Jump to content

Събрание 1.


Recommended Posts

Събрание 1.

У кака Гина, 9 май 1922 г., вторник, София

Качества на добрия ученик - Лекция I. от Учителя

Тайна молитва.
Целта на всеки окултен клас е да се учат тия неща, които са съществени, необходими и потребни за самия живот. В окултния клас не се учат излишни неща.
Сега, елементите на музиката кои са? Нали са нотите? Първите седем тона трябва да се научат. Трябва да се научи и ключът на музиката, чрез който се познават нотите. В художеството трябва да се изучат боите и формите. При изучаването на езика трябва да се изучава азбуката. При изучаването на мате­матиката трябва да се изучават отношенията на числата. Сега, значи, вие посте­пенно ще се запознавате с основните принципи на окултната наука. Разбира се, както във всички други отрасли на знанието, тъй и в окултната школа не всякога учениците са еднакво способни да възприемат великите истини. Някои са по-способни, а други сега трябва да се подготвят. С какво се отличава един окултен ученик, който свършва успешно? Те са постоянни, не се влияят от мъчно­тиите. Ученик, който иска да свърши, трябва да бъде смел и решителен да по­срещне всички мъчнотии.
Сега, умът на един, който постъпва в една окултна школа, трябва да бъде много възприемчив, гъвкав, подвижен, добър [бодър] и свеж, да долавя всяка нова мисъл и да разбира всяко едно съотношение. Сърцето му трябва да бъде смело и решително, а волята му да бъде твърда като диамант. В окултния клас ще се натъкнете на големи мъчнотии. Тези мъчнотии са естествени. Като влезете в един музикален клас, всеки лесно ще научи тактовете, но колкото отивате напред, усложняват се упражненията и някои ученици казват: „Тия работи са много мъчни, не може да се изпълняват и свършват с музиката." Някои почват с математиката, отначало лесно - събиране, изваждане, но като дойдат до ония висши проблеми в математиката, и те спират. За езика - също. Ако някой ви попита с колко думи говорите в български език? Чели ли сте с колко думи гово­рите? В обикновения разговор се употребяват не повече от 500 думи. Най-доб­рите оратори знаят около 4000 думи. Аз не искам да употребявате всичкото си време, ще давате излишното си време. Ще се занимавате само през онова време, което не знаете какво да направите. Няма да напущате работата си. Всички от вас обмислихте ли добре, ще можете ли да следвате? Материята няма да бъде толкова трудна.
Сега на вас ще дам в началото една тема. Малко ще пишете. Половин лист върху „Качествата на добрия ученик". Няма да пишете много. Не какво са казали другите, но вие както схващате добрия ученик, по какво се отличава. Прямо ще пишете. По-малко, тъй както разбирате. Хубостта е там, когато човек се изказва естествено. Може да ви запитат по какво се отличава добрият ученик. Вие може да определите в 10 думи, 20,30 думи. Сега във всички ще има желание туй, което учите, да го прилагате постепенно, защото, ако не се прилага в живота, то ще бъде знание безполезно. Мъдростта е за ума; добродетелта е за сърцето - сърцето се обогатява чрез добродетелта; силата е за волята - волята укрепя чрез силата; истината е за душата. Значи, ако искате да бъдете успешни в света, непременно трябва да имате знание и мъдрост. Вземам света в широк смисъл - Божествения свят. Ако искате да бъдете обичани от вашите приятели, от вашите близки, трябва да бъдете добродетелни и ако искате другите да имат доверие във вас, трябва да имате силна воля. Човек със слаба воля може да обещае много, но нищо не изпълнява. Да кажем, вие имате приятел, обещава нещо, но не го изпълнява два, три пъти и вие изгубвате доверие в него, и не можете да му бъдете приятел. Ако обещавате и не изпълнявате, и баща ви ще изгуби доверие във вас. Ако пък лъжата цари в душата ви, вие се отчуждавате от Бога. В един окултен клас от лъжата и помен не трябва да има. В други случай лъжата може да има смисъл, но в душата - абсолютно никакво изключение. Знаете ли, щом се отчуждавате от Бога, какво ще почувствувате? Една голяма скръб, тегота, безсмислие в живота и няма да знаете къде да се денете. За да бъдете успешни в живота, трябва да знаете истината. Истината е връзката между Бога и човека. Няма по-велико от любовта и няма по-хубаво и по-красиво от истината в живота. Онзи, който иска да бъде красив и хубав, непременно истината трябва да живее в душата му. За пример вземете онзи градинар, който е пълен с трудолюбие.
Като влезете в градината, когато е уредена, на човека става леко на душата. Така е с човека, който има истината в душата си. Сега, ако ви зададат такъв един въпрос: В какво се състои хубостта на градината? В плодните дървета. Всяка градина е хубава по дърветата, които са в нея. Изкоренете тези дървета - градината нищо не струва. Земята е само условие, а дърветата образуват хуба­вата градина. Ако попитам по какво се познава човек? Човекът се познава по неговото сърце, по неговия ум и по неговата воля. Изкорените ли тия качества, от човека не остава нищо, той е изгубен. Няма човек. Следователно в една окултна школа вие ще имате методи да развивате вашия ум, вашето сърце и вашата воля. Защо много градини не съществуват сега? Земя има, семена няма. Значи градините съществуват само в семената. Щом посеете семена, градината е образувана. То е въпрос на времето, да се образува градината. Затуй, по правилата на тая градина, аз искам да добиете всичките знания, които светът има. Да не мислите сега, че трябва да напуснете знанията на този свят. Не. Колкото знания можете да придобиете, толкова по-добре. Ония, които в света са учили и са завършили, имат високо образование, ще бъдат и по-добри окултни ученици. Всички ще се учите, няма да бъдете лениви, няма да казвате: „Като вляза в окултната школа, всичко ще науча изведнъж, нас светски знания не ни трябват." Светското знание е предисловие на окултната наука. Там, дето висша­та математика спира, там започва окултната наука. Музиката и математиката са потребни. (Някои са музиканти, но някои са слаби математици. Математика и геометрия са потребни.)
Един окултен ученик не трябва да бъде превзет. Той трябва да бъде много скромен в душата си. Да бъде като една дълбока, тиха вода. Да бъде като една инсталация, в която тече силен ток, но отвън нищо не показва. И ако някой каже: „Имаш ли знания?", той казва: „Бутни ме, завърти ключа!" Но жица от жица има разлика. Може някои да кажат: „Имам знания" - като завъртиш ключа, няма светлина. Някои казват: „Аз имам светлина денем", но като завъртиш ключа, не върви. И аз желая вие да бъдете такива жици, една инсталация, пълна с енергия. Вземете нервната система - това е една инсталация. Сега ще ви научим да инсталирате нервите, защото някои нерви даже са в бездействие - атрофирани. Колко души сте? (- 25.) И то постепенно ще се уреди. После - като се донесе темата, ще си направите обща извадка.
Тайна молитва.
Вие после сами ще разисквате някои неща. Ще си наредите сами реда и порядъка. Ще образувате един клас на задруга. Няма да се обезсърчавате от малко. Ще започнете с малко и постепенно ще се усилва. Тоз е най-добрият начин.

