Jump to content

3. Рибите и петте хляба. Слънчевия възел


Recommended Posts

3. Рибите и петте хляба. Слънчевия възел

46. Вегетативната симпатична нервна система управлява вътрешните органи, жлезите с вътрешна и външна секреция, кръвоносните и лимфни съдове, гладките и напречно набраздени мускули и пр.

Периферната част на вегетативната нервна система се състои от десен и ляв симпатически ствол Truncus sympathicus, съставен от 22 чифта възли - паравертебрални ганглии, разположени като броеница от двете страни на гръбначния стълб, в го-голямата си част с вретенообразна форма. Възлите се наричат ганглии - ganglia trunci sympatici. Различават се различни стволове:

1. Шийна част - Pars cervicalis trunci cympathici, състояща се от 3 възела, а понякога 4 възела.

A) Горен шиен възел - ganglion cervicale superius - дълъг 2 см вретенообразна форма, разположен на нивото на II-III шийни прешлени.

Б) Среден шиен възел - ganglion cervicale medium - с овална форма, разположен на нивото на V-VI шийни прешлени.

1. Долен шиен възел - ganglion cervicale inferius - който в болшинството случаи се слива с първия гръден възел и образува т.н. шийно-гръден звездоподобен възел -ganglion cervicothoracicum stellatum с неправилна четириъгълна форма като звезда и се разполага на нивото на VII шиен прешлен и главата на първото ребро. Започва с разклонения и сплетение за сърцето - plexus cardiacus и белия дроб - plexus pulmonum.

220891.jpg

2. Гръдна част -Pars thoracica trunci simpathici- състояща се от 12 възела разположени двустранно на гръбначния стълб от нивото на 1 до 12 гръден прешлен. Оттук започват разклонения за сърцето - plexus cardiacus за аортата plexus aorticus, за белия дроб plexus pulmonis, за диафрагмата plexus mediastinalis с Nervus splanchnicus major започващ от 5-9 гръдни възли и се насочва към поясните части на диафрагмата, като се образува възел ganglion splanchnicum и навлиза в коремната област.

220892.jpg

Nervus splanchnicus minor започват 10-11 гръден възел и се насочва през диафрагмата към коремната област.

3. Коремна част - Pars abdominalis - преминава диафрагмата, лежи на нивото на 1-5 поясни прешлени. Дава разклоненията и образува стволове за различните органи.

A) Plexus mediastinalis - за диафрагмата с ganglion prenicum - диафрагмален възел. мозък)

B) Plexus aorticus thoracis- за гръдната част на аортата

B) Plexus solaris - слънчевият възел, още cerebrum abdominale (стомашен

Г) PIexus aorticus abdominale - за коремната част на аортата

Д) Plexus mesentericus caudalis - за червата с ganglia mesenterica inferior за пикочния мехур и гениталиите

E) Plexus ilicus - за хълбочната кост

Ж) Plexus rectalis cranialis - за правото черво

4. Тазова част - Pars pelvina trunci sympatici.

Оттук се разклоняват нерви за правото черво, за пикочния мехур, за простатата, за пениса, за маточно-вагиналното сплетение.

220893.jpg

47. Слънчевият възел - Plexus solaris abdominale, Plexus celiacus cere- brum е съставен от чревни възли ganglion celiaca и дълги и дебели съединителни разклонения. Единият ганглий е десен, а другият е ляв, ganglion celiaca dextrum et sinistrum. Тези две жлези имат формата на риби, на полушария. От слънчевият сплит излизат разклонения за различни органи. Те се разделят на чифтни и нечифтни.

А) Чифтни разклонения на Plexus celiacus

1. Диафрагмално сплетение - Plexus phrenicus с ganglion phrenicum

2. Надбъбречно сплетение - Plexus suprarenalis

3. Бъбречно сплетение - Plexus renalis с ganglion renale

4. Яйчниково тестикуларно сплетение - Plexus ovaricus, plexus spermaticus

Б) Нечифтни разклонения на Plexus celiacus

1. Чернодробно сплетение - Plexus hepaticus

2. Стомашно сплетение - Plexus gasticus

3. На слезката (далака) сплит - Plexus lienalis

4. На панкреаса сплит - Plexus pancreaticus

5. Горно чревно - сплит - Plexus mesentericus superior

Извод: Слънчевият възел е симпатиков сплит, който с многобройните си ганглии представлява най-големия нечифтен сплит на цялата вегетативна нервна система, намиращ се пред коремната аорта, зад задстомашната жлеза на равнището на 1 поясен прешлен. Двете жлези под формата на риби са ganglion dextrum et ganglion sinistrum, а петте жлези са чифтните и нечифтните разклонения на plexus celiacus.

