Jump to content

XII. Последно Слово на Учителя Петър Дънов. Елена Хаджи Григорова


Recommended Posts

Елена Хаджи Григорова

XII.

Последно Слово

на Учителя Петър Дънов

26.VIII.1944-17.XI.1944 г.

(От тетрадка на Елена Хаджи Григорова)

26.VIII.1944 г., хижа „Острец"

15 гл.. Матея
Любовта изисква не болни хора. Не отивайте да слушате Любовта, кога­то сте болни. На близките силно говорите, а на далечните (...)
Любовта говори с най-тихия глас. Господ и в най-тъмните места вижда. С хубавите си дрехи и с мръсните си дрехи не се влиза в банята. Трябва да ги съблечете. Също и при Любовта с мръсните си дрехи не се отива, не се влиза. Сърцето разбира сладчината, а умът - красотата. Когато умът иска да разбере що е сладчина, трябва да слезе в сърието и обратно. Човек е слязъл на Земята, за да разбере що е сладчина и що е горчивина
:
а се качва на небето, да разбе­ре що е красота и що е грозота. Най-хубавата песен иска (...)
С един разгласен ум красотата не се разбира; с едно развалено сърце сладчината не се разбира. Никога не трябва да говорите това, което не е исти­на. Понеже бяхме облекли любовта с дрипави дрехи, затова се беше възмути­ла. Затова беше тази мъгла - казва: „На баня няма да идат." От банята каго излязат, това е Бож. Любов. Страданията и скърбите, това са дрипавите дрехи: като ги съблечеш и се избаняш, това е Бож. Любов. Аз ако ви я чета, тази бесе­да, 10 пъти, няма да ви дотегне, а от вас не искам да ми я четете.
Царят с хубавите си дрехи, ще ги съблече, за да влезе в банята; и престъп­ник, затворник, и той ще си съблече дрехите за банята. Каква е разликата, сега? Бедният, докато чувалът му е празен, трябва да се моли, а богатият - обратно. Това е разбиране на живота. Когато бедният кряска при празния чу­вал, то е на мястото си и обратно - с богатия. Единственото нещо невидимо, което иде по най-тихия начин, това е любовта. Откъде иде и как, не може да знаете, никаква форма не може да й дадете. Сладчината само може да чув- ствувате, но не и да я видите. Сладчината, без да я видите, я чувствувате - това е реално.
Най-малкото недоволство - ти си вънка от любовта. Тя не търпи никаква дисхармония. Гол, от който светлина излиза. Има голи, от които тъмнина изли­за - това са черните хора. Черното е празнина. Светлината е пълнота. Сиромах си - това е тъмнота. И обратно. Богат щом си и знание имаш, а си недоволен, товарът е на гърба ти. Щом си тъжен, в средата, в която си, не си оценен.
Сега Отечественият фронт ортак с дявола да не става, той е фалирал вече. Христос поставя сега дявола да слугува. Докато хората ви носят на гърба си, вие не сте силен. Не си съставяйте понятия да се освободите от злото, но да се примирите. Ние сме си създали мъчнотии.
Момата да познава душата и духа на този момък, за когото се жени, и обратно. Онзи, който може да издържи с любовта - в това седи величието. Никога не се жени за човек, който не те люби. Любовта не се предава. Когато умът и сърцето на един момък и една мома дойдат на фокус, ще имат красиви деца, а иначе ще бъдат бездетни.
Законът за Шестата раса е любовта. Грозотата на Земята носи повече блага. Красотата не е свободна - красивата мома.
Трябва да се научим да живеем, да имаме отношения. Бог не ни създаде за царе, за министри, [а] за слуги. Умът ни, сърцето, душата и духът трябва да имат плодове в своята градина. Онова, което остане едно качество на нашия ум, на нашето сърце, душа и дух, това са неща, от които бъдещият човек се нуждае.
Любовта носи пеене. Аз виждам колко велики работи Бог е вложил в най-невежите. Всички имате добро бъдеще. Радвайте се на земята, на камъче­тата, на изворите, на всичко - и на тези, които ви обиждат. Всичко, което се случи на този, който люби Господа, ще се превърне на добро.
Без любов не може да се влюби никой. Търсете най-първо в любовта, желайте да бъдете здрави. Не пожелавай богатството на другите и пр. и пр. Не си струва да се живее с туй разбиране.
Тепърва Бог ще ви изпрати там, където трябва да бъдете.
Басът е основа на сопрана. Алтът е един женски елемент, който остана недоразвит. Онези, които трябва да донесат от горе, трябва да бъдат сопрани.

