Jump to content

1. Резюме на l-та лекция от първата година на младежкия клас, писано на 21.XII.1933 г.


Recommended Posts

Елена Хаджи Григорова

XI.

Развити теми по задание на

Учителя Петър Дънов

1. Резюме на l-та лекция от първата година

на младежкия клас, писано на 21.XII.1933 г.

Който иска да се запознае с окултната наука, на първо място му предстои да изучава себе си. „Познай себе си", е казал Сократ. Под „себе си" се разбира висшето у човека, Божественото. Висшето всякога смачква формите на низшето. В тази школа ще се научим да използуваме методите на природата тъй, както цветята използуват слънчевите лъчи. Всеки човек в природата е един уд, един орган на това велико тяло и трябва да знае какво е неговото предназначение. Разбира ли своето предназначение, той лесно ще може да върви, ще знае какви могат да бъдат неговите функции и работата, която трябва да изпълни.
Окултната наука е опитна, затова всичко, което се знае, трябва да се приложи в живота. Това е, което ще определи и мястото на всекиго.
Младите трябва да се учите да използувате слабостите на старите. Стре­межът на вашето сърце и воля трябва да бъде насочен към изправяне [на] по­грешките. Всеки трябва да знае да разпредели, да сортира своите желания, мисли и действия. Само по този начин ще може да си съградите характер, воля, на която да можете да разчитате. След всеки урок ще ви поставя на изпит. Теорията ви да се разработи, да има приложение.

Ел. X. Григорова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...