Jump to content

5. ЛУНАТА


Recommended Posts

5. ЛУНАТА

Ние приемаме по един безспорен начин, че белезите, които имат членовете на Слънчевото семейство - Луната, планетите, онова което Астрономията може да ни даде за всеки един от тях, определят естеството на силовите течения - на влиянието, което те имат върху Земята, живота на нея и по-специално върху човека.

За Луната имаме, че тя е най-близкото до Земята небесно тяло. Отстои от нея средно на 385,000 километра, като най-близко при „перихелии” тя идва на 356,410 километра, а при най- далечното - при „афелий” на 406,740. Оттук приемаме, че нейното влияние е много силно. Макар размерът и да не е голям - има диаметър около 3600 километра. Разликата от най-далечното и най- близкото идване до Земята е равно на около 50,330 километра, за нейната малка орбита е значително. Затова влиянието и при перихелий е много по-силно, отколкото при афелий. При перихелий тя изминава за едно денонощие към 14 ÷ 15 градуса, а при афелии към 12. Малкият размер, както отбелязахме, говори, че макар и влиянието й да е силно, то засяга предимно по обикновените и повърхностни прояви на човека, било интелектуални, емоционални или подтика за творчество. Хората със силно Лунно влияние - Лунните типове, стигат най-много до средна интелектуалност.

Нейната средна плътност - плътността на веществото й е изчислена на 3,33 по-плътно от водата, докато на Земята то е 5,5. Това говори за две неща: първо, че Луната се е образувала много по-късно от Земята, и второ, че нейното влияние тласка човека към по-отвлеченото, към по- малкият контакт с материалното, към по-отвлечените науки и въпроси, събужда и развива въображението.

Около своята ос Луната се върти бавно, като едно завъртане по отношение на един неподвижен наблюдател - по отношение на Звездите, прави за 27 и една четвърт денонощия - тъй нареченият „Сидеричен месец”. А по отношение на Слънцето, което в течение на една година прави пълна обиколка по Еклиптиката, то Лунното завъртане е 29 и половина денонощия, тъй нареченото „Синодичен месец”. Луната с това си качество дава на родения, под силното нейно влияние, стремежа към спокоен, безметежен, без напрежение живот, липса на устрем за бърза изява, инициатива, боязливост, страхливост, особено по отношение на своето здраве и смърт. Обичат мекия диван, с чашка кафе, и лек, спокоен и приятен разговор. Общителни, любезни, весели, разположени. Затова главите на Лунните типове имат топчеста форма и лицата им са кръгли. Бива ги за чиновници и като такива са приятни, подчинени, добросъвестни. Те добре изпълняват, но лошо управляват, защото им липсва решителност. Поради тези си качества хората под Лунното влияние са добри другари в живота. Особено жените. Те сладко се усмихват и се стараят да се понравят. Погледът им е привлекателен и търсят мъж, когото да чувстват силен и неин закрилник.

Оста на Лунното въртене е почти перпендикулярна по отношение на еклиптиката, което е най-ценното нейно качество и дава на Лунното влияние да преценява добре истинското разрешение на всяка поставена задача, да има добра интуиция, което говори, че контактът й с идейния свят е много тесен.

Кожата на тялото и лицето на лунните типове е бледа и страда от допира със Слънчевите лъчи. Не могат да се излагат на крайморското Слънце по плажовете, трябва да седят на сянка. Не могат да използват облагите на Слънцелечението.

Отразителната способност на Луната, или тъй нареченото „Албедо” по отношение на падналите върху нея Слънчеви лъчи, е слабо. Само 7 процента поглъща 93 процента от тях. Това дава на нейното влияние жаждата да задържа придобитото и стремежа към неговото запазване. Това дава добрата памет при силното влияние на Луната и прави челото издуто в средната си част, а също и да имат добър апетит, което придава известна пълнота на тези типове. За пълнотата им на тялото допринася и тяхното домоседство, не обичат движенията и напреженията. Очите им са затова големи, широко отворени, кръгли. Активността на „Звездното” им тяло е слабо и затова обичат да се излежават и когато станат от сън се чувстват все още морни.

Луната няма атмосфера, затова Лунните типове лесно споделят своите впечатления и всичко, което ги вълнува без каквато и да било сериозност и задълбоченост. Зле поставените Лунни типове са клюкари, обичат да разкрасяват случки и преживелици. Хитри, лениви, глупави са те. Невинността им е престорена.

