Jump to content

Най-хубавата цигулка


Recommended Posts

Най-хубавата цигулка

22.09.1943 год.

В събота вечерта дойдоха при мен майката и бащата на братя Янкови. Казаха ми, че Любчо има покана от Софийската филхармония да изнесе "Брамс – концерт", който ще се състои след три месеца, в зала "България". Те ме помолиха да поискам от Учителя най-хубавата му цигулка (на руския княз), която Любчо много харесал. Обръщат се към мен, защото се надявали, че Учителя няма да ми откаже, поради особеното му разположение към моето изкуство и към моята душа. Откакто Любчо опита пред Учителя тази цигулка, непрестанно говореше за нея. Той много я хареса и искаше, най-малко три месеца, да свири на нея, за да свикне и тогава да се яви пред публиката.

Тази сутрин брат Христо ме придружи и заедно се изкачихме до Изгрева. Семейство Янкови бяха вече дошли и ни чакаха. Ние попитахме, къде е Учителя, защото го нямаше нито горе, нито в приемната. Казаха ни, че е при сестра Савка. Всички заедно се запътихме при нея. Тя ни покани в стаята си. Аз не бях спокойна. Не беше лесна задачата ми. Докато разменяхме мисли за времето, за сутрешната беседа, госпожа Янкова и брат Христо ми направиха знак, да застана пред Учителя. След кратка молитва, аз най-после се реших и застанах права пред писалището. Срещнах божествения поглед на Учителя и казах съвсем ясно и просто:

– Учителю, имам една молба към Вас.

– Кажи, рекох!

– Учителю, Любомир Янков ще има концерт след три месеца в зала "България", със Софийската филхармония. Той ще свири "Брамс – концерт". Учителю, той не харесва цигулката си и Ви моли, ако позволите, да излезе на сцената с Вашата цигулка. Но за тая цел той трябва да се упражнява на нея. Учителят затвори очи и дълго време стоя така. Стана прав от стола си и каза:

– Елате с мен!

Аз тръгнах редом с него и всички други, след нас. По пътеката, докато стигнем до стаята му, аз му поднесох нотен лист, на който грижливо бях написала двете каденци на "Фир фюр фен" и "Имаше человек". Заедно с тях, поднесох му и една малка песничка, която сама композирах: "Зора на новия живот". Изкачихме се по стълбата. Той влезе вътре и след малко постави в ръцете ми най-хубавата си цигулка, сложена в разкошна кутия. Аз веднага предадох цигулката на Любомир, който я пое с радост и неизпитвано щастие. Прегърна я като едно малко дете и бързаше пред нас, все напред в гората.

%D0%A0%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B0%2059.png
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...