Jump to content

Пристигане на семейство Янкови от Берлин


Recommended Posts

Пристигане на семейство Янкови от Берлин

01. – 21.08.1943 година – Изгрева – София.

Днес е първи август, неделя. В пет часа ходихме с брат Христо на утринната беседа, играхме и Паневритмия. В 10 часа, преди неделната беседа, брат Тодор Стоименов беше пред салона и пак ми предложи стола си, пред катедрата на Учителя. Прошепнах на брат Христо, че не ми е удобно да приема, да не протестират сестрите. Брат Христо го попита:

– Няма ли протести?

Той отговори:

– Няколко сестри ме попитаха, защо си отстъпвам стола на тази певица? Но аз им отговорих: "Учителят ми каза!"...

Разсмяхме се...

Днес аз пак седнах на предложения ми стол. На беседата Учителят споменаваше за пеене, за певци и певици, и за ангелско пеене. Небесна музика звучеше в салона. Към средата на беседата почувствах едно непреодолимо желание да се обърна назад, към вратата на салона. Победих това силно желание с волята си, като много пъти отговарях на този настойчив глас: "Ceгa пред мене Господ говори. Няма да се обърна!" Учителят пак ме увлече със словото си. Когато станахме прави за молитва и общо изпяхме една песен, пак чух гласа да ми казва: "Обърни се!" След беседата, Учителят, за първи път в неделя, изпя с голямо вдъхновение една музикална фраза, но никой не я записа. Едва когато тръгнах към изхода, разбрах защо съм искала да се обърна назад. Пред вратата на салона бяха застанали прави брат Христо, двамата братя Янкови и баща им, пристигнали със сутрешния влак от Берлин и направо дошли на беседата, като изпратили майка си с багажа.

След беседата Учителят ни прие всички заедно в приемната. Радостта ни беше голяма.

След приема при Учителя Венцислав ми поднесе подарък – три албума песни от Ханс Фитцнер. Той пожела да ми изсвири една от тези песни, същата, която била изпълнена от една прочута певица в Берлин, на един голям концерт. Качи се на сцената в салона и засвири...

– Вие – каза ми той – ще я научите, нали!?

След това ми подаде дълги написани листчета с различни немски думи и значението им на български и каза:

– По-скоро да научите немски език, че ще дойдете на гости у нас, в Берлин.

Янко Янков, Венцислав и Любомир пожелаха да слязат веднага в града, за да донесат цигулката на Любомир и казаха на Учителя, че до вечерта ще изнесат концерт в салона. Яви се вятър. Светкавици пронизаха небето. Засвири зловеща въздушна тревога. Те дълго време чакали на спирката, да мине тревогата... Вечерта изнесоха великолепен концерт. Брат Христо и аз бяхме седнали от двете страни на Учителя, пред катедрата. Зад нас бяха седнали майката на братя Янкови, леля им и баща им. Концерта беше изнесен под знака на едно божествено вдъхновение. Учителят сияеше от радост. Той ни покани в стаята си и ни поднесе на всички по една голяма праскова. До късно останахме при него. Венцислав и Любомир казаха, че на другия ден ще дойдат в стаята ми на Изгрева, да ме посетят.

В 10 часа без 5 минути взех цигулката си и се запътих при Учителя. Брат Христо пожела да остане, да посрещне братя Янкови и да им каже, че съм при Учителя за "Новото Битие".

Когато влязох при Учителя, му казах:

– Учителю, братя Янкови пожелаха да дойдат в стаята ми, затова брат Христо остана там да ги чака.

– Хубаво, хубаво!

– Мама и татко си дойдоха от Троян. Баща ми беше там четири години директор на фабрика "Балевски". Сега договорът му изтече и те си дойдоха в София. Търсят по-голямо жилище, че и аз да живея при тях, Учителю, какво ще кажете?

Учителят затвори очите си и остана дълго време така. След това Той отправи погледа си към мене и рече:

– Когато посадим една фиданка в разсадника, тя остава слаба и неустойчива, но когато я поставим извън разсадника, тя става мощен дъб, който устоява на бурите и на мъглите. Ти няма защо да се държиш за полата на майка си! Като живееш отделно от тях, ще станеш самостоятелна, силна и ще имаш духовен растеж.

