Jump to content

2. Мъдрост


Recommended Posts

2. Мъдрост

Мъдростта е велик Божествен извор, от който непрекъснато блика свет­лина, знание и благоразумие. Тя е безгранична, [тя е] която обгръща всички добродетели и може да я притежава само една велика душа, изпълнена с най- възвишени пориви. Без тази велика добродетел не може да се влезне в цар­ството Божие. Тя осветлява и посочва пътя, който води към Истината и съвър­шенството. „Бъдете съвършени, както е съвършен Отец ваш Небесни", е казано в Евангелието. С това Христос не иска да каже, че човек трябва да бъде също така съвършен, както Бога, но всеки трябва да прави усилие в съзнанието си, за да се приближава към съвършенството, защото в това именно приближаване се състои истинският негов живот.
Мъдростта не е нещо, което може да се добие отвън - разните училища и университети. Тя е такова вътрешно просветление, [на] което човешкият език не е в сила да му даде точно определена изразна форма. Човек става мъдър само тогава, когато, след дълго лутане всред борбите и страданията в живота, дойде до положението да констатира факта, че в природата има само един- единствен живот. Щом разбере това, той се преизпълня с любов към всички същества, защото ги вижда като съставни части от самия него и им посветява живота си.
Дълбокият смисъл на живота, тайната на живота се крие в страданието. Пътят за усвояването на Божествената мъдрост и тайните на природата е стра­данието.

Светлина

Под думата „светлина" се подразбира онзи велик разумен Божествен свят, дето праведните схващат дълбокия смисъл на нещата. Светлината носи живот в себе си и можем да я възприемем само ако имаме любов. Дето има любов, има светлина. Светлината прави човека свободен. А под думата „свобо­да" се разбира пълна Божествена хармония в мисли и желания. Човек, който живее в светлина, е като плодно дърво, което расте на добра почва при бистро поточе - в него всички плодове узряват. У такъв човек всякога има знание, благоразумие в мисли и действия, той е мек, отстъпчив и всякога прощава.

Знание

Истинското знание е да познаем Господа. Той е най-великата наука в света. Божественото знание се добива само чрез закона на любовта, на която обект е истината. Така добитото знание остава като скъпоценен камък, който никога и от нищо не се разваля. Човек, у когато е проникнало Божественото знание, е добър, интелигентен, благоразумен, смирен.

Благоразумие

Благоразумието е едно от най-отличителните качества, което дава израз на всяка добродетел. Каквото да предприеме човек, да направи и в каквото и да се прояви, трябва да бъде благоразумен. Благоразумният човек мълчи, внима­ва в постъпките си и има знание. Той винаги предвижда злото и се укрива. За да живеем един истински живот, трябва да имаме благоразумие в мисли, благо­разумие в желания и благоразумие в действия.

22.VII.1923 г.

Ел. X. Григорова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...