Jump to content

1. РОЖДЕСТВО (г. III, бр. 1, 6.І.1931 г.)


Recommended Posts

1. РОЖДЕСТВО (г. III, бр. 1, 6.І.1931 г.)

(В. „Ратник на свободата”, г. III, бр. 1, 6.І.1931 г., София, стр. 1)

„Свободата съществува само за тези хора, които любят Бога.

Те са идеалните хора.”

В колиби, къщи, градове, прихлупени със сняг, седят с хиляди наши братя и сестри, загрижени, отрудени, очакващи. Нещо ги притиска - но и нещо очакват. И което е по-радостно - надяват се волно или неволно - защото чака само тоя, който се надява.

И което е странно: Надяват се не на други, а на хора, подобни на тях самите, с всичките слабости, недостатъци и погрешки...

Те вярват, че тези хора могат нещо да направят - и тази вяра е, която наистина позволява на ония нещо да сторят понякога... за себе си, разбира се.

Но денят, в който ще да престанете да вярвате в тях - и тяхната сила ще престане. Денят, в който ще престанете да се надявате на тях - вий ще бъдете толкова силни, колкото и самите те!

И трябва да стане това, за да бъдете свободни. А свободен е този, който търси истината и обича хората като свои братя.

Някои мислят, че трябва да придобият най-напред имоти, богатства - та след това да търсят и истината. Но такова богатство си отива, защото е придобито с неправда. А ония, които са придобили Истината, всичко, което са спечелили след това - е спечелено завинаги.

Всеки човек има един ден, в който се събужда окончателно и проумява истината - оная истина, за която е роден.

Една вечер в Карлово си легна „дяконът Игнати”, а на другата сутрин „Васил Левски” си събираше багажа със съвсем други идеи в главата.

Денят, в който ще стане тоя преврат - е ден на освобождение!

Вие ще престанете да влагате вашето доверие в банки, които фалират; в хора, които лъжат; в закони, които се заобикалят; в свещеници, които не светят; в лекари, които сами боледуват; в силни хора, които търсят слабите да им помагат...

Иде един нов живот. И той иде мимо знанието и желанието на повечето от хората, както и болшевишкият режим дойде, въпреки нежеланието на руските князе и помещици. И в тоя нов живот ще има и друг ред на нещата. Там първите места ще бъдат на тия, които са били готови винаги да слугуват на всички хора - все страдали в миналото, те ще се надпреварват да правят добро.

И този нов живот не е далеч - той е пред вратата на всекиго от вас, пред вашия ум и душа - отворете му и му кажете: „Добре дошел!” Скъп гостенин е той и ще ви донесе светла радост, мир и свобода. И още днес ако сторите това, още днес ще престанете да се надявате на тези, които сами нищо нямат... Отърсете заблудите - и бъдете свободни! Посрещнете новия живот на братство и Истина, който хлопа на вратите, и приемете благословението, което небето праща на Бедните!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...