content

27. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 15.IV.1938 год.


Recommended Posts

27. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 15.IV.1938 год.

За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пеню Ганев: 19,1V. 1938[получено])

15.IV.38r., петък, 4 ч следобед
Драги Пеньо, писмото ти го получих. Много ми хареса. То ми даде насър­чение и импулс. Вчера свирих 7 часа, завчера - също. Правилно схващаш и си дошел до истинското разрешение на въпроса.
Смисълът на живота и щастието седи в благодарност към Бога за всичко, което ни дава, и в работа над себе си, нищо друго. Всяка минута и секунда трябва да се използува-да научим нещо или да направим нещо. Ранното изли­зане всред природата и ранното ставане е великолепно! Особено ме радва, че си решил сутрин да излизаш и че се освобождаваш от рамките на онова робско ограничение - какво ще кажат хората. Те ще кажат това, което Господ ще каже, те са Негов израз. Вярно е, че човек се ободрява и подмладява от сутринните разходки и гимнастики. Ще почна и аз сутрин да излизам рано на разходка, то е необходимо и работата през деня ще върви леко, приливите сега са големи на природата, тя изобилно дава на тези, които рано стават и отиват да си вземат благата: сили и здраве, сами. Тази сутрин не станах рано, и следобед ме удари пак на сън, та хич не съм доволна от днескашния ден. Тези дни имаше сняг, дъждовно е, не може и да се ходи много, пък кюнците трябва да са пълни на печката, защото не тегли, мирише, въглеливият двуокис прави въздуха в стаята тежък, затова е така може би.
Има много резюмета натрупани, които трябва да ги пратя, а не мога да си взема бележки от тях, затуй ги забавям. Много са хубави. В сряда и в петък нямахме клас, и в неделя няма да има.
Добре си направил, че си писал на Ганьо, но и на Искренов да прекратиш изпращането на пари повече, да може някак си и онез пари, дето си му ги дал, да си ги вземеш. За едно тенеке 1500 лв. не се дават, грехота е, ти нямаш грешни пари, за да ги хвърляш наляво и надясно. С труд и с изгнаничество ги печелиш и се лишаваш от най-необходимото, един костюм дрехи можеш да си направиш с тези пари, риза нямаш за лятос, и палатка ти трябва, и какво ли не. И ето какви сметки правиш, лишаваш се от да си дохождаш, което ти е необходимо като насъщен хляб - я си направи сметка с тези пари колко време щеше да си дохождаш и отиваш. Не се стреми глупави обещания на хората да изпълняваш, освободи се и от това да имаш доверие в хората. Ако всичките пари му ги дадеш, Искренов ще има много долно мнение за тебе - като за човек, който няма преценка за нещата и като такъв, когото всеки може да завлече. Ако съм аз на твое място, ще му върна обратно тенекето.
Стига по тоз въпрос - както искаш, така направи, но няма да направиш зле, ако се спреш да го пообмислиш.
Когото завличат на физическото поле, и на другите полета го завличат. Навсякъде е пълно с апаши и с изостанали духове в своето развитие, които дебнат. Това са задачи, ако искаш да знаеш, дребни наглед, но от разрешението на тях зависи развитието и прогресът на ученика. Тези задачи с доброта, наив­ност и с доверие не се решават, а с будност, със знание и с мъдрост.
Комисия има над нас, която наблюдава как решаваме ежедневните си задачи. И доколкото ги решаваме добре, дотолкова печелим доверието на тази комисия. И на мене ми стана много неприятно, като дойде Ганьо тъкмо преди да тръгнеш, но духовете го пращат и там имаше една задача пак да те оплетат и неусетно да ти вземат това, което е твое. Ганьо е прост, не е учил, но умът му стига как да си протегне крачето в чуждото, да вземе един път твоята дума, да си направи един курник и една колиба каква-годе, че ела после и го изгони, ще ти плаща отпосле и ще вземеш от тоя, що духа. Колкото Иван Салонски плати, колкото наш Русе и тем подобни.
Хайде сега, свири, пей, чети, че и при мен да достига тази вълна и за всяка дреболия наглед размишлявай, мисли, защото зад една малка дреболия седи по едно голямо последствие.
За Великден от 40 яйца повече не донасяй!
Хайде сега, стягай се за път! Още една седмица и ще се видим пак, ще си приказваме сладко, ще свирим, ще пеем и ще четем заедно и някоя и друга екскурзия ще направим. Усилена работа предстои на мен, доде те стигна. Ти си на Vll
ма
позиция, а аз - още на l
ва
. Има какво да уча! Не ми се сърди, че така ти пиша. Нужно беше за случая.
Мили привети.

Твоя Елена.

Аз обичам така да ми пише този, който мисли за моето добро.
Часът е 5.15, писмото трябва да го занеса на пощата, а вън вали леко.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...