1.XI.1944 г., сряда

Любовта царува, но хората не царуват. Думата „любов" е неразбрана. Хората казват: извеяни.
За да разбере човек, трябва да има известни състояния. Болният говори само за своята болест. Всинца страдате от три главни болести. Едни страдате от главоболие, други - от гърдоболие и стомахоболие. Светлината, когато не прониква достатъчно в мозъка, има главоболие. Когато храна няма достатъчно в стомаха, има коремоболие. Въздух когато не прониква достатъчно в дробо­вете, има гзрдоболие. Ако не пратите депутация, никога не идва светлина. Вие пратили ли сте депутация за мир? Българските дипломати отиват чак в Русия за мир. Ако бяхме светии, бомбите щяха да ни се поклонят и да се дигнат, а не да се пукат. Всичките караници, които станаха тука, се обърнаха на бомби, които бомбардираха София.
Един човек може да нанесе пакост на цялото човечество. Един човек в миналото направи погрешка и цялото човечество страда. Как й дойде на ума на Ева да се скрие в едно кюше в рая? Погрешката на първите човеци е, че не се извиниха. И ние се извиняваме както Адам и Ева: по същия начин не можем да се извиним. Изпитите са поставени другояче. Три четвърти от живота си ние прекарваме все в тревоги. По колко минути на ден сме щастливи? Ученикът, който не е свършил четирите отделения добре, в първи клас не може да влезе.
 
Десет вдъхновения прави човек в една минута, 600 вдъхновения - в един час.
 
Съвременните хора търсят погрешките на хората. Новините по вестници­те - какво се ползуваме, като знаем колко умрели има? Като се научим, трябва да знаем как да им помогнем.
Цветята изпращат едно ухание-едно обявление към насекомите, да дой­дат. Човек трябва от общия въздух да намери кой въздух е за него и да го въз­приеме.
Скръбта показва - има нещо, което ние не сме разбрали. Някои от вас буквите „е", „л", „м" и пр., не ги пишат както трябва. По правилата трябва да ги написвате, буквите.
Хора, които не могат да си поправят характерите, работниците много па­ри му искат; и обратно. За да се извърши една работа, трябва да има причина, закон, факт. Причината е горе в главата, законът - вътре в дробовете, а фак­тът- в стомаха. Фактът е Истината, законът - Мъдростта, фактът - това са парите, ръцете, краката. Постъпките са свързани с Истината, чувствата - с Мъд­ростта. Ако няма връзка между мислите и причината, мисълта остава непроя- вена. Без причина, без закон не може да се предаде мисълта. Животът е Лю­бовта, законът е Мъдростта.
Ако условията не ги използувате, в бъдеще ще се чудите защо не ви вър­вят работите.
На всеки един човек ще му говориш както той иска, не както ти искаш. Всички хора страдате от една грубост в говоренето.
Има майки, които раждат деца и не могат да ги отгледат, нямат майчино чувство. Майката трябва да знае да възпита детето си. Ако вие родите една мисъл и оставите другите да я отгледат, прилича на онази майка, която ражда и не отглежда детето си. Здравият баща предава здраве на детето си. Също и майката. Ако мозъкът не е здрав, как ще роди една мисъл?
Ако искаш да ти върви, път струвай на всички. Като видиш една мравя, заобиколи, не ходи по права линия.
Турете си за един месец да почернее един косъм, изпращайте му мисъл да почернее, Една мисъл е силна, когато знаем как работят принципите, зако­ните и фактите. Да очистите мисълта си, чувствата си и постъпките. Човек, на когото окото му не е чисто, мисълта не може да очисти. Истината се чисти от устата. Яденето. При яденето трябва да имаш благоговение, да мислиш, че не­що възвишено приемаш. Всичко ще забравиш и с благодарност ще ядеш.
Когато мисълта ви не е чиста, каква молитва правите? Повтаряте едни и същи молитви. Любовта не се повтаря, молитвата - също. Ако любиш, веднаж ще любиш, но на свят. Също и за мисълта. Не се повтарят. Два пъти по един и същи начин не може да се разболееш. Треската е аутодафе, да изгори нечисто­тиите. Ако знаеш да дишаш, дишането ще пречисти кръвта от нечистотии. Не­чистата храна създава нечиста кръв. И нечистите мисли - също. Нечистите мисли, чувства и постъпки са динамични. Четиридесет-петдесет години да жи­вееш, но да използуваш всичките блага. Човек, веднъж като умре, втори път да не иска да умре. Човек трябва да мисли, да чувствува, да яде с любов. Туй, за което ви говоря, се иска най-малко 10 години по 2 часа на ден да мислите.
Не яжте никога каквото е останало. Когато купуваш например грозде, от най-хубавото вземи, макар и малко. За да създадете характер в себе си.
За идущия път напишете по една дума, която най-много обичате. Ще напра­вим един опит. Ако го направите добре, ще имате сполука за цялата година. Ако не напишете думата добре най-малко 10 пъти, гащите ви ще се съдерат. Една дума, която обичате. Аз ще ви ги върна и всеки ще си я носи в себе си цяла година. Когато ние се научим да схващаме Божиите мисли и да ги прила­гаме, идва Божието благословение. А не да дойдат да ни убеждават. Ние имаме един дисонанс, затова ни трябват тия работи.
Като си припомним бомбите - впечатленията, които си повтаряме, те са ужасни. Един пиян, като минал през мястото, дето паднал и си припомнил, той паднал и главата му побеляла. Затова природата скрива миналите ни прераж- дания и ни ги дава да ги виждаме като общи.

