Jump to content

2. ПОЛЯРНОСТТА НА БИТИЕТО МЪЖЪТ И ЖЕНАТА 2.1 ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


Recommended Posts

2. ПОЛЯРНОСТТА НА БИТИЕТО МЪЖЪТ И ЖЕНАТА

2.1 ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

„Когато говоря за мъжа и за жената, аз подразбирам следното. В природата съществува само един мъж и една жена. Ние виждаме много мъже и жени, но те не са нищо друго освен форми, в които се проявява единствения Мъж и единствената Жена. Този закон за единството съществува в целия космос; има един мъж и една жена, един баща и една майка - всичко в света съществува по едно, а многото са негови отражения. Само в светлината на това разбиране могат да престанат ония борби, които се водят между мъже и жени. Докато мъжът мисли, че може да владее жената, той се заблуждава. Докато жената мисли, че може да владее мъжа, тя се заблуждава. Мъжът трябва да цени в жената това, че тя носи топлина. И жената трябва да оценява мъжа като проводник на светлината на единствения мъж”

Учителят

Стр. 88/943

Въпросът за мъжа и за жената е бил предмет ма човешката мисъл от векове насам. Този въпрос е бил предмет на множество научни трудове из областта на науката, теологията и философията, а също и в художествената литература. Анатомията, физиологията и биологията също са посветили много време за изучаване на мъжа и на жената от морфологично и физиологично гледище.

В настоящето изложение този въпрос ще бъде разгледан главно от гледище на парапсихологията и то предимно в неговата философско-мистична същина. Разбира се, че няма да бъдат игнорирани и резултатите от съществените проучвания на този въпрос, извършвани в миналото и понастоящем, и специално тези на съвременната наука.

Проблемът за жената и за мъжа е не само чисто социален, но е също така въпрос с голямо хуманно, етично и най-вече космично значение. Социалният аспект на този въпрос и по-специално въпросът за така наречената "еманципация" на жената до голяма степен е вече намерил своето разрешение в почти всички континенти.

Относно социологическите фази, през които е минало човечеството - за патриархата и матриархата - съществуват достатъчно научни материали, необходими за правилното третиране на този въпрос. В художествената литература особено са написани много и много драми, трагедии и комедии, в които жената е всякога централна героиня. В тези художествени произведения са били търсени пътища за разрешаване големите конфликти, които са се разгаряли в семейството, в обществото и в народите. В далечните времена жената е била безименна робиня или весталка на семейното огнище, или затворница зад харемните решетки.

Изобщо, демологичният въпрос или по-конкретно казано половият. въпрос е въпрос, които е тясно и интимно свързан със самата съдба на народите и на човечеството.*

Image_016.png

* За отбелязване е, че изчезването на някои от старите човешки раси се изразява имено чрез една упорстваща неспособност за забременяване у жените.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...