Jump to content

21. Разговор с Учителя на 10.II.1937 г.


Recommended Posts

21. Разговор с Учителя на 10.II.1937 г.

Когато дойде любовта, да няма умрели.
Любовта не прави никаква разлика между бедни и богати и пр. И вятърът еднакво вее на бедни и богати. Който прави разлика, там е човешкото.
Да подчинявате човешкото на Божественото. От човешкото не можем да се освободим. Човешкото е на място, но трябва да го подчиним на Божественото.
Вие пеете все на миньорна гама. Всеки трябва да вложи капитали в пение­то. Вие не можете да вложите в пението по еднакъв капитал. Все вложете, какъвто и да е капитал.
Ако почнеш да пееш, ще се научиш. Ако не пееш, така ще останеш. Слушай­те и другите като пеят. Пението е колективен процес.
Вие, старите, ще образувате един хор. И наречете го „Хор за подмладя­ване"!
Има един атавизъм. Много мъчно е да се освободим от старите мисли на миналото. Като дойдат 50,60,70 години, казват: „Остаряхме, остаряхме! Свърши се! Свърши се!" Станеш, казваш: „Остарях." Легнеш, казваш: „Остарях!", докато най-после остареете!
Разберете: Остаря, за да се подмладиш! Старите, като пеят, ще се подмла­дят, а пък младите, като не пеят, ще остареят! Вие сте остарели, понеже не сте пели! Ако бяхте пели през всичкото време, не щяхте да остареете. В пението се изисква абсолютна свобода! Като дойдеш до пението, там всеки трябва да бъде свободен да се прояви. Никой не трябва да го ограничава. Всеки нека се прояви. Това, което носи в себе си, като се прояви по Божествен начин, това е важното! Сега има да се освободим от миналите наследствени чърти. У всинца ви липсва ви усет за времето. Тона почти всички го имате. Та. времето ще развивате. Ритъм ви трябва. Върху него ще работите. Доста трудно е да накараш един болен да пее. И ако един болен можеш да го накараш да пее, той ще оздравее лесно. Който пее, не умира! Пението е едно мощно средство. И благодарение, че във всяка една къща все ще има някой да пее, все ще чуете нещо. Наблюда­вайте птичките! Чучулигата се дига нагоре, върти се в кръг и пее. И периодически тя се качва нагоре.
Пението е вече проявяване на човешкия ум. То е признак, че умът е почнал да работи. Пението не е на чувството; то е на ума. По някой път казваш: „Какво ще добия от пението?" - и преставаш да пееш. С пението се подобрява дишането, кръвообращението, добиваш весел, мек характер - добре дошъл си навсякъде.
В дома бащата да вземе първата цигулка, майката - алт, синът - тенор, дъщерята - контрабас. Да се махне противоречието!
Някои народи и в старо време са правили опери. Оперите са само за посветени. Оперното пение е само за посветените!
Ние сега сме обременени с много работи и казваме със страх: „Какво ще правя след 20 години?" А пък няма какво да се страхуваш сега! Сега в Америка 2 милиона хора са без подслон поради наводнението и 35 000 автомобили, и цяла войска отиде на помощ! И с аероплани носят подкрепа. Сега, като дойдат нещастия, хората са по-готови да си помагат. Някой казва: „Господ ме е забра­вил. Този, онзи ме е забравил." Как може да забрави някой крака си? Писанието казва: „Написах ви на дланта на ръката Си!" Човек може ли да забрави крака си? Не може, освен ако го отреже някой хирург.
Няма нещо невъзможно! Някоя сестра казва: „Какво ще се прави? Колко са лоши условията!" Вярно е, че са лоши условията! Но това е отражение на миналото. Сегашното време не е така лошо.
Сега имаш всички добри условия, но понеже в миналото не си живял добре, затова имаш тая жълтина и пр. А пък сега както живееш, веднага можеш да се поправиш.
Аз бих желал тук да декламирате музикално! Колко е приятно да практику­вате музикалната декламация! Когото обичаме, искаме много да ни пее. А пък когото не обичаме, казваме за него: „Да слезе!" Затова, най-първо намери някой, който ви обича, и пей пред него. Ако пеете пред тези най-първо, които не обичате, съвсем ще замръзнете.
Ако ти кажат: „Ще те осъдим на смъртно наказание и ако пееш хубаво, ще те освободим", то цяла година ще пееш, за да се освободиш! Хигиенично е, здравословно е пението! Писанието казва: „Пейте и възпявайте Господа в сър­цето си."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...