– Благодаря, Учителю!

Учителят настрои цигулката си и каза:

– Шестият ден на "Битието" ще се пее с чувство и изразително!

Той изсвири мелодията на Шестият ден, а аз тихо пеех. Тъй като имаше, на едно място, много ниски тонове за моя глас, той ми поясни, как да пея това място: "Ти, рекох, ще нагодиш песните по твоя глас. Ще ги покачиш по-високо. Когато пееш думите: "И рече Бог и създаде човекът", трябва да предадеш това място изразително. При думите: "Сам го създаде", ще пееш тихо, а при думите: "И благослови го", ще засилиш малко гласа си и пак ще свършиш тихо. Ние друг път ще изпеем Седмия ден при по-музикално време." Аз почувствах, че и брат Христо трябва да бъде при нас, когато Той ще свири Седмия ден на "Битието".

Като приключихме, целунах десницата му и казах, че отивам сега при братя Янкови и брат Христо, които ме чакат в стаята ми. Върнах се в стаята си. Братя Янкови вече бяха дошли и разговаряха с брат Христо. Почука се на вратата на стаята ми. Вън, пред прага, чакаше едно малко момченце и ми каза:

– Сестра Лиляна, Учителят каза да отидете при него!

Аз веднага слязох и помолих брат Христо и братя Янкови да ме чакат пред салона, за да отидем заедно в града, в тамошната ми квартира. Така се бяхме уговорили от снощи. Влязох пак при Учителя. Той седеше пак на същото кресло, на което го оставих, преди да изляза. Попита ме:

– Ти видя ли се с братя Янкови?

– Да, Учителю! Те сега ме чакат пред чешмата, заедно с брат Христо, защото ще слезем в града. Утре рано те заминават, за десет дена, на почивка в Рила.

Учителят взе от масата един неразпечатан плик и ми го подаде.

– Дайте го на Венцислав.

– Добре, Учителю! Веднага ще му го предам.

Отидох при чешмата и най-напред прошепнах на ухото на брат Христо, защо ме повика Учителя и му подадох синия плик. Брат Христо поднесе плика на Венцислав. Той го отвори и отвътре изпадаха по земята банкноти. Като видя парите, Венцислав затича надолу по пътя, викайки:

– Не съм свирил за пари!

Брат Христо го догони и го спря, като му обясни, че това е благословение на Учителя и той ги прие. Когато се качихме на трамвая, Венцислав и брат Христо си шепнеха нещо. Те ме помолиха да се кача в стаята си, докато свършели една малка работа, след което ще дойдат при мен. Минаха няколко часа и дойдоха. Венцислав носеше най-красивия кафез, боядисан със златен бронз и вътре в него подскачаше един първокласен певец – канарче. По ъглите висяха звънци и вътре имаше ваничка за къпане. Ние единодушно решихме да го наименуваме Венцислав. На сутринта двамата братя заминаха за Рила.

С брат Христо разаказахме на Учителя и му разправихме за подаръка. Много се учудих, когато Учителя каза, че желае да види канарчето. През един от следващите дни донесохме канарчето, заедно с красивата му къщичка и Учителят го видя. Канарчето хвръкна из стаята, после кацна на върха на къщичката си и започна да пее своите трели. По-късно уших калъф от плат, за да увия къщичката му и всички мислеха, че носим радиоарапат. След десет дни Венцислав и Любомир се завърнаха от Рила. Няколко дни след тяхното завръщане, отидохме с такси, да ги видим.

Гледам от терасата на стаята си прекрасната, величествена Витоша и чакам с нетърпение следващото утро, пак да посетя великия Учител.

В събота мама ме посети. Поседяхме на терасата. След няколко дена тя дойде пак и след беседата се качихме с нея и брат Христо горе, целунахме ръката на Учителя и мама му поднесе една книжна кесия сливенска трахана. Той я прие с любов.

Господи, Учителю, помогнете ми да заслужа Вашата Любов и с песента си да славя Небесата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...