Jump to content

3.2 ПРАКТИЧЕСКИ ИЗВОДИ


Recommended Posts

3.2 ПРАКТИЧЕСКИ ИЗВОДИ

След като разгледахме и анализирахме теоретически Епохата на Водолей в светлината на астрокосмичната синтеза, или по-специално от гледище на астросоциологията, налага се да дадем генералните линии за правилното разрешение на трите важни проблема: икономическият, социалният и духовно-културният, осъществен чрез организацията на международната общност.

Така началото за разрешаването на тези три проблема, засягащи всички народи, ние виждаме изразено в циклите на бавните планети: Плутон, Нептун, Уран, Сатурн и Юпитер през деветнадесето и двадесето столетия.

Както по-горе подчертахме, циклите имат две фази. От съвпада на две планети до аспекта опозиция имаме фазата прилив, а от опозицията до новия съвпад - фазата отлив. Това е аналогично с новолунието и пълнолунието в земно-лунната система. При приливът действат конструктивните творчески сили на Бялата ложа, а при отливът действат деструктивните сили на Тъмната ложа, проявени чрез отрицателните полюси на планетите.

Да разгледаме на първо място циклите на планетата Плутон, които играят през последните две столетия първостепенна роля в историята на народите.

Начало на последния цикъл, или съвпадът между Плутон и Нептун датира от 1894 година в знака Близнаци. Този цикъл има трайност 500 години. Понастоящем цикълът е в прилив, през време, на който действа положителният полюс на Плутон, изразяващ се в една висша справедливост за всестранно обновление на обществения и международния живот. Това обновление ще се извърши чрез високите духовни вибрации на планетата Нептун и ще бъде изразено по пътя на един устрем за разкриване на Космичното начало От друга страна цикълът Плутон - Нептун ще разреши и обогати океанографските, стратосферичните и космическите изследвания.

Вторият цикъл на Плутон с Уран, който започва да действа от 1965 г. в знака Дева, има трайност 120 години. Това е среща на стария свят, който си отива, с новия свят, който величествено се появява. Тази революция носи големи обществени смущения и революции в народите и расите. От друга страна, тя носи небивал разцвет в научните дисциплини, колосални открития във физиката, химията, астрофизиката, разкриване тайните на ядрените частици и на големите загадки на безкрайните Галактики.

Третият цикъл на Плутон е със Сатурн. Той датира от 1947 г, с трайност 33 години и e позиция в знака Лъв. Този цикъл играе голяма роля в сферата на политиката и носи винаги дълбоки обществени раздрусвания на международната почва. Собствеността като правно понятие навлиза в критична фаза в световни размери. Предишният цикъл на тези планети, при аспекта квадратура на Плутон със Сатурн, позиция транзитирзна от богът на войната Марс, предизвиква Втората световна война.

Четвъртият цикъл на Плутон с Юпитер, който има за свое начало 1968 година, в земния знак Дева, има трайност 13 години. Този цикъл спомага за възстановяване на справедливостта, носи мирни тенденции, но същевременно и валутни кризи на световна почва.

Както виждаме, през двадесето столетие всички цикли на Плутон с бавните планети се намират във фазата на прилив, които носи огромен заряд за обновление, за радикални обществени и международни реформи. Този прилив носи първите творчески тенденции за изграждането на един нов мироглед в перспективите за всестранно международно сътрудничество, което ще изгради един нов свят. Циклите на Плутон с бавните планети в нашата съвременност отварят широко вратите на шестата култура на Бялата раса, културата на Водолея.

Стр. 104/943

Следва да разгледаме цикъла между планетите Нептун и Уран. Този цикъл играе капитална роля през деветнадесето и двадесето столетия на нашата ера. Съвпадът на този цикъл започва през 1821 година в знака на Сатурн -Козирог, Той има трайност 175 години.

Както вече казахме, планетата Нептун символизира социализма, а планетата Уран - капитализма. През пьрвото десетилетие на двадесетото столетие този цикъл влиза във фазата на своя отлив, когато са започнали да действат деструктивните сили на отрицателните полюси на Уран и Нептун.

