Jump to content

Бъдещата Окултна школа по пеене


Recommended Posts

Бъдещата Окултна школа по пеене

2.11.1944 година – Изгрева – София.

На 2 ноември, с колата на министър Иван Георгиев, от министерството на земеделието, отидохме с брат Христо при Учителя. По пътя, на улица "Алабинска" видяхме ябълки, големи, колкото детски главички. Ние купихме килограм и му ги поднесохме. Никога няма да забравя неговия вдъхновен вид; говорихме на прага на стаята му:

– Учителю – казах аз – много работя и намирам смисъл в многото работа. Да продължавам ли, Учителю?

– Ти не трябва да прекаляваш. В пеенето се изразходва много нервна енергия, която се равнява на – един цял ден, да копаеш едно лозе. Напрежението отвън е много голямо! Понякога има хора с нисши трептения, които те ти предават. Ти трябва да ги избягваш. Трябва да се свързваш с възвишени души и винаги да държиш връзка с тях. Ти вървиш по пътя на най-малките съпротивления. Не обичаш да се бориш с физическия свят. Ти трябва да се ограждаш с магическите, магнетически кръгове. Когато налягането е разпределено по цялото тяло равномерно, то не се усеща. Когато певеца иска да се хареса на хората с пеенето си, то се струпва в гърлото. Ти трябва да пееш, но да се харесаш на Господа и за Неговата слава да пееш. Кажи им, с мисълта си: "Почакайте малко, имайте търпение и бъдете добри! Аз ще ви попея и ще ви покажа нещо ново!" Ти трябва да имаш винаги връзка с Господа! Трябва да обърнеш внимание на тона ЛА и МИ. МИ е като стрелката, която посочва пътищата и посоките, а ЛА е завършеният резултат. Когато ти изпееш цялата опера на сцената, това е вече ЛА. Между колегите ти няма любов и затова не им върви. Пази се от кражбата! Никога не давай на никого нотите, с които работиш, нито това, което четеш! Те всички понякога крадат от тебе! Давай по малко, но не и от капитала си! Аз попитах:

– Не нарушавам ли с нещо волята Божия, защото, след 9-ти септември, все ме тормозят?

– Ние всички, които не изпълняваме волята Божия, страдаме! Например, ти не трябва да нарушаваш фокуса във връзките си с хората, които обичаш, или които те обичат. Понякога съдбата изисква да има по един - двама, или три - четири - пет души между тебе и тези, които те обичат. Ти не трябва да нарушаваш това, защото те служат да темперират звука на любимите. Като мине звука първо през тях, до тебе ще достигне по-нежен, по-мек и приятен.

Брат Христо каза:

– Учителю, тя се безпокои, дето диригентите дават ролите на други.

– Ти не се безпокой! Стой настрана и спокойно чакай! Те, като опитат колко е тежко, сами ще го захвърлят и ще оставят тежестите на теб. Ти остави леката кавалерия да върви напред, а ти ще вървиш отзад, с тежките оръдия. Тъй е естествено.

Той проницателно ме погледна в очите и повдигна китката на дясната си ръка, с изправен нагоре показалец:

– Ти си сега тука – каза Той и посочи едно място с показалеца си във въздуха, на височината на лицето си. – Сега ще те оставим да си починеш.

Той свали показалеца си, около 25 сантиметра надолу и го спря там.

– Ах – извиках тихичко аз.

Той каза след това, като издигна показалеца си по-горе от първото място, после пак го свали около 10 сантиметра, после пак го покачи по-високо от второто място и тъй, направи няколко спирали, все по-нагоре и по-нагоре. По движението на китката на ръката му и на показалеца му разбрах, че ме очаква ново издигане, по-горе от това, което бях достигнала в операта! Но това издигане ще стане не в света, а на духовната сцена.

Аз извадих от чантата си един лист хартия, на който лист бяхме скицирали с брат Христо главите на бъдещата окултна школа по пеене. Той пое листа и четеше, после и аз му прочетох главите на новата школа:

1. Предговор; 2. Въведение; 3. История на вокалното изкуство; 4. Съвършеното, ангелско пеене; 5. Астрологически качества, които са необходими за пеенето; 6. Гласовите органи. Нерви. Нервни центрове; 7. Мускулите и ролята им при пеенето; 8. Мускулите на главата, на шията, на гърдите, на корема, на тялото и ролята им при пеенето; 9. Гръден кош; 10. Упражнения за развиване на гръдния кош и дробовете, от Учителя; 11. Устна кухина; 12. Гръклян (хранопровод); 13. Трахея; 14. Бели дробове; 15. Прояви на гласните органи; 16. Вдишването и издишването при пеенето. "Вдихателна" постановка. "Смесено" и "подпряно" гласообразуване; 17. Задържане на въдзуха; 18. Запяването; 19. Затварянето на гласния отвор; 20. Вярното място при резониращата въздушна струя; 21. Упражнения за белите дробове; 22. Дишането на йогите; 23. Звука при пеене и говор; 24. Регистрите на бас, баритон, тенор, контраалт, мецосопран и сопран; 25. Пеенето и говора; 26. Изравняване на регистрите; 27. Пеене на гласните. Произношението на буквата "Р"; 28. Положение на тялото през време на пеенето; 29. Упражнения за езика; 30. Упражнения, с които певецът-ученик трябва да работи. Постановката на гръдния регистър; 31. Фалцетни звукове, тонове и образуването им. Отъмняване и прикриване на звука; 32. Грешките и неправилностите при пеенето и как се отстраняват те; 33. Според Учителя, кои гласове трябва да се обработват; 34. Качествата на красивия глас. Дикция и фразировка; 35. Ролята на интуицията при пеенето; 36. Науката за внушението и самовнушението при пеенето; 37. Здравеопазването на певеца; 38. Лекуване болестите на гласовия орган и на цялото тяло; 39. Окултни правила, съвети и упътвания за певците.

– Достатъчно са 39 глави – каза Учителят.

По стълбичката бавно се изкачи сестра Янакиева и попита:

– Учителю, ще ми позволите ли да сляза с тяхната кола долу в града?

– Може, рекох, слез с тях!

Размисъл:

Учителю, какво ли правите, като се уедините? Как ли се молите, когато сте сам? Аз имам едно вярно чувство, че не се познаваме от сега. Да бих могла да дойда там, където Вие отивате! Помогнете ми, Учителю, да го постигна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...