3.XI.1944 г., петък

Щастието и силата на човека седи в невъзможното и непостижимото. Вярвайте в непостижимото, за да бъдете радостен и весел. Вярвам в невъз­можното и непостижимото. Болният вярва във външната помощ - в лекари и в лекарства. Има хора, които не умират - това са ония, които вярват в непости­жимото и невъзможното.
Докато не се отречеш от всичко - и от приятеля си, и от живота си, не можеш да разбереш реалното. (...) Щом почне да вярва човек в непостижимо­то, ще престане да оре земята - [ще се освободи] от скърбите и страданията.
Задача: За 10 дена мислете за непостижимото и невъзможното, за да възприемете реалното, новото, което да приложите в живота. Човек нито да се подмладява, нито да остарява - да дойде до това състояние, за да се освободи от противоречията.
Искай Любовта, търси Мъдростта и хлопай на Истината. Вярвай и търси непостижимото, за да разбереш реалността в живота - там се крие Бог.
Трябва да разбирате в какво седи постижимото и в какво - непостижи­мото. Постижимото е гранично, а непостижимото е безгранично. Постижимите неща като се свършат, ти страдаш - например парите; и обратно. Постижимо­то - една задача решаваш. А смисълът на живота не седи само в една задача, а във всичките задачи. Животът на дървото постоянно минава от една форма в друга. На земята като свършиш оранието, този процес минава в духовното - там ще ореш.
Не замествайте целите числа с дроби. Знаете ли всякой един косъм как­ва роль играят? Под ушите са на разрушение. Те са антени. Като ти окапят ония, антените, не можеш да възприемаш външни впечатления. Днеска си не­доволен, утре си недоволен и окапят ви космите и не можете да мислите. Една антена струва 10 000 000 английски стерлинги. И казвате: „Сиромаси сме." Една мисъл, остави я сама да ти се обясни, да ти проговори сама.
Много светии станаха от грешници на светии.
Един ден почваш да отричаш войната - с бой нищо не става. Войната ще се смени с нещо много по-хубаво. Тя е много проста работа.
Който напуска училището преди да свърши училището, не е ученик. Щом престанеш да учиш, ти не си ученик. Та, и вие не всякой момент сте ученици.
На Земята трябва да свършиш нещо. Придобиване на една добродетел не е лесна работа. Правдата, ти я носиш като дадено качество вътре в себе си. Тя са[ма] се разкрива, ти не може да я изучаваш. Като проява Любовта може да проучиш, но като цяло тя е непонятна. Първо - възможното, постижимото, нереалното, а после - реалното. Познатият свят става като мярка за непозна­тия.
Не може без страдания.
Смъртта е лишаване на човека от възможностите за придобиване на бла­гата. Животът се облича със светлината. Светлината е външна дреха на живо­та.
Семето, което е влязло в земята, свършва повече работа, а който из­раства, свършва повече работа. Не може да излезеш оттам, където не си вля­зъл. Не може да влезеш в един дом, където не те обичат.
Като се научим добре да свирим в живота, ще престанат страданията. Страданията са от неразбиране хармонията в живота. Езикът трябва да се въз­питава, облагородяване му трябва, за да предава музикалните форми добре. Пространството е пълно с възможности. [От] всички противоречия, през които минавате, придобивате по нещо, ако ги разбирате. Те съдържат богатство. Зе­мята за една година прави по една разходка около Слънцето. И вие придобива­те по нещо, понеже тя не минава през едно и също място в пространството. Слънцето за 200 000 000 години прави своята разходка. Вие не можете да вле­зете в разходката на Слънцето, преди да сте влезли в разходката на Земята. Пространството е пълно с богатства, Скърбите и страданията са плугът на чо­вешкото рало, през които минава.

*

Докато човек живее в любовта, свободен е от всички дългове. Излезе ли от любовта, и дълговете тръгват по него. Раждане значи придобиване на нещо ново. Обърнете внимание върху дарбата, която ви е дадена, та един ден да се ползувате и вие, и другите, които ви заобикалят.
Търсете начин как да се справите с последствията на причините.
Когато станеш от сън, първата мисъл, която ти дойде, тя е Божествена. Всеки ден има една безопасна зона, където неприятелят не може да те наме­ри. Търсй това място.
Не разчитайте на нищо, освен на Любовта, която може да ви опази от всички нещастия. Моли се, преди да са дошли изпитанията.
Вярвайте на Божествената Любов, тя издържа на всичко.
Без търпение любов няма. Любовта не търпи никакви погрешки и наси­лие.
Светлината и тъмнината на Любовта са толкова силни, че каквито отри­цателни мисли попаднат, те веднага изгарят. Естествените страдания облаго­родяват човека, а неестествените го изопачават. Добрият човек е и добър про­рок,
Любовта е единствената сила, която спасява човека. Тя го повдига и обла­городява. Любовта не се купува нито с пари, нито с нищо. Достатъчно е да мислиш за Бога с любов, за да Го видиш и да Го познаеш.

