Jump to content

36. СНАХИ НИ ТРЯБВАТ (бр. 8, 20.VІ.1931 г.)


Recommended Posts

36. СНАХИ НИ ТРЯБВАТ (бр. 8, 20.VІ.1931 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 8, 20.VІ.1931 г., София, стр. 1)

Андро Лулчев

Всяка добре уредена държава прилича на добре обзаведено стопанство - семейство. Стопанството - домът е по-добре уреден, колкото по-просветен, по-енергичен и млад е стопанинът...

Родителите се стремят да отгледат деца, за да има кой да ги замести в работата - особено в селото. Синът в село се жени в повечето случаи преди да служи войник - довеждат си снаха, за да има кой да работи. Дойде ли снаха вкъщи, и къщата се изменя.

Къща светва като снахата.

Гледай снахата, за къща не питай (народна поговорка).

Хитра и разумна снаха започва да шета, разтребва, изхвърля непотребните неща, проветрява - носи нов живот в дома.

Нейното присъствие се чувствува. В дома, гдето има нова снаха, има радост, берекет, всичко е в ред. И обратно - там, гдето има стари родители или се съберат само тъща и свекърва, всичко тръгва в безредие.

„Тъща къща обръща” (народна поговорка).

България днес прилича на хубаво стопанство, ценен имот, но управляван само от тъща и свекърва.

Нашата България се управлява от тъща и свекърва, грохнали родители - и затова сме дошли до този ред.

Нашите министри са хора, които досега са управлявали тази страна по няколко пъти и са с изхабени сили, изтощено здраве - Свекърва. Мислят само за пари и лични удобства.

В нашия парламент са се събрали само свекърви и затова работите ни вървят рачешки - за народа, разбира се, а за тях - отлично!

Днес за български управници трябват нови хора - млади, енергични. В нашия парламент трябват снахи, а не грохнали, лениви и омразни тъщи и свекърви.

Нашите стари грохнали и изгубили доверието сред народа стари партии трябваше отдавна да отстъпят управата на младите партии, които народът ги сочи и подкрепя, а не чрез вътрешното министерство да се крепят и да си изкалъпват „народни представители”, избрани по конституцията...

Старите партии, след като ни „управляваха” 54 години и взаимно обвиняваха, [се] изхабиха - приличат на онези тъщи и свекърви, които след като 54 години са се водили по съдилища, корили и съдили, дошли до споразумение и решили да управляват имота си. Колкото имат ум, обич, енергия и средства са им останали на тези тъщи и свекърви, които бяха се съдили и корили, толкова са останали и в нашите стари партии - фактите говорят: безбройни кризи, братски могили, корупция небивала и пр. пр.

Днес българският народ на 21.VI е повикан да избира свои управници. При народа ще идат от всички партии, партийки, крилца и перца и ще искат доверието им. Ний казваме на нашите Ратници на Свободата, нашите съмишленици, четци:

Оставете свекървите, тъщите, грохналите родители да си почиват; изберете си снахи и зетьове - Нови хора, те ще ви донесат новото, берекета; ще прочистят родината ни от хищни птици свои и чужди, които са ни нападнали, и създадат хубав дом за всички - за честните комунисти, демократи, сговористи, земледелци, социалисти, радикали, занаятчиите, работници, офицери, чиновници, за стари и млади, за да престанем да се гоним както турци не са ни гонили и клали.

Днес е моментът да извикаме:

Не щем свекърви и тъщи, а искаме зетьове и снахи. Стига ни хора, на които политиката е фалирала и правят блокове за места в парламента; хора, които едно говорят, друго вършат; плюват върху принципи, морал, програми, липсват чест и доблест, а силата им е толкова, колкото и на вътрешното министерство.

Новото време носи, иска своето. То ще донесе и нови управници на Българския народ.

Ще дойдат снахите, въпреки всички пречки, които ни се правят.

Снахите идат и те ще чистят, прошетаттази страна, в която кой пие, кой плаща - не се знае.

Никой дом не е останал без млади снахи и зетьове - няма да остане и родна България.

И този, който е в своя дом, той принася в него - по това, ще го познаете; а ако е чужденец - отвлича каквото може, крие „за старини”.

А онези, които само вземат, без да дават - са турци с български имена... Да се изберат повече, значи сами да си викаме нещастието в дома.

Никой значи няма да стори това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...