Jump to content

1.3 ДРЕВНОСТТА И ХРИСТИЯНСТВОТО


Recommended Posts

1.3 ДРЕВНОСТТА И ХРИСТИЯНСТВОТО

Съпоставяйки фазите за посвещение в мистериите през време на древността с тези на християнството, ние намираме съществени различия, що се отнася до методите им. В древността тези, които са бивали посвещавани в тайните на жреците, са се излагали като клетвопрестъпници, на острието на ножа или на отровата. В наши дни, в епохата на християнството, при наличието на едно по-високо морално ниво на народите и на човечеството, острието на ножа е заменено с отлъчването.

В предходните епохи, преди християнството, човечеството е следвало пътя на инволюцията, на слизането в материята. Инволюционният път е бил път колективен и механически; висшето свръх съзнание на човека е било скрито и безучастно. Човешкото съзнание е нямало напълно изявена индивидуалност. Инволюционният път се е намирал под знака на насилието; действал е безпощадно строгият закон на насилието, диктуван от религиозния фанатизъм и от грубата материална заинтересованост. Религиозните и политически ръководители са се налагали с тежестта на някакви небесни идоли, обществени деспоти и политически узурпатори.

Днес човечеството, през епохата на Водолея, прави първите си стъпки в посока противоположна, в посоката на еволюцията на човешката душа.

Човешката душа прави усилия да излезе от тъмните бездни на животинските желания и от кръга на жестоките закони на насилието, за да поеме пьтя си към духовния свят. В съвременната епоха човекът ще излезе извън тези граници на тясното лично съзнание, което е еднократно дадено във времето и пространството, за да се издигне до висотата на индивидуалността, която е вечна и безсмъртна. Докато в древността, духовното знание е било ревниво пазено само за избраници, в новата епоха истините относно невидимия свят ще станат достъпни и ще могат да бъдат възприемани от всички люде, в които е събудено Космичното съзнание. (L'homme libere prend conscience du cosmos.)*

Човечеството в този период на преход минава през огненото кръщение на страданията. Пътят на страданието е новият път на посвещението. По този начин, всички недъзи от миналото, акумулирани в подсъзнанието през инволюционната епоха, ще бъдат преобразувани в по-висши морални качества. Космичната искра, която през веригите на хилядолетията, е била

Image_010.png

* Забележка на съставителя: Авторът е Методи Константинов. Издадена е в Париж на френски, юни 1968 год.

Стр. 58/943

скрита в дълбините на човешкото същество, ще се разгори, за да освети съзнанието на човека поело пътя на съвършенството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...