Движението на Луната около Земята е особено сложно. Тя има най-дългата формула, определяща нейното движение, крайно променливо е то. Затова хората под силното Лунно влияние са променливи, непостоянни, неустойчиви. Това качество на лицето дава къс, разширен долу и вирнат нос.

Луната със своето влияние има отношение към гръбначния мозък, който управлява всички жлези с вътрешна секреция, но на първо място стомаха и половата система с техните жлези и секреции, които при силно Лунно влияние са активни. За тях трябва по-интензивни движения, гимнастики и да се търсят начини за избягване на вродената им инертност, която дава мека, слаба, тлъста брадичка.

Луната е свързана със Зодиакалното съзвездие „Рак”, В това съзвездие в ясна безлунна нощ могат да се видят с просто око около 60 звезди, но са общо взето слаби и само пет от тях са по- ярки от четвърта звездна величина. Тези звезди не че са слаби, а са много отдалечени от нас и съгласно закона на Доплера, при нас идват вълните с къса дължина, които според астрологията имат доброто и благородно въздействие върху Лунното влияние.

В това съзвездие има два звездни купа, като най-характерното в него. Интересното е, че единият звезден куп, до преди откриването на телескопа, се е виждал като размита мъглява звезда, но от звездобройците и народът са я приемали за звезден куп, който са наричали „Яслите”. За Астрономите от по ново време, едва след изобретението на телескопа, е станало ясно, че тази звезда е звезден куп. В него се наброяват около стотина Слънца. В пространството той заема обем с диаметър от 16 светлинни години и е на разстояние от нас на 520. Другият звезден куп се вижда като звезда от пета звездна величина и е съставен от пет слънца. Но поради грамадната си отдалеченост те могат да се виждат разделени само с мощни телескопи. В настоящата епоха, когато Слънцето влезне в съзвездие Рак, то прави своя поврат и тръгва на Юг. От този момент почват най-топлите дни в северното полушарие. Не заради това Саабей на това съзвездие е дал името и образа на речния Рак, както се обяснява - тръгване назад. Защото имаме и друго връщане назад, около 22 декември, когато Слънцето влезне в съзвездие „Козирог". Саабей е изтъквал, че Луната се е появила значително по-късно, когато на Земята е имало вече живи форми. Това са насекомите и морските, океанските животинки, без млекопитаещите там, които са се появили много по-късно. Защо приемаме така? Известно е, че на Земята съществуват 1,500,000 вида живи форми. От тях 1,000,000 се падат на насекомите, а останалите 500,000 са на всички други животни. Тази многобройност на видовете в насекомите говори, че те, за да създадат толкова многобройни видове, са просъществували най-дълъг период, същото е и за океанските животинки. Известно е, че всички те са се размножавали и се размножават с яйца, обилно много яйца, които след като бъдат изхвърлени, то за тях няма вече абсолютно никаква грижа и каквото и да било майчино чувство. По това време това чувство не е съществувало в живите форми, грижа за потомствато не е имало. Със създавзнето на Луната идва и се заражда в живите форми майчинското чувство. Новите живи форми идват вече с това чувсrво.Ракът е първото същество, у което това чувство се е зародило. Той е, който не изхвърля яйцата си. а ги държи под опашката си, докато се излюпят и излезнат навън от яйчените обвивки.

Image_058.jpg

1

Image_059.jpg

Луна- мъжки тип/женски тип

Съзвездията, които имат звездни купове, носят и излъчват от себе си топлите, мили, милосърдни майчински чувства. Но докато във всички други Зодиакални съзвездия, които имат звездни купове, има и други обекти - Слънца със силна изява или нещо друго, което да нарушава чистите влияния на звездните купове, то съзвездието Рак, няма такива и остават да действат чистите техни влияния на двата звездни купа - майчиното чувство. Затова Луната е майката - дава майчинство. Тя със своето идване създава и заражда тези чувства в живите форми, които идват.

Луната със своето влияние създава и оформя мозъчните центрове в задната тилна част от мозъка, центровете, които тласкат човека към продължение на рода - половият нагон. Мозъчните центрове за яденето - апетита, намиращи се пред горната част на ушите и центровете за паметта в предната средна част на челото, за които споменахме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...