Jump to content

22. Разговор с Учителя на 29.VIII.1933 г. на обед и следобед


Recommended Posts

22. Разговор с Учителя на 29.VIII.1933 г.

[1]

на обед и следобед

[Изпратен от Димитър Звездински на Елена Хаджи Григорова]

Днешното време е хубаво, понеже един бръмбар превърза превръзката на друг бръмбар и времето се зарадва за тази отлична постъпка. Вие се давите и всеки ден трябва да ви изваждат от морето. Този, който ви обира, вниса вашите пари в банката за вас на ваше име. Вие го обвинявате, пък той ви казва: „Аз ви ги внасям на ваша сметка, на безсрочно изплащане."
Идеята за пасхалното агне е идеята за агнето, която чисти. Вегетариан­ството е вънкашната страна: не отнемай живота на едно животно, нищо повече. Евреите не са били вегетарианци. Те ръсиха храма с кръв и затова пет пъти разрушиха храма. Мойсей им даде едно мистично учение, но евреите го раз­браха много буквално. Там е всичката погрешка. Те си наредиха един свой закон покрай Божия закон: освен десеттях заповеди, те си наредиха един друг закон, който противоречи на първия. Просто човек, за събиране на дърва в събота, го утрепваха с камъни. И Христос каза: „Камилата поглъщате, а комара прецеждате, човешкия закон изпълнявате, а Божия закон не изпълнявате."
Авел принесе агне, значи себе си принесе жертва. Каин принесе плодове, а себе си не принесе. Хората първо имат отношение към Бога, после - към човечеството и после - към себе си и към ближните си. Адам за Ева е казал: „Плът от плътта ми и кост от костта ми". Така не трябваше да каже. Трябваше да каже: „Ето една моя сестра, която от Бога е излязла." Хората не ги женят на земята. Тук е наложничество, женят ги горе на небето и ги пращат на земята.
Тук женитбата не може да стане. Не се лъжете! Всеки човек, когото женят на земята, е наложник. Има хора, на които е писано астрологически на ръката да не се жени и ако се ожени, ще мрат децата му. Ако се жени, той ще гради, Господ ще разваля. Дойде тя и се оплаква, че мъжът й не я обича. Че, какво ще я обича? Че, тя се е оженила без Божие позволение. Тя казва: „Отгде да го зная?" Сега ще го научиш. И ако сега не го научиш, все ще го научиш някой път. Така, както се женят хората, женитбата не е по Бога. Има нещо изопачено в човешките отношения. Раят е в човека. Космическият човек изпълва цялото пространство. Астрологическият го турят на звездите. Който не е разбрал брака, за него то е място на мъчение, а пък който го е разбрал, за него то е място на рая. Който не го е разбрал, за него бракът е врата за мъчение, а пък който го е разбрал, за него бракът е място на радостта. Преди всичко мъжът и жената трябва да бъдат абсолютно свободни и тогаз да вземат каквото и да е решение. Всяко решение, което се взема от човек, когато той не е свободен, е престъпле­ние. При свободата ще бъдеш отговорен и ще бъдеш възнаграден същевременно.
В това прераждане човек трябва да осъществи правилното разбиране: да служи на Бога, а пък той казва: „в друго прераждане", дето няма да го бъде. Един комар казва: „Като стана човек, тогаз ще служа на Бога." Отгде знае, че той ще стане човек? Като комар трябва да почне той, с комарени разбирания, никога не може да стане той човек. Апостол Павел, като говори за мистическия брак, казва: „Този брак, земният, е по подобие на онзи. Онзи е идеалният." Като се намираме в едно тежко изпитание, трябва да минем от материалното към духовното, от плътското към духовното, от временното към вечното. Докато в нас царува съзнанието, че вършим волята Божия, това е за наше благослове- ние. А пък щом - това, човек което е направил, тогаз няма резултат [?]. Общест­вото не е мярка. Сега се много говори, а малко изпълнява. Там е голямата мъчнотия. Лесно е някой път да се говори. Има неща унаследени и чрез тях криво мислим. Бракът като едно учреждение, което Бог е установил, трябва да различаваме от един социален акт; както двама търговци се събират и после се разделят. Това е временно. Че сегашното положение е временно, се познава от това: апостол Павел казва, че ако мъжът умре, жената може да се ожени.
Любовта, която преживява смъртта - други са отношенията там. Там са идеалните отношения вече. Апостол Павел казва: „Който жени девицата си, добре прави, който не я жени, по-добре прави." Който е вързан, да се развързва и който не е вързан, да не се връзва, е казано. Трябва да се разбере вътрешният смисъл, за да няма спънка. Трябва да се разберат нещата така, както Бог ги е създал в своята чистота, за да се избегнат известни вътрешни недоразумения. Трябва да се образуват новите отношения, които съществуват, например брако­вете в растенията. Някой път младоженецът е на хиляда километра от невестата и той праща писма и въздишки. Божият закон трябва да се прилага. Силата на човека седи в това: приложението на този закон - най-лесното нещо, което най-мъчно се прилага.
Ключовете за отваряне [на] Стария Завет ще ги намерите в Новия Завет. Любовта е ключът там и с вярата се започва. Казано е: „Нова заповед ви давам - имайте любов един към други." Човек не трябва да съди другите. Той не трябва да застава на мястото на един съдия. От всяко нещо той трябва да изважда поука. Може да даде един съвет на един човек, който греши - това не е съдене; [съветва] го какво да прави, но да го съди вътре в себе си, това не трябва да го прави.
Съвършеният човек съдържа и двата полюса в себе си, а пък в несъвърше­ния човек полюсите са поляризирани. Един съвършен човек не се изкушава от пола, както една пеперуда - от листата. А пък гъсеницата се изкушава от листата.
Мислете върху това! Двама ангели на съвършения човек са съединени. Те не са слети, но образуват една система. Съвършеният човек действува и като мъж, и като жена. Като мъж, ще изпраща светлината по целия свят, за да не се заблуждават, а пък като жена, ще изпраща топлината по целия свят, за да не правят зло. Човек има 7 тела, но зад тях стои реалното, същественото и неизмен­ното. На Земята е Богочовекът. На всички планети на Слънчевата система все има хора. На Луната са останали най-учените хора. На Слънцето живеят същест­ва, които са образец на всичко. И на Юпитер има напреднали същества, обаче на Слънцето са най-съвършените същества.
Хората трябва взаимно да си помагат. Човек минава, догдето завърши своето земно развитие, 777 прераждания кардинални или епохални, 12 - Божест­вени, а обикновени прераждания - безброй.

В ръкописа тази дата е задраскана и отгоре е написано: 9. и 10.IX. (Бел. М.И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...