Jump to content

12. Писмо от Олимпия Янкова до Елена Хаджи Григорова от 19./12.I.1927 г.


Recommended Posts

12. Писмо от Олимпия Янкова до Елена Хаджи Григорова

от 19./12.I.1927 г.

София, 19/12. I.1927год.
Мила Елено,
Получих три писма от тебе и просто ме е срам, че едвам сега ти пиша. Очаквах да ти пиша нещо радостно, но още няма нищо. Завчера пак се срещнал Яков с председателя и той му дал същите обещания, но още не са имали засе­дание за назначения. Тъй щото, надеждата е голяма, радвай се, ама кога ще е, не се знае. В писмото, което ми даде Тахчиев, пишеш да му дам 150 лева, ще гледам да му дам. Писмото ти е много радостно, изглежда си имала известни преживявания или съновидения. Радвам се и аз с тебе, живей в Божията любов, радвай се и весели се в Господа! Ний сме, Слава Богу, здрави и ти благодаря за поздравите от майка ти.
Нещо от беседите: Доброто и злото са две сили, едната казва човек да бъде свободен, а другата казва да бъде роб. Не се мъчете да разрешите въпроса за доброто и злото, тоя въпрос ще остане неразрешен. Аз ви казвам една велика истина. Щом правиш зло, Бог ще те обуздае с друг, по-лош от тебе човек. В тази велика философия човек да знае, че злото и доброто се борят за вашата свобода. Закон има: Бог царува в небето и Неговата воля е абсолютна. Злото се ражда от човек, а доброто - от Бога. Като умреш, какъвто си тука, такъв ще си и там. На земята има велики условия за работа. Трябва да се освободим от хилядите заблуждения. Сегашната наука, сегашната религия си изиграха своята роля. Има един начин, чрез който костта може да стане прозрачна, човешкото тяло може да стане прозрачно и да гледаме как пулсира сърцето. Когато си болна или обезсърчена, кажи: „Бог царува в небето, Бог владее и в ада, Бог царува и в мене. Ако Бог царува, може ли да бъда болна? Бог чрез болестта иска да внесе в мене мекота." И най-големият грешник, като се обърне към Бога, ще му прости. Бог е толкова милостив, прощава, благ е само Бог. Необхо­димо е едно подмладяване. Най-глупавото нещо е да умреш. Когато човек е приготвил духовното си тяло, може да напусне старата си къща. Трябва една силна вяра, за да възприемем онази наука, която иде в света. Който те мрази, слуга ще ти стане, Бог е Господар, защото всички обича.
Красиво е, когато на човек му дойдат изпитания, да е тих и спокоен. За да бъдеш поет, това е специфична дарба, за да бъдеш музикант, също е специ­фична дарба, каквото пожелаеш горе, това ще бъдеш и долу. Да приготвим сърцата си [да] дойде някой ангел да живее в тях и като дойде, той ще принесе жертва.
За мястото на Изгрев нищо не съм направила, не съм приказвала с Лулчев, аз много не бързам. Хайде, стига ти толкова! Много ти здраве от Яков, Анастас и Симето. Приеми и моите сърдечни поздрави и благопожелания!

Твоя сестра в Господа: Олимпия.

Ленке.
Повишена си със заповед № 24 от 7 февруарий т. г. Това ми каза господин Атанасов, който Ви поздравлява.
По назначението ти тук имам пълна надежда, че ще стане и скоро ще мога да те зарадвам.

Здравей. Янков.

София, 12.I.1927 г.
Нарочен поздрав на г-н Манов.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...