5.XI.1944 г., неделя, 10 ч

7 гл. Ев. Марка
Новата епоха, която настъпва, няма нужда да убеждава за себе си.
От свръхреалното Бог създал света. Има нужда от доказателства за Слън­цето, когато то залязва, но когато свети, съществува, Где е Господ? Дето има любов, знание, свобода, живот. Бог не се нуждае, сега, от доказателства. И най-малките същества Го чувствуват. Ледът, когато се стопява, отива в долина­та. Човешките неорганизирани мисли от миналото се отразяват върху човека.
Щом те облекат с хубави дрехи, благороден и културен си; щом те обле­кат в дрипи, ставаш некултурен. Реално е туй, което пипам, което ям, което аз чувствувам - интуицията, което миспя и т. н. Има неща, които аз не искам да опитвам,
Ние не трябва да губим оная реалност, която поддържа здравословното състояние. Тя е добродетелите. Човещина е потребна сега.
Като съгреши, един професор слуга ше стане. Заставят ни без пари да служим. Бракът - жената и мъжът слугуват един на друг без пари. Човек трябва да бъде виртуоз, за да живее в едно семейство. Цялото човечество сме изпра­тени тука хористи. Щом говорим, ние сме певци. Който знае да шие, да пише, е музикант. Три възможности има в битието: свръхреалността... всякой човек да участвува в свръхреалността, да бъде мъдрец, да не прави погрешки. Човек, който обича Истината, той е безсмъртен. Там е вечното благо.
Любовта отрича омразата. Днес като дойде Христос, всички болни ще излекува, затворниците ще освободи, ще ги научи как да живеят, глупавите умни ще ги направи. Представи си, че Христос е дошел, но ти не можеш да Го видиш, да се храниш и т. н, Не може да учиш един човек, който не те обича или ти не го обичаш. Ние от нашите глупости остаряхме и създадохме закони, кои­то ни измъчват. Ще учиш без пари, ще работиш без пари. Такива ще бъдат бъдещите закони. Бялата глава показва, че трябва да бъдеш безкористен. И княз, и красив да си, няма да те обичат хората. Свръхреалността е в съприкос­новение с реалността. Любовта е във връзка с живота. И достъп, където имаш условия да покажеш живота. Достъп до реалността.
Мислите ли, един човек, който боледува и обезсърчава, може да служи на Бога? Нашите тетрадки на страданията са пълни. Стига страдания вече! Адът е едно училище за изправление. Най-упоритите, Господ ги поставя там. „Научи ли си урока?" Адът е място на изправление. А сегашният свят е за работа. Оста­вете туй имание, наследено от миналите векове - да лъжете.
Чрез работата ние отваряме вратата на благото - яденето. На черната глава житото расте, а [на] бялата житото се жъне. Големите страдания побеля­ват главите. Преждевременно да падат космите и да не побеляваме. Всичките удове трябва да се преустроят, изопачени са. Живот да лъха от лицето на чове­ка, красиви трябва да бъдем.
Най-разумните същества живеят на Слънцето и оттам се разпределят благата за всеки човек.
Недоволен си от себе си - любовта е не на мястото; мъдростта, истината, животът и т. н. - също. Всяко нещо, да го направим не неговото време. В тази война, казах, че германците ще изгубят войната. Някой път фактите изменят пророчеството. Кой от вас не е пророк? Желая всички да виждате, да не сте слепи. Ще предскаже сега, че иде една епоха, от която хората няма да искат да
се излъчат от Земята. Такова благо идва за 1000 години.

*

Тези, които служат на Мъдростта, на Истината, на Живота, на Знанието, на Свободата, които служат на движението, на учението, на работата, бъдеще­то е тяхно - така е писано.

