Jump to content

Recommended Posts

София, 9.І.1905 г.

 

Любез. сестро М. Казакова,

 

И рече Господ на Павла нощем във видение: „Не бой се, но говори и да не млъкнеш. Защото Аз съм с тебе и никой няма да тури ръка на тебе, да ти стори зло, защото имам народ много в тоя град.” Затова ти говорих по-преди да си внимателна и търпелива, да слушаш какво говори Небето, за да се водиш от ума Христов и да ти е ясна Истината. В тоя свят на общо противоречие потребно е доброто ухо. То е подпора на вярата. Вярата е потребна за живота, с нея се местят горите и се премахват спънките. Тя е велик лост. Само с нея може да се угоди на Господа и чрез нея може да бъде прието служението. Господ е показал своето благоволение към всички ви. Той е прикоснал сърцата ви, подигнал е завесата на вечния живот, с Любовта си е събудил дремещите ви души и е стоплил сърцата ви. Неговото благословение е дошло отгоре, както пролетния дъжд. Лъчите на живота са озарили очите ви и невидимият мир ви е окръжил отвсякъде. И какво по-добро може да очаква человек от това! Да ходи в Неговия път, да възприема Неговите мисли и да гледа Неговите дела, не е ли това най-великото нещо, което неговата Душа желае? Да участвува в общата хармония на цялото създание, да споделя всичко, не е ли това най-голямата привилегия (най-голямото придобивание)? Да е гражданин на Царството Божие и член на Божията фамилия, не е ли това най-голямата наслада и блаженство за него? И какво друго остава за всинца ви, освен тъй да живеете, че като ви гледат человеците, да прославят Отца Вашего, Който е на небето.

 

Вие сега градите Божия дом в душите си. Това Дело Господ Сам е Благословил. Неговият Дух в е помазал. Що означава това ваше кандило, което се напълня и се запаля? Не е ли то символ на вашите души, които се запалват от Божествената Любов, от присъствието на Неговия Дух; не е ли маслото този скрит живот, който избликва и се проявява за доброто на другите? Помазването, не е ли това Духът? Градете, това се иска. Ето работа, ето случай да сте всички щастливи. Учете се, назидавайте се, упътвайте се и гледайте на Всички тъй, както Господ гледа. Сейте, сейте на нивата, в добрата почва. То ще израстне и принесе своя плод. Бъдете всички чистосърдечни, защото само чистото сърце е в сила да види Господа. Сега вие сте добре ръководени.

 

Моят поздрав на Юрдана и Марийка. Предай поздрава ми и на всички приятели. Кажи им, че в Небето се радват на тяхната стъпка, която се взема, те са под ръководството и закрилата на Господа. Нека се радват на живота, който сега им се дава. Има много добри неща, приготвени за тях. Тази година ще им донесе много добрини и благословения отгоре.

 

П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 17.І.1905 г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Вашето писмо от 10 т. получих. Отсъствувах от столицата за няколко дена.

 

Мен ми е известно всичко. Не бързайте да пишете. Аз ще уредя мъчните работи по друг път. Божествената сила не се е съкратила. Господ отгоре е предвидил всичко, което има да стане в Русия и в целия Славянски дом. Адът се вълнува отдолу, но докато е Господ на кораба, няма защо да се боите. Нека се радват враговете. Това е техният час. Но тези, които са с нас, са повече. Времето не е далеч, бъдещето ще покаже, че в Божиите решения, макар и да има забава, обаче отменение няма. Бъдете мъдри, бъдете и благоразумни и дълготърпеливи, не давайте свети неща на тия, които не са готови, да не би да се възползуват лукавите за ваша щета. Укрепвайте във вярата, дръжте се крепко за Истината. Мен ще ми е много повече радостно да виждам вашата Любов да се усилва към Господа, вашия Ръководител, и да е съвършена, понеже това е и смисълът на живота. Желая да имате мир и задружност помежду всинца ви. Мен ми са неприятни вътрешните раздори. Не казва ли Отец, че вам е благоволил да ви даде Царство. И трябва да бъдите всички готови за това, което ви се готви. Наоколо ви има радост и веселие. Не разбирате ли, че Небето Ви се радва. А тази земя, и тя трябва да стане място на живеение. И в нея трябва да се изпълнява Волята Божия, тъй както и горе на Небето. Аз ще ви изпратя на всинца ви моите благословения и ще приемете Мира ми, моя Мир. Всяко добро дело трябва да расте постоянно.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 11.ІІ.1905 г.

