Jump to content

Recommended Posts

Мечката

27.07.1941 година - Изгрева - София.

Днес след репетициите в Операта, тръгнахме с брат Христо през гората за Изгрева. Всички сестри и братя се хранеха на дългите маси пред салона. Беше дежурна сестра Граблашева. Като ни видя, веднага се разпореди и ни покани да седнем срещу Учителя. Хранехме се мълчаливо. От време, на време Учителят ни поглеждаше. След като се нахранихме, Той попита нещо брат Христо, но в това време се зададе от пътеката към чешмата един мечкар с мечката си, водейки я с халка за носа. Застана точно срещу Учителя, значи до мене и до брат Христо, започна да пее и да думка на едно дайре, като от време навреме грубо разтърсваше тежкия синджир. Аз изтръпнах от ужас и гледах кръвясалите очи на животното, конто като че ли имаха човешки поглед. След като мечката достатъчно си поигра и сестрите му дадоха нещо, мечкарят си отиде. Учителят каза:

— В тази мечка виждам, че е затворен духът на един владика, който изкупува по този начин грешките си и престъпленията, конто е извършил в името Божие.

След това се обърна към мен:

— Концерта по Радиото излезе хубаво. Ти пя вдъхновено с душата си. Ти изпълни добре песента "Цветята цъфтяха".

Почти никой от присъстващите не чу, какво ми говореше тихо Учителят. Всичките сестри и братя се изправиха и се групираха около масата, където седяхме и общо запяха братските песни. Аз не пеех, но само ги слушах. След този импровизиран концерт, Учителят ме попита:

— Ти нали си свободна след обяд?

— Да, Учителю.

— Починете си, рекох, тук малко с брата и елате в три часа при мен!

В три часа, без четвърт, аз седях на пейките пред салона, а брат Христо говореше с една сестра. Точно в три часа Учителят слезе отгоре по стълбата и ни покани вътре. Влязохме и седнахме.

— Ти имаш ли песнопойките и братските песни?

— Само едната имам, Учителю.

Той извади една книжка, на която пишеше "Паневритмия", и една нова песнопойка и ми ги поднесе като подарък. Започнах внимателно да ги разлиствам и казах:

— Учителю, преди известно време репетирах с композитора Любомир Пипков един Моцартов концерт, в дома му. В паузата, той извади една от тези песнопойки. Извади я от етажерката си и каза: "Чудя се какво сте намерили в тези прости и наивни песни, че чак, както научих, в радиото сте ги пяла!" Учителю, аз му казах: "Тези песни наглед изглеждат наивни, за такъв голям композитор като вас, но в тях има една скрита сила, особено, когато се пеят общо от всички сестри и братя. Чувал ли сте за падането на град Ерихон? Как се срутили дебелите му стени?" Той се засмя, повдигна рамене и започнахме да репетираме. Учителят помисли малко и каза:

— Ти ще му кажеш, че това са окултни упражнения. В древните окултни школи, музиката е заемала първо място. Духовните хора са злоупотребили с тази музика. Ти кажи, че тези окултни упражнения облагородяват и възпитават човека и създават характера му.

При пеенето трябва да вземат участие умът, сърцето и волята. В операта като пееш с движения, това показва, че волята ти взема участие.

— Учителю, защо музиката на Паневритмията само се свири и играе? Нали е написана и с думи? Защо не се и пее?

— В бъдеще, когато играчите играят, в средата при свирачите ще има хор от сестри и братя и те няма да играят, а ще пеят Паневритмията.

Брат Христо добави:

— Може хорът да пее и със солисти, Учителю!...

— Когато един ден се освободите от операта, ти това ще го направиш — продължи Учителят. — Ще дойдат добри времена, когато свободно ще се проявява окултната музика. Пеенето е връзка между човешкия, ангелския и Божествения свят. Ако искаш да се разговаряш със възвишените напреднали същества, ти започни да им пееш!

— Учителю — попитах аз, — каква е разликата между светската и окултната музика?

— Според мене няма нито светска, нито духовна музика. Музиката е една, само че е различно преведена.

Почукаха на вратата. Учителят стана прав. И ние станахме с брат Христо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...