8.XI.1944 г., сряда

Първите думи не са били дълги, а къси. едногласни. Има едно знание, което се топи. И хубави дрехи да туриш, и обуща на болния, пак не е доволен.
Когато главата страда, причините са материални, а когато стомахът стра­да, причините са духовни. Да се облича човек хубаво, това е доброто, не за да се харесваме на хората. Обличането е плодно дърво. По облеклото се познава човекът.
На всички е потребно сега подтик. Сутрин, като станеш, краката са потреб­ни, да стъпиш. Сутрин трябва, като станеш, трябва да знаеш с какво да почнеш. Всички престъпления произтичат от външни причини. Между ангелите да бъ­деш. трябва да се учиш. Учение - трябва да знаеш как да употребиш и какво направление да дадеш на туй знание. Ученето е вътрешен процес. Знанието не трябва да дойде като една книга или като една монета, която ръждясва. От незнание вие сте окарикатурили гласовете. Имате любов към Бога, а нямате никакъв страх. По колко пъти на ден се карате? (...) Този Господ, на когото вярвате, е като вас.
Не е лесно да играете един хоровод на българска песен. Много малко съм виждал да играят хубаво.
Човек, който е заквасен с любовта, е много предвидлив, много внимате­лен. Хубавото време и всичко хубаво на света се дължи на добрите хора. За да се избегнат войните, за в бъдеще хората трябва да изменят живота си, ново небе и нова земя трябва. И за да няма войни, Бог е решил да поправи земята и небето. Докато живеете в противоречията, вие сте в закона на внушението, никакво вдъхновение.
Първите хора съгрешиха по закона на внушението. Жената вярва повече на мъжа, отколкото на своя Създател; и обратно. Мъж и жена ги взимам като букви. Мъжът е първата буква, а жената - втората. Изтеглете си капитала от човешките банки и го вложете в Божествените. Хората вярват едни на други, а в Бога не вярват. Тази война правим заради хората, а ако бяхме я направили каквото Господ изисква, каква разлика щеше да има!
Хубавите работи, които идват у нас, например някой ден си весел, това се дължи на същества, които прилагат.
Най-лесното нещо, ние не знаем да го направим. Няма по-лесно от лю­бовта. И мухите го правят. Любовта изявява най-първо Бога, после - себе си и...
От нас зависи да поставим призмата за светлината, да премине. Тази призма е нашият ум. За най-лесните работи ви говоря, които и цветята ги знаят. Цветята са изложбата на ангелите. Минавай покрай тях с почитание! Вие няма­те никакво чувство. Воловете са връзка между архангелите и Бога. Този вол е дошел при тебе, да ти оре заради своя архангел, а вие ги мушкате... Те казват: „Като дойдат хората на нашето място, ще се научат." Когато страдате, това е мушкане. От малките работи са станали големите, великите. От прашинките са станали канарите. А вие се боите да не изгубите своето достойнство. Какво ви коства, като минавате, да се усмихнете или да поздравите вашия приятел? Искаш някой да ти се усмихне - дай пример ти. Вие знаете как ца се усмихвате. Започнете с най-хубавото, което имате. Усмивката е цветът на човешката ду­ша. Усмивката е цъфнала човешка душа. Започнете с най-малкото.

Петък

Имате една мисъл, която е едно прасе, което рови. Давате му свобода да рови и в градината на вашия съсед. Казвате: „Нека да рови!" Явява се у вас някой път желание да разберете колко пари има някой богаташ. Тези пари, той ги е придобил от продажба на кожи и пр. Тези пари са престъпни. Вие казвате често: „Нямам пари. Без пари не може." Една сладка дума струва повече от една английска златна лира. Царската дума струва повече.
Един певец, като почне да си попийва, разваля гласа си. Всякой един човек, който яде много сладки работи, явява се желание за кисело да си хапне; и обратно. Искате някой път и вървите добре, но дойде, та се подхлъзнете. Добрият трябва да се пази да се не подхлъзне. И лошият може да се подхлъз­не. Когато човек изгуби правилния живот, изкълчва му се умът, ръката и пр. Почва да се моли.
Това знание от университета един ден нищо няма да струва, даже ще ни се смеят хората.
Като хванеш камъка, отгоре огън да излезе, а отдолу - вода. Камъкът, това е естеството си, като го стиснеш. Ако хората се отплащат с думи... Кажеш ли, че „От мен човек ще стане", става и пр. Че вярата ви ще се увеличи и т. н. Внимавайте в думите си, които казвате! И добрите, и лошите се сбъдват.
(„Разумнипромени" се чете.) Всеки човек трябва да намери равнодейству- ющата сила в живота си. Кажи: „Благодаря на Бога, че ме е изпратил на Земя­та -великия университет, - да уча." Ако младият не може да намери центъра на свойте мисли и желания, нищо не може да направи. Чуждите мисли и желания, трябва да ги изхвърли. Задача на човека е да премахва препятствията, които се явяват на неговия път.
Всяка промяна на физическия свят се дължи на разумните същества. В дадения случай даден човек може да ви бъде или граница, или после да сее нещо. (1 и 2.) От 2 няма по-добро и по-лошо число. Двама души като се скарат, числото 3 може да ги примири. Човек някой път има една отлична мисъл и щом се раздвои и мисли що да прави, става слаб.
Главата и сърцето са две стомни, които човек трябва да ги пълни. Мисли­те, че не сте даровити. Идете при Божествения извор и ги напълнете и ще ви тръгне. Силният всякога доказва, а слабият приема. Ако слабият стане силен, налага нещата; ако силният стане слаб, възприема. Господ прави човека слаб, за да възприеме една идея, и го прави силен, за да я прилага. И двете са потреб­ни.
Не разрешавайте противоречията в природата, защо са на мястото си. Радвайте се на всичко, което ви се случва. Никога не се повтарят нещата. Туй, което е станало във вашия живот, е ценно. Два пъти млад, стар, учен, сиромах и пр. - само веднаж идва, не се страхува[й]те! И богат само веднаж можете да бъдете. Сега е пълен светът с невежи слуги. Лекарите са кандидати за слуги, също и музиканти, художници, а които не са музиканти и пр., сега са кандидати за господари - невежите господари. Ако има способен цигулар, му трябва един невежа господар.
Трябва да използуваме Бож. инструменти. Нещата не се повтарят. Нови­те времена, които идат сега, нещата само по веднаж ще стават, няма да се повтарят. Сиромашия, богатство, учение с радост да се приемат. Ученият има голяма и тежка раница, трябва му равновесие. Ако сте богати, втори път богат­ството няма да дойде и т. н.
Младият носи само семена, а старият е градинар, има плодни дървета, има що да яде. Старият трябва да даде на младия от плодовете, за да му даде и той някога. Прилагайте по малко. Ако прилагате по една дума на ден... Всички имате условия на Земята да посеете, но по едно.
Човек, като пее...
Когато имате подбуждение да пеете, пейте - така се развиват гласовете. Трябва да спазвате ритъма на песните. Вие пеете, когато няма условия. Щом ви се пее, пейте тогава!
Трябва човек да вярва в живота като същина на Бога.
Доброто иде като възмездие на този, който люби; и обратно - за злото.
Смиреният не е слаб, а е свободен. Той има приятели, [с] които споделя своите мисли, желания и идеали. От смирения и смъртта се бои.
Честен и справедлив трябва да бъдеш, за да пееш хубаво.
Бог възнаграждава човека за малкото добро, което той прави, а за голя­мото оставя хората да му благодарят.
Колкото по-безстрашни станете, толкова по-лека ще бъде раницата, коя­то носите. Дето е любовта, там е раят. Там човек ще намери своите братя и сестри.

