Jump to content

2. ВЪЛНАТА НА МЪДРОСТТА НАУЧНИЯТ ДЕКАНАТ НА ВОДОЛЕЯ 2.1 ОБЩИ БЕЛЕЖКИ КАРМАТА НА БЯЛАТА РАСА


Recommended Posts

2. ВЪЛНАТА НА МЪДРОСТТА НАУЧНИЯТ ДЕКАНАТ НА ВОДОЛЕЯ

"Когато Мъдростта управлява, редът не се нарушава"

Учителят

2.1 ОБЩИ БЕЛЕЖКИ КАРМАТА НА БЯЛАТА РАСА

В предшествуващите страници на настоящото изложение ние изтъкнахме, че епохата на Водолея е започнала от 1914 г. Началото на тази епоха се хроникира от едно грандиозно политическо събитие - Първата световна война. Народите на човечеството, водени от своите шовинистични национални интереси, бяха натрупали големи кармични дългове, които трябваше да се ликвидират през периода на тази Първа световна война.

Втората световна война, чиито трагични последствия народите преживяват понастоящем, откри нова страница в историята на човечеството - разрешаване проблема на противоречията между двата икономически фактора - трудът и капиталът. Тази Втора световна война беше в кулминационната си точка през 1942 г., като последствие на новия цикъл Сатурн - Уран. На този проблем разрешение още не е дадено.

Бялата раса, в чиято утроба, чрез нейната шеста култура ще се роди новата шеста раса, още не е изплатила кармичните си дългове, направени през време на нейното съществувание. Тези дългове намират най-силен израз в сферата на международната политика. Човечеството е изправено пред третото действие на великата драма за разплитане на кармата. Това действие ще се играе в началото на епохата на Водолея, за да се разчисти пътя за идването на шестата раса. Това трето действие е свързано с проблема за расовата карма, специално между бялата, арийската раса и жълтата, атлантската раса.

Човечеството, по силата на свободната воля, е поставено пред необходимостта да разреши проблемата за расовата карма. По какъв начин ще бъде разрешена тази проблема? По пътя на аналогията и символиката, ние ще очертаем границите, до които се простира свободата на човешката воля.

Има два пътя за разрешаване на тази световна проблема. Първият път е войната, методите на силата за разрешаване на международните конфликти. Вторият път е чрез методите на доброто, т. е. икономическата взаимопомощ и духовно-културното сътрудничество и опознаване между народите.

Стр. 64/943

През този драматичен световен период, между силите на доброто и злото ще бъде арбитър Първата причина, Великият творчески космичен принцип.

Космичният принцип оставя човечеството свободно да реши тази тежка историческа задача. Докъде се простират границите на тази свобода? Да си послужим с един символ. Още от дълбока древност водата се е вземала като символ на живота. Великото Космично братство, което ръководи човешката еволюция, е взело императивно решение - водата, общочовешкият живот във всички негови области да бъде пречистен. Това означава, че личният и общественият живот, животът на народите, трябва да бъде освободен от религиозни грехове, от всички лъжливи научни и философски схващания, от кървавите насилия и от обществените предразсъдъци.

Според Учителя, първият метод е следният: Водата трябва да проникне дълбоко в земните недра, в царството на тъмнината, на нощта, да бъде просмукана от скалите и пясъците и след този дълъг процес на филтриране да излезе на повърхността на земята под формата вече на чисти, свежи кристални извори. Това е методът на войната, този най-голям бич на човечеството, това най-страшно организирано зло на тъмната ложа. Този метод е прилаган от народите през веригите на вековете, като тези народи са изпивали до дъно горчивата чаша на неговите последствия.

Вторият метод: Водата да се изпари в пространството под влиянието на топлите лъчи на Слънцето, да се издигне по законите на топлината в царството на светлината, и впоследствие водните пари да се втечнят и да паднат под формата на дъжд, който ще напои жадната земя, за да поникнат семената на всеобщия прогрес. Такъв е методът на доброто, по пътя на духовното единство между всички човешки общества, изразяващ се в икономическа взаимопомощ, световно политическо обединяване на народите и братско духовно-културно творческо опознаване в наука, изкуство и обществена дейност.

Бялата ложа и ложата на лявото посвещение изготвят плановете за третото действие на великата драма на човечеството. Щабовете на техните адепти са в трескава активност. В настоящата действителност, човечеството, по първия или по втория метод, трябва да разреши проблемата за расовата карма...

По този повод Учителят се изразява така, той се обръща към всички човеци и народи с думите: „Кармичният закон, който свързва всички хора, е ужасен. Тъй като вие сте свързани с този закон, вие не можете да се откажете да заплатите вашите дългове. Подобен закон съществува и в съвременните държави. Когато някой е извършил злоупотребление спрямо държавата и не може да върне съответната сума, с която е злоупотребил, поставят го в затвора за да остане необходимия брой години, докато излежи присъдата за дълга. Какво е за предпочитане, да плати доброволно дълга си, или да отиде в затвора?”

Ето дилемата, пред която е поставено човечеството.

За първи път в историята на човечеството, през мистичния период на Водолея силите на злото ще бъдат обуздани. Преди милиони години, при третата култура на атлантската раса, черните адепти победили синовете на доброто.

През епохата на Водолея, тъмната ложа, за да изкупи своите престъпления, нейните адепти трябва да станат слуги на доброто.*

Земята ще излезе от тринадесетата сфера на космичния свят и ще навлезе в нови космични области. Това са големи алхимически процеси, които постепенно ще наложат своя отпечатък в историята на народите и на човечеството.

Ще пристъпим към разглеждане на втория деканат на Водолея, Този деканат има също трайност 720 години (от 2643 г. до 3354 г.); през този период ще се разгъне вълната на Мъдростта,

Image_014.png

* Главните йерархии на тъмната ложа са следните: Люцифер - шефът на обективното, емпиричното знание; Велзевул - управител на дипломатичните и политическите отношения между народите; Белиал - ордена на войните на Сатаната, нечестивеца, който създава интригите, доносите, измамите, лъжата и кражбата под всичките им форми.

Стр. 65/943

която ще събуди силите на човешкото свръхсъзнание, за да може човечеството да се задълбочи в изучаването на законите на живата Разумна природа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...