220894.jpg

48 . На няколко места Учителят споменава, че Исус се е обучавал на Слънцето - „Изгревът", том XIX, стр. 747. Там не може да се отиде с физическото си тяло. Споменава, че се обучава на различни планетни системи. И там не може да отиде с физическото си тяло. Може да отиде само с духовното си тяло. А физическото му тяло е на земята, вкарват в него някое същество, за да му пази тялото. Такива случаи е имало с Учителя, когато напускал тялото си за седмица, а в него влиза най-добрият му ученик, за да го пази. Виж „Изгревът", том XIV, стр. 479-506. В случая Учителят споменава, че Исус е отишъл на Хималаите, за да се учи и на 30 години да се върне отново в Палестина. Разбира се, че в Агарта не се отива с физическо тяло, а с етерното му тяло. А през това време тялото на Исуса е в Палестина, при баща му и е бил заедно с него дърводелец. Това е описано от евангелистите, че баща му е дърводелец. А че Исус е бил също дърводелец, това споменава Учителят в разговора си с един дърводелец на Изгрева, който се е срамувал от занаята си и е искал да го напусне. Учителят му казал категорично: „Исус Христос беше дърводелец." Този човек бе Пантелей Карапетров. Виж „Изгревът", том XIII, стр. 580-581.Така че през тези години, когато Христос е бил с духовното си тяло на обучение в Агарта, то физическото му тяло е било до баща му и заедно са работили дърводелство. Друго обяснение няма за отиване на Хималаите. Това знание го имаме от Учителя. Виж „Изгревът", том XIX, стр. 817.

49. Има много случаи в живота на Учителя, описана в „Изгревът", когато той остава тялото си и заминава за секунди на хиляди километри , за да свърши някаква работа . Има случаи, когато той е пътувал с някои от учениците си. Измъквали са се от телата, оставяли са ги в стаята да седят на столове или на кревата полегнали и са напускали земята и са пътували да различни звезди и планети. Много пъти Учителят е споменавал, че има в корема си допълнителни органи, с които може да си служи и да напуска тялото си. Такова е обяснението. На много места и много пъти Учителят е правил опити със слушателите си в младежкия и общ окултен клас, за да отидат до слънцето. За един такъв опит виж „Изгревът", том XIX, стр. 666-668., „Признаци на проявеното човешко съзнание". Също виж „Изгревът", том XIX, стр. 845. Но това се отнася за пътуване с духовното си тяло или с етерното си тяло. Но има много случаи, когато Учителят е пренасял физическото си тяло от

едно място на друго. Те са описани в „Изгревът". Но това го е правил, за да видят и се убедят, че той има физическо тяло като тях, но е по друг начин устроено, защото има знание за това и Сила на Духа, за да го управлява и направлява, от едно място на друго. Аз съм разговарял с тези хора. И това, което е писано и включено в „Изгревът", не е измислица, а точен факт, проверен от мнозина и видян и чут и описан. Така че няма разминаване с фактите.

50. Петте добродетели представляват 5-те върха на Пентограма .

За нея виж „Изгревът", том XII, стр. 520-862. Това е символиката на 5-те хляба. А за двете риби символиката е друга. Тя се съдържа в подписа, който опасва кръга на Пентограма: „В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа." От една страна е Волята на Бога, а от другата страна е човешката душа. А как става това, ще прочетете в „Изгревът", том XII, стр. 844-851.

51. Кога ще се роди Божествената Любов у нас? Божествената Любов тръгва от центъра на Вселената и пристига при човешката душа като Мирова Любов. Това е пътят на човека, слизащ на земята и обличането му в плът. А неговата задача е да организира човешкото тяло, за да може да влезе във връзка чрез него с целия космос. А как става това, виж в „Изгревът", том I, стр. 646-647, „Мировата Любов". А връщането на човека към първоизточника на живота и центъра на Вселената може да стане чрез Космичната обич . За нея виж „Изгревът", том I, стр. 647. Чрез Мировата любов на Бога човешката душа слиза на земята, а чрез Космичната обич се завръща обратно към своя създател. А раждането се осъществява само чрез Духът. Защото роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е Дух (Ев. Йоана, гл. 3, ст. 6). А раждането на Сина Божий става чрез Божествената Любов. Виж „Изгревът", том XIX, стр. 661-662, „Синът Божий".

52. Запитали веднъж Учителя Дънов: „Учителю, кажете ни как с една дума да обясним на съгражданите ни какво представлява Вашето Учение. " Отговорил: „Чистота" . - „Ама как така, Учителю, нищо не разбираме." - „Чистота в мисли , чистота в чувства , чистота в действия. " Това е Учението. Хайде, изпълни го едновременно в три полета: мисловния свят, чувствения свят и физическия свят, които се управляват от личността на човека. Не само е трудно, но е невъзможно засега. А само е добро пожелание на ученика в неговия път. Аз много често употребявам това изказване и всички мълчат, защото не са съгласни с него. Това е. Не са съгласни, защото отпадат веднага всички философски и умозрителни тълкувания за Школата на Учителя Дънов. Но без чистота не може да се влезе в Школата на Учителя, която седи по- високо от Агарта.

53 . Проникването в Агарта означава пробуждането на човешката душа и на човешкото съзнание, за да може да се слее с Космическото съзнание. А как това става с пробуждането на човешката душа виж в посвещението на „Изгревът", том XVIII, стр. 2-3. По друг начин не може. Виж „Изгревът", том XIX, стр. 843-845,862-863, за да тръгнете от света на земята към космоса.

54 Как навремето Ангелът Господен е хранил евреите в пустинята с небесна манна , т.е. с небесния хляб ? А небесният хляб е Словото на Ангела Господен. Как ангелът Господен по времето на Исуса умножи 5 хляба и 2 риби за 5000 гладни евреи? Това става чрез „Божествения хляб и Духът на Истината". Виж „Изгревът", том XI, стр. 22-25.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...