12.XI.1944 г., неделя, 10 ч

6. гл. Матея, 25. стих
Ще мислиш, без да се грижиш. Който мисли, не се грижи.
Проявеният свят е произлязъл от непроявения. Проявеният е по-малък. Разумният свят е вътре, не е отвън. Цялата вселена е пълна с разумни въглища без дим. Болестите, тревогите, съмнението и т. н., те са стари работи. Да оста­вим техните оплаквания. Тревогите са безполезни. Ако мислиш, че твоите тре­воги ще ти допринесат нещо, ти се лъжеш.
Най-напред са дошли съюзите, после - глаголите, прилагателните и най- подир - съществителните, за господари.
Който връща, има право да взема и който взема, има право да дава. Топлината се образува от любовта, силата - от светлината. Децата я проявя­ват. Децата управляват. Ти не може да управляваш, ако мисъл не даваш, също и чувство и сила. Децата са генерали. Зимата е една майка, която идва да вка­ра децата в училището, да учат. Въглищата са предмети, които трябва да учите.
Аз считам Любовта за майка на света. С нея най-първо трябва да се за­нимаем. После - с Истината и най-после - с Мъдростта. Тя е бащата.
Чиновническата работа е губене на време.
Всякой един човек, който може да диша, може да стане отличен певец. С любов ще приемаш въздух. Разумността не е в ръката, но в мисълта.
Ще обичате децата, за да добиете сила, майките - за топлина и бащите - за светлина да получите. Ще се откажете от старостта, за да влезете в цар­ството Божие. Кажи: „Отказвам се от слабите си крака, ръце." Ще станете като децата, за да влезете в царството Божие. Всички са постили, за да добият светлина, топлина и сила. Ако искате да добиете енергия, обичайте децата. Мъж на мъж не хваща вяра, също и жената.
Скъпоценните камъни не обичат да ги продавате. Истината е в тебе. Не питай хората дали пееш хубаво, а тури ухото си и питай себе си.
Повикайте вашия баща в ума си, да ви даде светлина; майка си - в сърце­то си, да ви даде топлина; и децата си - във вашия дух, за сила.
Ония неща, които са определени от нашия Баща, да изпълним Неговата воля, а не нашите желания. Майките, бащите и децата трябва да обикнат света, за да се оправи. Ако ти ходиш по земята и нямаш любов към нея, тя нищо няма да ти даде. Има известни мисли, които идат от светлината, чувства - от топли­ната и сила - от душата и духа. Мъдростта, на Земята която иде, не е материя. Общение с тези енегрии, които идат от горе, трябва да правим. Ти възприемаш въздуха, светлината и всички блага, без да благодариш. Минава и приема бла­гата като един дивак.
Не му вземай на човека това, което си му дал - Бог му е дал.
Жена, която живее добре, както вие разбирате, тя не обича мъжа си. Жена, която мъжът й я облича с топлички дрехи, дава й сила, тази жена обича мъжа си. А той нищо не дава, а иска да го обича жена му. Земята се върти около Слънцето, но то й предава нещо. Слънцето дава конкретен резултат. Всич­ките мъже са един мъж. Единият мъж е един малък фокус, в който са всичките мъже.
Коремът ви боли - нямате правилно отношение с Любовта. Болят ви кра­ката, ръцете - не сте в правилни отношения с Истината, със Свободата, с Прав­дата. Главата - със светлината. Доброто, което сте направили, ще ви се отпла­ти. Да обичаме тези хора, които Бог ги обича, не хората. Истината е свят на безсмъртие, също и Мъдростта, и Любовта. Смъртта иде, за да ограби човека. Христос не иска да Го оберат втори път, затова няма да дойде. Христос постра­да, защото не Го обичаха хората. Горко на този, който става причина да се излее тази кръв преждевременно,
Пазете си ония мисли и чувства, за да си свършите оная благородна ра­бота, за която сте дошли. Не се срамувай да дигнеш една сламка от земята, направи една услуга! Напиши на една подхвърлена ябълка едно любовно пис­мо!
Силните хора - на работа! Всички имате средства да отоплите една къ­ща. Инсталирайте умовете, сърцата!

