Jump to content

5. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова от 1.III.1929 г.


Recommended Posts

5. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова

от 1.III.1929 г.

София, 1.III.1929. година

Любезна сестро,

Изпращам ви тук приложени още две беседи. Учителят даде едно упражне­ние за дълбоко дишане в сряда, на 27. февруарий:
Запушване на дясната ноздра и поемане на въздух през лявата; след това - запушване (с показалеца) на лявата ноздра и издишване през дясната. Едно вдишване и издишване се смятат за едно упражнение. Това ще се прави 3 или 10 пъти сутрин, 3 или 10 пъти на обед и 3 или 10 пъти вечерта. Винаги вдишването ще става при тези упражнения през лявата ноздра, а издишването - през дясната. Това ще се прави 30 деня. Учителят каза всички да го правят, защото ученикът трябва да има послушание.
Сестра Савка предложи да разменим мисли в духовната група по въпроса за приспособлението. Вчера този въпрос се разгледа, но се остави и за идущия път. Идущия път имаме освен това за разглеждане 18. лекция от I. година на Младежкия клас (в духовната група),
Днес Учителят в младежкия клас каза за идущия петък да проучим 17. лекция от 1. година на младежкия клас.
Днес Учителят даде тема за идущия петък: „Разлика между морален и добродетелен човек."
За неделните беседи дохождат и външни лица.
Скоро ще ви пратя лекции I. година от младежкия клас и онези правила по хиромантия.

Ето някои мисли на Учителя в разговори:

„За човека с Божественото съзнание всичко е възможно. Макар и не веднага. Какво от това? То ще дойде. Ако твоите отношения към по-висшите същества не са нормални, то и отношенията на по-нисшите същества към тебе няма да бъдат нормални и ще се намериш в противоречие. Когато знаеш алхи- мията, каквото помислиш, става. Например кажеш: „Трябва ми един наполеон злато" - и веднага го намираш в джоба си. Ти го даваш за нещо. После пак казваш, че ти трябва един наполеон - и пак го намираш в джоба си и т. н. ... Когато тръгнеш по Бога, там ще бъде красивото, че каквато книга или друго пожелаеш, всичко ще имаш. Щом пожелаеш една книга, на сутринта ще я имаш.
И после си кажеш: „Свърших си работата с нея" - и на сутринта пак я няма, отишла пак в библиотеката някъде. Тогаз човек ще разполага с всичката литера­тура, с живота, с условията. Няма да бъде изложен на грубата действителност: от една страна да градиш, а от друга страна да се разгражда. Човек, за да дойде в казаното красиво състояние, трябва да бъде адепт от първа степен.
Човешката глава представлява общият капитал, който има човек; лицето е капиталът, който е в обращение, а ръцете са капиталът, който дава доход.
Като дойдат страданията, те изгонят всички, които те безпокоят, и ти ставаш [...?]
Студената вълна сега е свързана кармически с Европа. Студът смирява човека, освобождава го от известни недъзи."

С братски поздрав: Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...