Jump to content

3.5 ТРИТЕ МИРОГЛЕДА


Recommended Posts

3.5 ТРИТЕ МИРОГЛЕДА

В света на робството, в древността и в първите векове на нашата ера е действувала максимата дадена от Мойсея; „Око за око - зъб за зъб”. Тази максима се е прилагала и до наши дни в правото и между държавите. Тази доктрина представлява от себе си един метод на работа, присъщ на лявото посвещение.

Втората максима: „Обичай врага си”, дадена от Исуса от Назарет, не само че не е била приложена, но е и останала неразбрана. Конкретната човешка мисъл, която оперира в тесния емпиричен свят на сетивата и представите не е можела да разбере тайната на тази магическа формула.

Любовта като сила има много по-голяма честота на вибрации и тя може да неутрализира по-низшите и по-плътни вибрации на омразата. Това беше светът на новозаветните. Това беше оперативния метод на Бялата ложа, на дясното посвещение.

Както вече изтъкнахме по-горе, тези две ложи имат отношение с великите процеси на живота.

Стр. 112/943

Лявото посвещение, центърът на тъмните сили, "Князът на този свят" има връзка с деструктивните процеси на живота; те вземат участие в събарянето на остарелите обществени форми, неотговарящи на новите изисквания на живота.

Дясното посвещение, центърът на светлите творящи сили има отношение към съзидателните процеси на живота.

Тези две сили са по същина антагонистични, непримирими, защото представляват полюсът и минусът на Великата космична реалност, която създава и държи в ръцете си плановете на еволюцията на планетите, слънцата и галактиките.*

Идваме до Третия завет - завет, който има отношение към праведните, който завет сега се изявява от Космичното начало: това е заветът на справедливостта. Този завет гласи: „Злото ще стане слуга на доброто”. Анализирана тази формула означава, че мисшата егоистична природа на инстинктите в личността, в обществата, народите и расите трябва да бъде обуздана, каптирана, като водите на водопадите, на буйните реки, на приливо-отливите на океаните, на подземните термични сили и др., за да могат да бъдат овладени и поставени в услуга на висшето благо на човечеството.

В една своя публична беседа, държана на 9 февруари 1919 г, Учителят прави следния апел към народите и човечеството:

Който люби врага си, той е човек на бъдещата култура. И ако онези, които заседават сега на конференцията в Париж любят враговете си, ще дойде истински мир между народите. Не любят ли враговете си, и да дойде мир, той ще бъде временен. Истински мир е този, който носи бъдещата култура на работата, на живота и на Любовта. Ако мирът, който сегашните народи очакват, почива на мойсеевия закон - "Око за око - зъб за зъб" - времето ще покаже какъв ще бъде този мир и каква култура ще донесе той”.**

И всички ние добре знаем последствията от несъблюдението на това пророческо предупреждение Човечеството изпита на плещите си ужасите на Втората световна война и днес тръпне пред ужасите на една трета, термоядрена война.

Днес човечеството е пред третото действие на международната драма. Бялата раса, изправена пред също такава, ако не и пред много по-тежка ситуация, има да решава едно още no-трудно уравнение с много повече неизвестни. Нейните три клона: романският, англосаксонският и славянският трябва да излязат извън традиционните разбирания на стария свят. Трябва да се поставят основите на едно ново общество на народите. В книгата си “La nouvelle culture de I’еrе du Verseau”: ние сме имали случай да укажем как биха се изградили съюзните съставки на едно ново „Общество на Новото Човечество”.

В резюме казано, новата шеста култура на Бялата раса през епохата на Водолея ще има за задача да разреши всички кармични възли, дълбоко заложени в общочовешкото, в расовото, в националното, в общественото и в личното подсъзнание на човека на шестата раса, който ще има сърце изпълнено с нежността на слънчевите Деви, светъл ум на сина на Мъдростта и диамантената воля на великите души на

Истината - въпроси, които са разгледани по-подробно в първите глави на настоящия труд.

Преди да направим изводите си от тази част на книгата, нам се налага да повторим следните мисли.

Омразата между народите е била внушавана през вековете от заинтересовани и късогледи среди, които са спекулирали с национално-шовинистични идеали, опирайки се върху тежестта на своята груба материална сила и заинтересованост. Народите, в дълбините на своето съзнание имат

Image_025.png

* По този въпрос виж книгата: La nouvelie culture de І’еге du Verseau, c. 89 ÷ 91.

** Беседата "Великите условия на живота", с 99.

Стр. 113/943

една искрена обич един към друг. Народите, по отношение на своята етичност и хуманност, са вече надраснали своите духовно-културни и политически ръководители. Те постепенно ще вземат в своите собствени ръце съдбините си. Те ще окажат голям отпор на стария свят, ще скъсат веригите на клерикализма, на псевдонационализма и на милитаризма. За народите границите са вече станали тесни; от всички континенти те са вече узрели за това да си подадат ръка в името на новия космичен мироглед, издигащ максими по-хуманни и по-високи, които неминуемо ще им донесат едно истинско освобождение.

В Обществото на Новото Човечество материалните богатства, средствата за производство ще бъдат общи. Тези материални и духовни богатства са резултат на вложените усилия на милиони човешки същества. Тези блага не са лични; те не са обществени, нито расови, нито национални; те принадлежат на цялото човечество. Това са световни блага, сътворени през хода на историята на народите и те трябва да се ползват от всички човеци, от всички народи и от всички раси.