15.XI.1944 г., сряда

Кои са новите неща от миналата лекция? Есента, листата падат, а напро­лет се обличат. Защо?
От 10 000 000 българи колко души има шанс да станат министри? Всякой българин може да бъде министър на себе си. Каква [е] участта на сегашните министри? Те са в затвора. Човек да бъде досетлив. Да остави нещата свобод­но, да не бърза да става нещо. Кое е най-важното зарад вас? Да се подмладя­ва ли, възрастен да става или да остарява? Когато един млад идва на Земята, изпъжда по един стар, пакост прави. По някой път дядото се заинатява, не иска да напуща службата. Тогава детето си заминава. А някога се погаждат, остават и двамата да живеят. Някой път човек иска да вземе участие целият народ в неговата работа, която предприема. Сталин и Рузвелт по веждите си приличат. Сталин е като един практичен българин-градинарин, не се занимава с отвлечени работи. Рузвелт има високо чело, нещо хубаво, идейно. Той стои по средата между Чърчил и Сталин и ги примирява.
Месечината служи за изправление на погрешките. Ако искаш да забога­тееш, от Месечината не искай съвет - ще загазиш. Когато човек иска да крити­кува хората, какъв трябва да му бъде характерът? Когато търсиш от хората нещо, не ги критикувай: колкото ти дадат-толкова. Не искай голям грозд! Па­рите не се размножават като гроздето. Ще се молиш на Господа, когато напра­виш погрешка. Майката трябва да възпита детето да изпълнява волята Божия, а не да се моли. Ние започваме оттам, откъдето не трябва.
Според мен диригентите не са големи музиканти. Знаменитите дириген­ти предизвикват само музикалността у музикантите. Музикантите са по-горни от диригентите. На диригенти не разчитайте, а на музикантите разчитайте!
Първородните деца много теглят, видни са те. Христос е първороден. От първородните се иска много. Не искайте да бъдете първородни - видни места. Много се иска от тях.
Как ще направим, сега, да останат и младият, и старият? За да не ви бъде хлътнало лицето, зависи от храненето, от пиенето на вода, от приемането на светлината, от дишането. Вие всички бързате, вътрешно. Не бързайте! Приме­рът с англичанина и руснака, които се срещнали на тясна улица с кабриолетите си. Трябва да се учим на търпение. Някой път аз искам да си почина, напротив, идват 4-5 кандидати да ме безпокоят.
Всяка една мома и момък могат да живеят добре, ако са на фокус. Една мисъл, която ви безпокои, не е на фокус. Турете я на фокус. Никога не допускай противоречие нито в ума, нито в сърцето, нито в душата, за да не остарявате. Сутрин станеш, не си доволен, че твоята възлюблена не лъснала обущата. Ти си недоволен. Не. Вземи, лъсни ги ти, и нейните! Тези дреболии застаряват хората.
Добрите хора са с широки възгледи. Ако имаш една стая, добрият ведна­га ти пожелае да имаш три стаи, и ще ги имаш. А друг казва: „Не му трябват повече стаи." В главата си човек има три стаи.
Сутрин, като станеш, трябва да знаеш какво Господ иска от теб. Някой ден Господ иска да нахраня един петел и нищо друго, или да посея едно семен­це. Някой път ние не правим това, което хората искат от нас, създаваме си карма. Черните въшки в главата са лоши хора, които обират умовете, а белите са други лоши хора, които пак го обират.
Вие още не сте готови да платите една погрешка. Един човек, когото счи­тате за лош, е много честолюбив. Има някои хора са добри, милосърдието е развито. Човек, за да придобие някоя дарба, ред поколения трябва да са рабо­тили, негови деди.
Дето идвате рано, Слънцето ще има друго отношение към вас.
За пръв път започвате...
Да не се отбиваме от пътя си. Докато не сме свършили работата, която сме почнали, на гости да не ходим. Пример от Слънцето.
Господ ще ти говори чрез един човек, у когото музикалното чувство е развито. Ако за милосърдие и пр., ще избере такъв човек, чрез него ще ми говори.
Някой иска да държи реч, но няма. Всеки иска да даде, но няма. Петде- сетгодишен може да ви скрои дрехи, а 40-годишният врата може да ви направи хубава. Двадесетгодишният се е научил да впряга воловете, 30-годишният тегли стоката.
За идущия път всякой да си направи някой проект, да ми го разкажете.
Вдадения момент, когато ти си в противоречие, има друг, който е щастлив. Нека ви бъде за образец. Човек да вижда Божия промисъл и в големите, и в малките работи.
Да изправиш веждите, очите, устата и пр., това не е лесна работа. Да изправим недъзите, които сме ги наследили, да ги изправим. Това искат от нас. Бих желал всички да сте красиви, да имате хубав глас.