 

Любез. сестро М. Казакова,

 

Вашето писмо получих. Разбирам Вашето положение. В тоя живот человек да е готов на всичко. Има горчиви истини в тоя свят, които носят скърби и страдания, но това е участта на всички добри хора. Земният живот е училище и всякой урок в него трябва да се разбере и схване добре. Духовното повдигане нагоре изисква усилие. Да се достигне до съвършения живот, да се добие гражданство в Небето не е тъй лесна работа, тъй както мислят. Земята ще се уреди един ден тъй, както е Небето, и това е Великата задача на рабите Божии. И като сте призвани да участвувате в тая велика работа, благодарете на Господа за благите Му преднамерения. Онзи, Който ръководи съдбините на всички человеци, Който промишлява за полската трева, за Небесните птици, е Великият Баща, Който се грижи и за вас. Той знае вашите болки. Слушайте Неговия глас. Вслушвайте се по-дълбоко в себе си. Там ще намерите Неговия образ. Само Неговата Любов е в сила да ви отвори душевните очи, да видите, схванете и разберете вечния живот, да влезете в прямо съобщение с невидимия мир. Тогава ще сте в състояние да виждате, слушате и се радвате на това, което Бог е приготвил отдавна на всички, които Го обичат от всичката си душа. Зная, има много спънки помежду ви, но тях вие доброволно трябва да отмахнете. Небето е място на правота, безпристрастие и доброта. Там е велик този, който обича повече и служи повече на другите и който е готов на всички жертви. Вяра ви трябва, вяра жива и непоколебима, тогава ще бъдете в сила да прощавате на всички. Труден е Божият път. Да любиш враговете си — това не е человеческо, това е Божествено. Търпение, всичко ще се уреди. Не сте опитвали още какво нещо е Божията сила.

 

Вие Желаете да ви се яви Господ, но може ли Той да се яви там, гдето няма готовност. Ако ви се явеше, вий щяхте да се засрамите всички от себе си, от своето невежество и от своето малодушие. Знаете ли каква благост е Той, каква милост, какво снисхождение, какво величие от добродетели? Той, на Когото Лицето осветлява и съживява всичкото създание, Който въздига и подкрепя своите твари, на Когото не пада без Волята нито една птичка, нито един косъм от главата. Да, Той гледа много снисходително към вази и вашите грешки. Щади Ви, както никой друг. Вий живеете даром в Него, Всякой ден приемате хилядите Му благословения, които праща, и при Все това още не можете да Го познаете. С това не ви осъждам, понеже зная слабостите на человешкото естество. Но зная още, че Господ ще ви привлече и ще ви се открие и когато Го познаете, ще разберете моите думи. Желая всички да бъдете испълнени с всяка Мъдрост и знание отгоре и да се просветят и благословят сърцата ви и да се всели във вас Господ на мира.

 

За моето идване в Търново има още време, не бързайте. Има някои работи, които ме възпират. След петнадесет или двадесет дни ще ви съобщя кога ще дойда. Дотогава г-н Голов може да мине през Търново. Той е сега по обиколка в Северна България.

 

Предайте моя поздрав на всички познати, на Юрдана и Марийка.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София 16.ІІІ.1905 г.

 

Любезна сестро М. Казакова,

 

Навярно Вие очаквате да Ви пиша, според както Ви бях обещал.

 

Аз не съм решил още кога да дойда в Търново. Има някои неща,които ме възпират. Вие трябва да се въоръжите с търпение и вяра.

 

Този свят трябва да се преобрази и человечеството да се съвземе. Този свят и неговите наредби прехождат. Бъдете мъдри, учете се как да слугувате на Тогова, комуто дължите всичко. Страдания, неприятности е имало през всичките времена. Разочарования и колебания — тоже. Царството Божие не е за недостойните, но за подготвените, за ония, които Го търсят вътрешно. Небето не бърза. То изисква чистота и святост.

 

Вий да не пишите повторно в Русия. Няма нужда вече да се пише. И България, и Русия, и тям подобни трябва да се възпитат докрай.

