Jump to content

70. ЧИЯ Е БЪЛГАРИЯ? (бр. 20, 26.V.1930 г.)


Recommended Posts

70. ЧИЯ Е БЪЛГАРИЯ? (бр. 20, 26.V.1930 г.)

(В. „Ратникна свободата”, бр. 20, 26.V.1930 г., София, стр. 1)

Андро Лулчев

Народът ни преживява тежки дни.

Една след друга се редят кризи, а утрешният ден е пълен с изненади, може би и робство.

Ний сме изправени пред същите дни, каквито преди да паднем под робство. И тогава народът изживяваше безбройни кризи, последица от дългите войни, а водачите му - болярите - водиха помежду си борба и един на други си оспорваха правото на съществуване. Борбите им се засилваха всекидневно, а царят беше много слаб, за да въдвори ред и даде мир и правда, свобода на народа си.

Болярите се възползуваха от бездействието и безсилието на царя и се втурнаха кой колкото може злато, земя да грабне, та ако ще с кръвта и костите на хиляди свои братя, и стигнаха дотам, че потърсиха някои от тях чужда намеса отвън, за да си постигнат целта. Останалото се знае...

Днес същото преживява народът ни. Днешните боляри - шефовете на партиите - спорят, дебнат, избиват, както нявга. Оспорват си едни на други правата, а всички, с малки изключения, са потънали до гуша, като нявга, в гешефти, кърви... И днес няма една здрава справедлива ръка, за да постави всеки на мястото му.

А борбите се изострят, всеки ден се багрят софийските тротоари и родни балкани с алена, скъпа братска кръв и не ще бъде далеч денят, както нявга, така и сега, днешните боляри да извикат чужденци на помощ, за да постигнат желанията си...

Чия е България?

Кои имат право да говорят от името на народа? Кои трябва да управляват днешна и утрешна България? - Ето въпросите, около които се борят и днеска боляри, и които ще станат, може би, причина за ново робство.

България е наша, казват земледелците, защото България е земледелска.

България е наша, казват работниците, защото работниците са царе на земята.

България е наша, се провикват днешните сговористи боляри, защото народът нам ни даде доверието. Всички други, които говорите от нейно име, сте предатели.

България е наша, ще кажат утрешните боляри управници и се гонят, дебнат, избиват едни- други днешните боляри за сметка на този измъчен народ, който има друго разбиране за България, искат болярите, които винаги говорят и действуват от негово име, без обаче той да е съгласен с тях и често истинският народ се пита в недоумение: „Чия е България?...”

България не е нито на земледелските боляри, нито на работническите, демократическите, сговористическите боляри и много още исти-боляри.

България не е на консерваторите, на старите, на катастрофаджиите, на гешефтарите, нито на тези, които от Народното събрание и министерските кресла отиват в Централния затвор на почивка.

България не е на тези, които чрез Вътрешното министерство изнасилват и фалшифицират доверието народно.

България не е на тези, които избиват народа си, защо не мислели като тях и не вървят из техните пътища.

България не е на разните боляриисти, които чакат да дойдат на власт, за да спестят бели пари за черни дни.

България не е на тези, които мамят и избиват народа си.

България е неделима, тя принадлежи на цял народ и на всички честни, справедливи, милостиви селяни и граждани, а най-напред тя принадлежи на младото, на живото, идейното - утрешното.

Тя принадлежи както на тези, които вярно служат на цял народ и чрез делата са показали това, а не с приказките, красивите, никога неизпълними програми.

Чия е днешна България?

  • Тя е България на старото, лъжата, измамата, насилието, превратите, убийствата, човекът за човека е вълк.

Утрешна България е на новото, младото, идейното, на обичта, братството, свободата, юридическо неравенство, социално равенство, бързите реформи, сносен и спокоен живот, човекът за човека – брат.

Ний каним всички млади, идейни към новото да съзнаят дните, които са, и които идат да възмъжеят и усилят своята дейност и се подготвят за новото, утрешно градене на нова България и честните да се организират.

Свободните да пръскат свободата и новото.

Справедливите да съдят справедливо, милостивите да помагат - всички организирани под знамето на Ратниците на Свободата за образуване на онзи политически центрум, опрян на Христовите принципи, който ще бъде справедлив, силен и здрав арбитър между враждующите боляри и ще ги постави на местата им и отърве народа от нови кърви и страдания.

Не се ли опомним и пресечем пътя и противопоставим на самозабравилите се боляри, нека бъдем сигурни, че те в спора си чия е България, както някога, така и сега за изпълнение на своите цели ще повикат чужденци отвън за арбитър, да ги помири, а дойдат ли те, както в миналото, останалото се знае какво ще бъде.

Продължават ли тези игри на предатели и спасители, тези кризи, безследно изчезвания и вървене по стария път, нека бъдем сигурни - ще дадат и стари резултата - народът ще изтръпне както нявга и сега ще изгуби вяра в цар, управление, всичко добро, и както през 1918 година, така и сега ще извика: „Циганин цар да дойде, но мир, правда, свобода, справедливост да въведе!”

Настане ли това безразличие в народната душа, тогава всички спорове между днешните боляри „чия е България?”, всички участъци, бентове, затвори да се спре новото - и затварят, избиват своите противници - са безцелни и болярите, както в миналото, ще прехвърлят границите или ще издигнат чужди знамена над къщите си, ще станат чужди поданици, изженят децата си за чужденци, и пак ще остане да тегли и страда народът.

Опомняне трябва от всички! Път на младото, на новото, дейното и работа за утрешна

България, а иначе - катастрофи, кризи и робство ни чакат!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...