17.XI.1944 г., петък

Които вървят в пътя на доброто, ще се подмладят. Без доброто няма под­младяване.
а n Хората сега остаряват, защото вървят по пътя на злото.
а n Доброто - ще се подмладиш „n" пъти.
b n
Силата седи в туй, което можеш да направиш, не да обясниш. Цигуларят трябва да прокара своята в космите, за да изкара нещо. Добър човек е този, който, като стисне камъка, отгоре огън да излезе, а отдолу - вода, а не само да преместиш камъка.
Веднаж като се караш за едно място, втори път не трябва, а посей място­то и викай го, да го ожънете заедно. За какво се карате вие? Кажете ми една хубава караница! Всякога двама приятели когато се карат, по-учени стават. Простак - значи всичките условия има да узрее един плод. Когато не се яде простотията, тогава е лошо. Цяла година развивате темата за каране - казва­те: „Тъй ще му кажа..." Не, веднага му кажете и да се свърши.
Кога ви изстива сърцето, радвайте се - няма микроби. В голямата любов се развиват болезнени чувства. Като давате, трябва да знаете как да вземате. В дадения случай взимайте най-малкото. И в знанието е същият закон. Малко е туй, като го носиш, да ти е приятно, а голямо - обратното. Докато човек дава, е добре, а като почне да взема... Във вземането се иска голямо изкуство.
В една лекция, която ви предавам, не си давате най-малко труд за най- малкото да вземете. Природата, щом искаш объл нос, само й нашепни, тя ще ти даде какъвто трябва, не какъвто искаш ти. Къс ако искаш, и такъв ще ти даде. Дълго време щъркелът е мислил за дълъг нос, и природата му дала, за да не го хапят влечугите. Гениалните поети знаят да съчетават думите и знаят откъде иде речта. Срещали ли сте голям човек с къси крака и малък човек с дълги крака? Вие такива работи искате. Това е неразумно. Защо ви са дълги крака? Зимно време искате леки, книжни обуща. Защо ви са? Искайте желания, да са реални. Последната идея трябва да носи нещо здраво. Грозен си, защото май­ка ти, когато те е носила, срещнала е грозен човек; и обратно. Ако срещнете доброто или някоя добродетел, това ще ви се предаде на вашето тяло - упраж­нява влияние.
Вие разрешавате кой е прав, кой е крив. Откъде знаете? Онзи, който изяде гроздето от кошницата, се задължава, а на оня кошницата става лека и дава му се възможност да отиде втори път на лозето. Всяка една мисъл, като даде плод, се определя. Всяка мисъл и чувство трябва да се посеят, да се опи­тат. Ние с нашата мисъл и чувства често обременяваме тялото си.
За да кажа за един човек какъв е, трябва да видя пръстите на краката му как са построени. Като свързвам приятелство с някого, аз гледам пръстите на краката му как са построени. Някои са сприхави, скържави. Малкият пръст показва дали си щедър. Безименният - дали си обичал красотата, средният - дали си бил честен. Културните хора в бъдеще ще ти кажат: „Дай си пръстите, да ги видим!"
Имаш ли да даваш, дай го, не го констатирай дълго. Кажи на някоя: „Днеска разбрах, че си била много добра. Туй не го знаех досега, та мислех лошо за тебе." Всички ония места, на които хората са мислели да посяват, трева изник­вала. Та, и вие, каквото намислите, правете го, иначе пустини правите у вас, създавате си нещастия. Големите проекти, не ги съобщавайте никому. Кажи му един много малък проект, иначе [ще] загубите. Искаш да бъдеш кротък човек или да говориш разумно. Знаеш ли колко е мъчно това? Ти никога не можеш да убедиш хората в това. Имате например един скъпоценен камък. Къде ще го турите? Не пренасяйте Витоша от едно място на друго! Като хванете едно въшкаво желание, хвани я и я тури на полето, да пасе трева. На врата си като я хванете, излезте, ако сте на гости някъде, и я занесете на поляната. Гледайте да се освободите от неестествените си желания.
„Езикът на природата" - лекция от „Пътят на живота". Прочетете я за идущия път, разбор ще направим.
Като пеете, да дадете съответна динамика на образите.
Справедлив е съвсем друг. Справедливият без милосърдие е костелив, сприхав, сух, а двамата заедно дават един човек тлъстичък. Неразбраната спра­ведливост суши. Всяка една мисъл да има Божествен произход, благородство да има и справедлив да бъда - това значат трите пръста при писането.
Идейно болни се разбира не органически болни. Милва - значи внасяш новите идеи в главата му и става, оживява. Не знаете, че бил здрав и какво да работи.
 
Когато има полица да се плаща, „алегро" трябва да се свири, не „анданте". В музикално отношение мъчно се поправят погрешките.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...