 

Домът Господен трябва да бъде по-напред бит, че после да дойде редът за другите. Свободата е горе, а не долу. Свобода, която развращава, я има достатъчно. Опитът ще научи хората, че да се в ърши злото е вредно за самите тях. Те постоянно ядат от забраненото дърво. Търсят щастието от Временните неща; ако е там, нека го намерят. Ето измамата на человеческите умове. Стойте всички твърди и непоколебими в Истината. Бъдете светила в Православната църква. Със сърдечен поздрав.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 11.ІV.1905.г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Получих Вашето последно писмо. Вървете напред, Животът е подвиг, Животът е училище. „Чистото сърце е неговият Извор”. Аз ще дойда в Търново след като завърша моята настояща обиколка, която ще трай доста дълго време. Бъдете спокойни, има Кой да Ви ръководи.

 

През тази седмица напущам столицата за Русе, гдето ще се бавя за няколко дена и оттам ще замина за тия места, които съм избрал за своите изследвания. Трябва да се хвърля виделина в умовете.

 

Вярвам, ще прекарате весело Светлите празници.

 

Предайте Моите искрени поздравления на г-н Дойнови и г-н Недялкови, а така също на Мария и Юрдана.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 18.VІ.1905 г.

 

Любез. сестро М. Казакова,

 

Получих Вашето писмо. Приятно ми е, че всички сте здрави, весели и бодри духом. Трябва да се радваме на небесните благословения. Има минути, часове и дни в живота, когато кръгозорът на душевния мир се помрачава. Но това е тъй естествено, както развалата на времето. Под ясното и горещо небе всичко би изсъхнало, ако от време на време не се показваха тъмните облаци — неприятни са те на человеците, неугодни са те на техните чувства, но и те носят свои благословения за земята и растенията. Онзи, Който е устроил всичко, предвидил е кое ще бъде най-добро. Земният живот, земното щастие не са цел, те са средства за постигане небесните блага и добрини. Те са пътеводители към Вечния — към очистването и пречистването на душата, усъвършенствуване на Духа. Смисълът на живота, това е Небето. Неговата пълнота, това е Божията Любов. Неговият път, това е Господнята Воля. Вие всинца се нуждаете от пълна чистота на сърцето — „Чистите по сърце ще видят Бога”. Няма защо да се смущавате. На всекиго от вас ще му се даде това, което му трябва. Бог знае от що имате нужда. Обръщайте се постоянно към Него, тъй както всяка тревица, кога :е показва слънцето. Онзи, Който може да ви задоволи, да ви изпълни с всяка радост и да ви даде потребите на Живота, е само Един Господ. Потребна е пълна, непоколебима вяра. Аз зная Вашите болки. Но потребно е да се научите на свято послушание на Онзи Вътрешен Глас, Който оживява и възкресява мъртвите.

 

Зная, един от себе си страда, друг от приятеля си, трети от децата си, четвърти от мъжа си, пети от жена си и тем подобни. Разбира се, нискостоящите духове в пространството нямат друго занятие, те създават на хората работа. Те са Божественият остен. Ако някой не иска от сърце да слугува на своя Добър Господар, ще се намерят много други незвани. Не се плашете от дявола. Той е силен само когато е на своята оплетена мрежа; без нея той е тъй слаб, както последният страхливец. Вий трябва да знаете, че около вас има мнозина, които се нуждаят от вашата помощ. Вий трябва да бъдете сол за Христовата църква в България, сила за Православието. Днешните времена са времена на изпити и пресявания. Бог ще пресее и очисти всичко под Своето сито. Хората ще се научат от опит да знаят, че след всичко не остава нищо друго, освен Истината и добрият Живот. На хората е потребна чиста и здрава храна. Ако небесните Жители се интересуват за вашата участ, подвизавайте се да бъдете достойни за това внимание. Имайте разумно търпение, всичко ще ви се даде на своето време. Кога ви сполетяват страдания, мъчнотии, скърби, благодарете Господу. Това са благословения за вас. Бъдете подобни на вашия Учител. Винаги съм ви пращал Моето съдействие. Господ ви е дал всичко изобилно. Сега остава да богатеете по друго направление.