Още през деветнадесето столетие този цикъл Нептун - Уран е упражнил своето влияние в голямата борба между Папата и Наполеон. В последното столетие този цикъл даде израз на напрегнатите социални борби между двата икономически фактори - трудът и капиталът. Религията също така е подложена на безпощадна критика, в лицето на нейните догми, йерархия и ритуали.

Последният цикъл между Нептун и Уран се извършва на синора на двете епохи, старата епоха на Риби и новата - на Водолей. Историята прави своя баланс - падане на политически и икономически системи, опасни финансови и икономически сътресения, смущения, недоволства, обедняване, чрезмерно въоръжаване и, като неизбежни последствия от всичко това, бунтове и революции.

На свой ред идва цикълът Нептун - Сатурн, започнал през 1953 година в знака Везни. Той има трайност 36 години. Този цикъл ще бъде в своя прилив до 1971 г. и той донесе в политиката падане на култа на личността. Настъпва едно опомняне в съзнанието на политиците. Явяват се признаци за облагородяване на политическите отношения, за издигане на международното мнение, за смекчаване на политическите режими.

Тези тенденции са намерили израз в устава на най-голямата международна организация - Обществото на обединените нации. Характерно е, че при този цикъл, планетата Сатурн се намира в най-благоприятната си позиция, тя е в положение на екзалтация в знака на Венера - Везни.

През 1971 г. има място цикълът Нептун - Юпитер, е знака Скорпион, с трайност 13 години. Този цикъл също е в своя прилив. Той ще донесе възраждане на философските дисциплини, философско-идеологичната борба между двете системи ще се засили, особено в областта на международното право. Колониализмът напълно ще изчезне. Човешкият гении ще бъде устремен към по-съвършени духовно-културни завоевания и към търсене на един космичен мироглед.

През 1968 г., в знака Везни започна да действа цикълът между Уран и Юпитер. Този цикъл има трайност 13 години. Неговият прилив ще донесе големи раздвижвания във финансово- икономическия живот на народите. Законодателните тела ще гласуват закони, които ще целят едно уравновесяване на финансовите и борсовите флуктуации.

Най-сетне, през 1961 г. настъпи цикълът Сатурн - Юпитер, страйност - 20 години. Този цикъл играе специална роля в политико-икономическия живот на народите, понеже се намира в земния знак Козирог, който е знак на планетата Сатурн.

Трябва да се отбележи, че цикълът Сатурн - Юпитер става поредно десет пъти през земните, въздушните, водните и огнените знаци.

Интересно е, че началото на този цикъл в земните знаци датира от 1842 г. и то в кардиналния знак Козирог. Настоящият цикъл от 1961 г, е станал също в земния знак Козирог. Тази десетица от цикли Сатурн - Юпитер играе особена роля, както през 19 столетие, така и през 20 столетие в полето на политиката. В този цикъл имаме два могъщи фактора. От една страна Сатурн, разпоредител в политическия живот, и Юпитер - дипломат, финансов магнат, блюстител на правния ред. Тези два фактора играят огромна роля в нашата съвременност, когато се решават най-сложните уравнения в политическия, икономическия и финансовия живот на народите. Приливът на този цикъл ще донесе една по-реалистична политика, политика на компромисния диагонал, който ще помогне за изясняване на отношенията на народите и заедно всестранно сътрудничество.

Стр. 105/943

При тази сложна електромагнитна планетна циклична мрежа, където дадени фактори разрушават старите форми и други, които на мястото им изграждат нови такива, народите и човечеството трябва да имат предвид Космичния мироглед, Животът за цялото - като критерии е този преломен период на цивилизация. Цивилизацията се намира в края на периода Кали-Юга, в който трябва правилно да се развържат хилядолетните расови кармични възли.

Ние ще се опитаме да дадем в най-едрите линии пътищата, които Учителят е посочил за излизане от всеобщата световна криза, която е дълбоко засегнала икономическия, социалния и духовно-културния живот на човечеството, расите и народите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...