Jump to content

ВИДОВЕ ОБИЧ


Recommended Posts

ВИДОВЕ ОБИЧ

Щом не можеш да обичаш повече от един човек, това показва, че си още в първата степен на любовта. 145-14.

Обичайте Цялото и живейте заради него. Щом обичате Цялото, ще обичате и частите, които влизат в Него. 145-28.

В Бога, като Цяло, като Единица, се включват всички живи същества. Ако обичате Бога, в Него ще намерите и братята си, и сестрите си, и обществото. 49-47.

Ако не обичаш Бога, нито на ума, нито на сърцето ти ще дойде това, което Той е приготвил за тебе. Велика е любовта Му към всяка душа. Божията Любов е вратата, през която ти ще минеш, за да влезеш в Божествения свят. Само така ти ще приемаш и предаваш Божиите блага. Следователно обичта е съединителна връзка между човешката душа и Първата Причина. На тази връзка се дължи правилното развитие на човека. 64-39.

Вие може да обичате Бога само ако сте обработили своето сърце. 49-47.

Някой ви приеме добре, гощава ви и вие го обичате. На другия ден той не ви приеме в дома си, вие не го обичате вече. Някой ви направи услуга - вие го обиквате. Щом се откаже да ви услуга, вие не го обичате вече. Тази любов между хората не е нищо друго, освен търговски отношения. Търговските отношения представляват външната страна на любовта. 145-155.

Който обича безкористно, той никога не се съмнява. Той е доволен от факта, че обича. 145-12.

Разумна и разбрана обич е нужна на човека. Неразбраната обич причинява страдания, а разбраната - радост. Да обичаш човека разумно, това значи да развиеш в него такива качества, които го повдигат. Развиеш ли щестлавие, гордост, ти не си го обичал. Не е лесно да обичаш и да те обичат. Ако ви обича лош човек, той ще развие вашите лоши качества. Ако ви обича добър човек, той ще събуди доброто във вас. Като знаете това, бъдете внимателни към себе си, да знаете какво възприемате отвън и какво предавате на ближния си. 64-142.

Ако чрез взаимоотношенията хората не се обичат, каква друга любов търсите? Може ли да не те обича оня, който ти услужва? Можеш ли и да не го обичаш и ти? 190-69.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...