 

На Кръстникова много добре са отговорили. ЛАО, като всякой дух, трябва да се подчинява на Господа, Който урежда всичко по най-добрия начин. Зная, че много днешни медиуми не са се научили да различават езика на Небето. Трябва да се изпитват духовете откъде идат и какво говорят. Небето вижда нещата много по- отдалеч, отколкото мислят някои. Няма нужда да пишете на вестник „Мир”. Не му е времето. Що казва пророкът, разумните ще разберат. На света трябва остен и той иде.

 

Поздравете Всички. Поздравете г-жа Недялкова и и кажете да не оскудява вярата и. Според вярата й ще й бъде. Ще посетя Търново, когато дойде времето. За другите работи, кога се уредят, ще Ви съобщя. Имате поздрав от всички Ваши познати.

 

Ваш верен: П.КДънов

 

 

* * *

 

Варна, 1.VІІІ..1905 г.

 

Любезна сестро М. Казакова,

 

Получих писмото Ви. Всичко е ясно. Не правете никакви постъпки засега. Оставете за после.

 

Господ ще уреди всичко по най-добрия път. Всичко в тоя земен живот се слага тъй, както е отредено от Вечния Промисъл. Имайте вяра пълна и непоколебима. Человешките злини ще си останат за тяхна сметка. Всекиму ще се плати рано или късно това, което заслужава.

 

Бъдете подражатели на Вашия Учител, никому не мислете зло, нито желайте злото някому. Имайте доблестта на една небесна жителка, гражданка на Царството Божие. И за г-ца Петрова има нещо отредено. И тя ще опита горчивините на тоя живот. Ще дойде време, ще разбере, че има само Един, на Когото всички трябва да слугуват. Подвизавайте се със силата на всички добродетели. Доволно е на деня неговото зло.

 

Ваш верен: П.КДънов

 

 

* * *

 

Варна, 15, VIII. 1905 г.

 

МАРИЯ,

 

Вяра, Надежда, търпение, това ти трябва. Любовта изисква Жертви, изисква себеотричания, изисква служение. Любовта не дири своето. Твоят път е от Мене определен. Не познаваш ли Моите пътища, през които те водя? За тебе предстои работа да вършиш за Мене. Работа, която трябва да извършиш добре. Научи се да бъдеш търпелива и Мъдра. Това е Моето Желание. В Моето служение се изисква смелост и решителност. Бъди крепка по Дух и смирена по плът. Зная мрачните облаци, които смущават твоята Душа. Не бой се. Те ще принесат своите плодове. Волята на Вашия Небесен Баща е да бъдете търпеливи както е Той търпелив, и благи както е Той. Милост искам, а не жертва. Жената, която тури своята лепта в ковчега, послужи на Бога в своето време повече, отколкото всички други. Затова я турих за пример. Желая да бъдеш подобна на нея в живота си. Не бой се. Аз съм отдавна уредил всичкия твой живот и не желая ти да се повръщаш назад. Плашиш ли се от бурното море, помни, там съм Аз в кораба. Мислиш ли, че той ще потъне? Не, слушай, там далеч в дълбините на твоята душа ще чуеш Моя глас. АЗ СЪМ, КОЙТО НАПРАВЛЯВАМ ВСИЧКО. Помни, на тебе гледат много твои сестри. Ти трябва пример да дадеш. На олтаря на твоя народ ти трябва да принесеш твоята лепта — ни повече от това, и самия твой живот. Работа, жено, работа за бедните, за страдующите, за съкрушените духом. Една добра дума на своето време, едно добро дело на своето място може да принесе стократно плод. Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдват в тебе, ще просиш и ще ти бъде.

 

Всичко ще се изпълни на своето време. Слушай благия Ми Дух.

 

ТВОЙ ГОСПОД

 

ЕМАНУИЛ

 

 

* * *

 

Сливен, З.Х.1905 г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Получих и двете Ви писма. Разбрах всичко, което ми съобщавате. Трябва всички да се възпитаваме в силата на вярата и търпението. Много пъти лошите могат да извратят Истината и да вмъкнат съмнението. Вам Ви се обеща всичкото съдействие отгоре. Постъпвайте съобразно според ръководството. Господ е сега, Който Ви ръководи, и знайте, че Той е силен, няма невъзможни неща за Него.