Обща изработка на първа домашна работа:

Качествата на добрия ученик

 
1. С пълна вяра и без страх се приближава добрият ученик към Учителя си. Обект за него представлява само учението. У него слушането върви наред с изпълнението.
 
2. Едно от отличителните качества е неговата силна, непоколебима и поло­жителна воля. Тази воля го прави смел и решителен, твърд, издръжлив и посто­янен. Той никога не се отчайва от несполуките, които среща, и мъжествено понася всяка мъчнотия, тъй той е непобедим в злото, а постоянен в доброто. Волята у него, взета като резултат от взаимното решение между ума и сърцето, се проявява като стремеж към Любов и Мъдрост. С тази воля той се самообладава в мисли и дела.
 
3. Добрият ученик знае кога трябва и кога е необходимо да говори. Той владее златния ключ на познанието - мълчанието. Не онова мълчание, което хапе, което принася вреда и зло, а мъдрото и разумно мълчание, което предваря от зло. Когато думите ще причинят зло, той мълчи и обуздава своя език.
 
У него са застъпени всички морални качества, той е добродетелен, жизне­радостен и не се отчайва. Смирен и търпелив. Всичко у него е илюзия, освен едната Божия Любов и затова той се стреми да не причини зло на никое съ­щество. Всичко у него, всички критически, умствени и морални сили са насочени към познание и истината.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...