Jump to content

3. Вестник „Зора”, год. XII, бр. 3273, 6.VІ..1930 г., стр. 3


Recommended Posts

3. Вестник „Зора”, год. XII, бр. 3273, 6.VІ..1930 г., стр. 3

УБИЙСТВОТО НА ДЪНОВИСТКАТА ЛУЛЧЕВА

Резултатите от съдебното следствие. Какво наказание иска прокурорът за убийците.

Върху жестокото убийство на Ангелина Лулчева, извършено на 17 миналия месец от Малина

Тимева и нейната майка Стойка Тимева, съдебното следствие хвърля вече пълна светлина.

ЗАПОЗНАВАНЕ ПРИ РОМАНТИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Обстоятелствата, при които е станало запознаването между г-жа Лулчева и Малина Тимева, са доста романтични. Малина Тимева била позната като добра гледачка. Още в началото на 1929 г. със своя любовник тя била поканена в семейството на Любомир Хр. Лулчев, за да покаже изкуството си. Приемът им е бил сърдечен и Тимева успяла в кратко време да спечели сърцето на Ангелина (Гела) Лулчева ида й стане една от близките приятелки. Спечелила нейното доверие, Гела често разказвала на Малина за притежаваните от нея скъпоценности.

Любопитството на младото момиче било възбудено извънредно много и един ден предразположило Лулчева да й покаже всички скъпоценности. Може би още тогава у Малина се е явило желанието да притежава скъпите накити, макар и по престъпен начин. За да изпълни своя престъпен план благоприятствувало обстоятелството, че Лулчев често нощувал в лагера на дъновистите: а г-жа Лулчева ходела почти всеки ден на гроба на баща си, който загинал при атентата в „Св. Неделя”.

В НАЧАЛОТО НА М. АПРИЛ Т. Г.

Малина със съгласието на Ангелина останала сама вкъщи, под предлог да свири на пианото. Възползувана от отсъствието на стопаните, тя взела ключа на касата, в която били съхранявани скъпоценностите, качила се на тавана и задигнала от там всички скъпоценности. Малина взела една златна гривна с 5 брилянта, една златна огърлица, златен пръстен с голям диамант, златен пръстен с малък диамант, златен часовник, едни златни обици с диамант и други два чифта златни обици с по-малки диаманти.

ВЕДНАГА СЛЕД КРАЖБАТА

Малина Тимева отишла при майка си и й казала всичко, което направила. Двете жени тогава решили и продали откраднатите бижута на Васил П. Михайлов - всичко, с изключение на пръстените - за 26 000 лв.

Ангелина Лулчева не само не подозирала, че скъпоценностите й са задигнати от най-близката й приятелка, но и дала всичкото си съдействие за избора и закупуването на едно пиано за Тимева, което било спазарено за 32 000 лв. Внесени били всички получени пари от откраднатите й скъпоценности, а останалата сума трябвало да бъде изплатена по-късно.

ЕДВА КОГАТО

на Лулчева дотрябвал ключът на касата, за да вземе от нея една доларова банкнота, дадена й от нейна позната за съхраняване, Малина Тимева била изправена пред една дилема - или да заличи с ново престъпление следите на първото си престъпление, или да бъде разкрита и предадена на властта. На помощ й дошла нейната майка. Двете

РЕШИЛИ ПЪРВОНАЧАЛНО ДА ОТРОВЯТ АНГЕЛИНА ЛУЛЧЕВА,

но по-късно тоя начин бил намерен за неудобен. Тогава те си послужили с убийството:

смазали черепа на Лулчева с тъпо оръдие, за каквото им послужила една тесла.

Начинът на убийството е вече известен. След като отишли на 17 м. м. в лагера на дъновистите, за да питат Л. Лулчев да не би ключът на касата да е у него, двете приятелки се върнали в дома на Лулчева. Току-що приключили вечерята и в дома на Лулчева пристигнала и майката на Малина. Тя оставила донесената от нея тесла в кухнята, без да забележи това Лулчева. По-късно тя предложила да потърсят ключа, да не би да е паднал около или под пианото. Без да подозира нещо, Ангелина Лулчева се навела до канапето, но в този момент Малина й нанесла няколко удара с теслата и тя паднала на пода.

Започнала се кратка борба. Малина се хвърлила върху Лулчева и я натиснала към пода. Тогава Стойка Тимева взела теслата и с още няколко удара доубила жертвата им.

Двете престъпници отишли след това в кухнята, измили теслата и ръцете си и през мазето напуснали дома на Лулчева.

Начинът, по който поискаха да заблудят полицията, се изнесе в подробности. Интересното в случая е, че

ЗА ДА ЗАМАСКИРА ОЩЕ ПО-СИГУРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО,

Малина на другия ден сутринта, отивайки в къщата на Ангелина Лулчева, набрала магданоз от градината, за да го занесе на любимата си приятелка. Преди да нададе писъци за помощ, тя отворила наново касата и разхвърлила няколко сребърни монети, разтурила леглата, отворила гардеробите и шкафовете. По тоя начин смятала, че ще създаде у полицията убеждение, че убийството е извършено с цел за обир.

Прокурорът иска наказанието на Малина Тимева по чл. 316, алинея последна и чл. 247, ал. 2 от Наказателния закон - предумишлено убийство с користна цел; и на Стойка Тимева - по чл. 247 от Наказателния закон - за предумишлено убийство. Предвиденото в закона наказание е смърт чрез обесване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...