 

Аз напуснах Варна преди седмица, за да изпълня едно задължение. Не възлагайте своите надежди на неща материални и на човеците. Домът Господен ще се съгради във вашите сърца и за Неговите разноски друг ще плаща. Няма нужда да Ви разправя, друг път ще Ви говоря.

 

Д-р Миркович замина, повика го Господ.

 

П.К.Дънов

 

 

* * *

 

Сливен, 14.Х. 1905 г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Получих твоето последно писмо. На Вас вече става ясно всичко. Аз Ви дадох писмен отговор на двете Ви писма, понеже знаех, че Вие ще се срещнете в София с Бъчваров и сами ще се осветлите Върху подигнатия въпрос. Върху последния Ви въпрос оставих времето да говори за себе си. Желанието Ви за Дом Господен ще се изпълни, но по съвсем друг път. Имайте силна вяра и упование. Аз ще доведа да се изпълнят всички Ваши желания, но те трябва първо да се осветят отгоре. Не възлагайте надеждата си на плът и кръв. Има много неща, които ще разясня, кога му дойде времето.

 

Ще посетя Търново, кога остана малко по-свободен. Засега отивам за София, ще се поспра, може би, на някое друго място. За нашите приятели в София не се безпокойте. Нека да работят кой както може, не вреди. Отпосле те сами ще познаят своите грешки. Аз познавам всички много добре. Зная какво могат да направят сами. Като се озоват един ден при силните позиции на неприятеля, ще потърсят главната квартира. От човеци слава не търся, нито помощ.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, З0.Х.1905г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Пристигнах днес в столицата. Писмата си отправяйте тук. Светът е вече узрял за жетва. Доброто семе трябва да се събере в житниците. Правдата иде да се вазстанови. Смутните времена са предизвестници на бъдещите благословения. Съдбата започва от Дома Божий. Господ пресява Славянството; така прави всеки добър земледелец, кога сее.

 

Вашият брат Георги е добре посрещнат горе. Той ми се оплака, че не е сторил всичко, каквото е желаел. Казах му, такава е волята Божия. Мъчно разбират хората, кога се въплътят, какво трябва да правят, трудно схващат. Вземайте всички уроци от другите. Не се колебайте. Времето е скъпо тук. Трябва да се работи за доброто и повдигането на другите. Кажете на г-жа Недялкова, ако тя устои до край вярна, Аз ще подействувам да се осъществят нейните добри желания.

 

Бъдете съвършени и чисти всички. Това е Волята на Вашия Небесен Баща.

 

П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 21.XІ.1905 г.

 

Любез. сестро М. Казакова,

 

Получих твоето писмо. Четох внимателно всичко. Радва ме твоето духовно повдигане и твоето усърдие. То принася изобилни плодове, кога се ръководи от Духа на Господа. Вслушвай се повече в тихия глас. Слушай благите Му съвети. Посятото расте само на добрата почва, в тръните заглъхва, а на пътя го изкълвават.

 

М. Георгиев идва и ми връчи Ваш ръкопис, пратен до него, да го прегледам. Случката във Вашия дом можете да оповестите, за другото не е позволено. Когато дойде определеният час, той сам по себе си ще стане явен. Когато слезе Христос от планината, заповяда на учениците си да не казват никому това, което са чули и видяли до онзи час. Така трябваше и Вие да сторите, но Вие не сте взели във внимание, че Божествените работи са наредени по един съвършен план и че този план трябва да се следи стъпка по стъпка. Чакай, нека се оправи Руският народ, ще дойде време и за този. Да присъствува Този, Който ръководи всичко, е велико дело. Морето се вълнува, ладията на живота се люшка посред вълните. Вие се опасявате. Но ще утихне всичко. Божието Царство иде. Зад бурите, зад огъня е Господ. Подир страданията и неволите е Царствующа Правда и Истина.

 

Приемете всички моя поздрав.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

19.ХІІ.1905 г.

 

Любезна сестро М.Казакова,

 

Имайте добрината да изпратите на нашия приятел П.Киров 30 лв. за през Божествените празници чрез брат Тодор. Това е моето Желание.

 

Зная, засега всички сте добре. Радвайте се на благодатта, която Всеблагият Отец ви праща. Кога се върна в София, ще Ви пиша.

 

Моят сърдечен поздрав на всички приятели. Радостта ви да бъде пълна. Кога дойде времето, аз ще ви посетя.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...