Това са основните повели на новия космичен мироглед, който е универсален и безусловен. Пред този мироглед се изключват и отпадат личните, обществените, класовите, народните и расовите егоистични домогвания. Расова, класова, национална или обществена сила, която би се опитала да се противопоставя на това мощно идеологично течение ще бъде пометена без остатък. Така чертаят звездите пътя на народите и на човешката култура.

Великите държави СССР, САЩ, Англия и Франция са първи които трябва да дадат пример за новия космичен мироглед, който носи свобода, по-висока хуманност и пълна закрила на малките народи.

Учителят казва:

„Съществува една велика мирова държава. По нея се устройва човешкото общество сега. Всичко което не е в съгласие с този миров ред, прехожда или преминава. Само той е вечен. В този космичен, съвършен ред на живата природа са предвидени нуждите на всички същества, от най-малкото до най-голямото. Какво остава на хората сега? - да проучат и да приложат този ред на живата разумна природа и да спазват нейните закони”.

Старата формула на висшата световна политика – „равновесие на силите” и съвременната формула – „страхът от ядрена война” трябва да бъдат заменени с една висша стопанска, политическа и духовно-културна хармония между народите.

При това ново разбиране, народите ще престанат да изпращат своите синове, за да бъдат избивани по бойните полета. Убийството ще бъде заклеймено и отречено като най-ужасен порок и като най-тежко престъпление за човека от XX столетие.

Войната, това организирано човеко изтребление трябва безусловно да бъде отречена от Обществото на Новото Човечество, Това остаряло средство за разрешаване на международните конфликти е донасяло само материална разруха и всеобщи духовни кризи в народите и в човечеството.

Войната в миналото и в нашата съвременност, като най-голямо организирано зло, което е погазвало върховното право на всяко човешко същество да живее свободно и да се развива, трябва да бъде забранено непосредствено от човека на новата култура. На това кърваво насилие трябва да бъде отнета всяка възможност за проявление.

И затова Учителят утвърждава категорично:

„И тъй, когато всички народи, всички държави, всички религии престанат да мислят, че са в сила да оправят света, тогава син человечески ще се яви в своето знание”.

Кой е "Син человечески?" - Това е човекът на новото съзнание, на едно съзнание, което е извън всички религиозни заблуждения, извън отживелите обществени традиции и предразсъдъци и извън кървавото организирано междудържавно насилие.

Стр. 114/943

Това е човекът, който ще има нежното сърце на Слънчевата Дева, светлия ум на Слънчевия Син и диамантената воля на Великите души на Истината.

Последните международни събития, които се разиграват в почти всички континенти, както и големият политически смут, който цари в Европа, са от естество да предупредят и подчертаят, че ако не се вземе за база на реорганизация на света изтъкнатият нов космичен мироглед, което единствено би осигурило, свобода и желания от всички народи мир. тези нови и спасителни лозунги ще си останат едно празно понятие, една формула без всякакво реално съдържание.

Крайно време е едно будно и извисено световно мнение да изрази своята воля за мир и преустройство; крайно време е държавите и особено великите държави, които носят най-голямата отговорност за трагичността на сегашното световно безредие, да се заемат сериозно с наболелите проблеми на деня, които проблеми в по-съществената си част са последствие на едно неорганизирано минало. Проблемът за едно ново Общество на Новото Човечество трябва да бъде подет най-напред от великите държави; в този случай: „величието задължава”. Този въпрос не бива да слиза от дневния ред на световните конференции, съвещания и конгреси. Добре и своевременно разрешен, този проблем ще открие нови, по-светли перспективи за народите и човечеството.

Земята е едно училище, в което човечеството временно е поставено да следва и завърши земния си курс.

Ние, човеците сме потопени в електромагнитните еманации на звездите. Слънчевата система, по пътя на нейната космична спирала, непрестанно влиза в контакт с нови слънчеви системи, които със своите специфични енергии оказват влияние, създават импулси за мутации в природата и за изменения в политическите, стопански и социални системи на нашата планета. Тези процеси са безкрайни.

Задачите на човечеството, на народите, на обществата и на хората е да следват този космичен ритъм, който е израз на трите принципа в битието: Любов, която ражда живота; Мъдростта, която е източник на светлина и знание; и Истината, която носи свобода и красота на живота.

При космичния мироглед човечеството трябва да тръгне по пътя на космичната стълба на безсмъртието, за да дойде в контакт с Космичното начало.

Стъпалата на тази стълба са следните:

І. Ако човекът се движи единствено в орбитата на своята временна личност, т. е. според изискванията на своето егоцентрично съзнание, сигурно е, че той ще проникне в областта на смъртта.

ІІ. Ако човекът се ограничи изключително със задълженията на семейния живот, със своето общество, също неизбежно е той да срещне само отрицание.

ІІІ. Концепциите и идеалите за национална принадлежност, изразени в един шовинизъм и ограничен национален патриотизъм, извеждат също така до смъртта.

ІV. Ако човекът живее единствено в сферата на расовите схващания, на стремежите и убежденията общи за всички човеци, той е също осъден на смърт.

Учителят, в своите заключения, е още по-категоричен, като казва, че ако човекът живее за ангелите, т. е. за творческите йерархии в живата разумна природа, или пък за боговете, които творят системите на философските схващания, това е също за него смърт.

Когато човешката душа живее със звездния ритъм, за Цялото, за Висшия Космичен Принцип, тя излиза от орбитата на смъртта и се възвръща към центъра на първичния извор на Живота. Този Център е абсолютен, вечен и безкраен. Той е от света на Принципите: Любов, Мъдрости Истина.*

Image_026.png

* Гл. L'homme libere prend conscience du Cosmos, p.p. 42 ÷ 43. Paris, 1968.

Стр. 115/943

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...