Jump to content

20.1. ВУЛКАН


Recommended Posts

20.1. ВУЛКАН

Това, което в даден хороскоп се приема, че дава Слънцето, то е всъщност много активната със своето влияние планета Вулкан, най-близката до Слънцето. Понеже тази планета е все още неоткрита и за нея нямаме таблици, по които да определим нейното влияние, то, затова приемаме положението на Слънцето, като това на Вулкан. Тъй като Вулкан може да направи от Слънцето едно отклонение само от няколко градуса, пресметнато на не повече от 4 ÷ 5, което отклонение в практиката на астрологията се приема като съвпад. Така, че Вулкан е всякога в съвпад със Сльнцето. И в израза Слънце ще разбираме Вулкан.

 

Изтъкнахме, че Вулкан има отношение към зодиакалното съзвездие Лъв. В другите съзвездия той ще приема според интелектуалното ниво на човека и по нещичко от влиянията на небесните образувания в съзвездието, кьдето се намира той.

В Овена, където ще бъде както и Слънцето е там, между 22 март и 22 април. Като вземем под внимание естеството на небесните образувания в това съзвездие, ще си изясним и въздействието, което те ще оказват върху влиянието на Вулкан в Овена. Всички особености на зодиакалното съзвездие Овен, сме изтъкнали, когато разглеждахме планетата Марс. Вулкан в това съзвездие ще получи едно активизиране, ще внесе в индивида един прилив на енергия в по- интелигентните, а в много издигнатите типове ще имаме един стремеж към защита на слабите, онеправданите, а също и борба за справедливостта.

А в по-елементарните типове хора ще се изрази в един подтик за едно рязко, грубо отношение кьм всички и към околните хора, неприемане на каквото и да било - съвети, напътствия, някакъв контрол върху него, особено, ако това е от неговите близки, родители и прочие. Създава в човека и добра мускулатура в индивида, която ще го тласка към резки и изискващи мускулни напрежения изяви.

Вулкан в съзвездие Бик - Телец, там ще бъде от 22 април до 22 май. Изтъкнахме, че в това съзвездие имаме много звезди, които могат да се видят с просто око, а също и ярко изразени небесни образувания. На първо място червеният гигант Алдебаран, двата звездни купа - Плеядите и Хаидите, светлият облак - Ракообразната мъглявина. На всички в известно крайно активният период на живота през това време. Май - най-гиздавият и приятен период през годината, от който всички се възхищават. Изблик на живот и радост. Когато Вулкан е в това съзвездие вхороскопа на даден човек, придава се на влиянието му един оптимизъм, жизненост и ведро гледане на всичко.

В Близнаци - Слънцето и Вулкан се намират там от 22 май до 22 юни. Ярките звезди в него, най-вече гигантите Полукс и Кастор в това съзвездие със своите по-дълги вълни придават един подтик при по-издигнатите типове към мисъл и грижа за всичко онова, което ще ни подсигури живота.

При по-елементарните типове - склонност към постоянна смяна на мнения и повърхностно разбиране на всичко.

В Рак - Слънцето и Вулкан се намират на 22 юни, когато те правят своя поврат и тръгват на юr, до 22 юли, като дават своят прощален изблик на топлина, светлина и другите блага, които те носят с майчина щедрост от двата звездни купа в това съзвездие. При висшите типове имаме един принос към подтик за щедрост, по-меко и благородно отношение към всичко и всички.

А при елементарните типове придава една по-голяма привързаност към своето.

В Лъв - с просто око в това съзвездие могат да се видят около 70 звезди, но общо взето те са слаби. Най-ярките са Регулос (от Първа звездна величина) и Денобъл (от Втора звездна величина). Регулос е три пъти по-голям от нашето Слънце, притежава температура на повърхността си около

14,000 градуса и има за спътник едно друго Слънце. В това съзвездие се наблюдават интересни небесни образувания като двойни звезди и галактики, което е особено важно за неговото влияние. Според Саабей и древните звездобройци, под силното влияние на това съзвездие, и по-специално - под влиянието на Регулос, се раждат велики царе (Регулос означава цар).

Когато това съзвездие е отчетливо изразено в хороскопа на даден човек, дава подтик към господство.

В Дева - Слънцето и Вулкан се намират там от 22 август до 22 септември. Богатството на небесните образувания в това съзвездие, като Галактиката, двойни звезди, променливи дават възможност на Вулкан, на по-издигнатите хора със своето влияние в това съзвездие да ги постави в контакт с много идеи от по-философско естество, които благодарение на ярко синият гигант слънце „Спика”, с диаметър седем пъти по-голям от този на Слънцето и светлина осем хиляди по-

силна - придава на родения един стремеж към водачество, в идейния свят да бъдат водачи на хората към нови идеи. При по-елементарните - подтика към атеизъм, безверие, отричане на порядъка въобще.

Във Везни - Слънцето и Вулкан се намират от 22 септември до 22 октомври. Това е единственото зодиакално съзвездие, което не е именувано на живо същество. Дадено му е образа на старинни аптекарски везни. Двата гиганта слънца, които има в това съзвездие, единият син, другият жълт, почти еднакви по размер, като блюдата на такива везни тласкат по-интелигентните към по-голяма прецизност, взискателност към всяко нещо, с изкуство да се извършва то, една тенденция към изява на изкуство.

При по-елементарните, към едно престараване, извратеност в подробностите за всяко нещо. Пресиленият грим на лицето.

В Скорпион - Слънцето и Вулкан се намират от 22 октомври до 22 ноември. Това богато на звезди съзвездие и от ярко изразени небесни образувания, на първо място червеният гигант Антарес с диаметър 600 пъти по-голям от този на Слънцето и светимост - 22 хиляди пъти по- голяма. И друга една звезда, която с огромното си количество енергия, която излъчва от 400,000 пъти потоляма от тази на Слънцето, просто поразява. Тези два гиганта придават на влиянието на Вулкан в родения човек голям несъкрушим прилив на енергия, предимно в емоционалната област, като в облагородените типове ще се изрази в творчество и сили за ръководство, а при примитивните в жажда за рушения и тирания. Двата звездни купа М6 и М7, които има в това съзвездие, придават и на двата типа хора един оттенък, особено при по-интелигентните, към едно по-милосьрдно и топло отношение към всичко и всички, с които има отношения.

В Стрелец - Слънцето и Вулкан се намират от 22 ноември до 22 декември. Това извънредно богато на небесни образувания съзвездие, в посока, на която се намира центъра на нашата галактика, а също и голям брои звездни купове, множество светли и тъмни мъглявини, е изобразено от Саабей като Кентавъра „Хирон”, най-мъдрият и с най-големи знания учител и наставник на всички митични герои, прославили се със своите подвизи срещу всеки, които причинява страдания на хората. Всичко това тласка родения, когато Вулкан е там - облагородените хора към придобив на знания, материални ценности, по-голяма смелост в изпълнение на всяка поставена задача и поемане на отговорност за нейното изпълнение, по- приятно и бащинско отношение към всички, а също тъй и известна доза хумор и артистични склонности.

При по-примитивните също стремеж кьм материален придобив, но и по незаконен път, а също фалшиво и презрително отношение към близките и околните.

В Козирог - Слънцето и Вулкан се намират от 22 декември, когато Слънцето прави своя поврат и тръгва на север до 22 януари. През този период северното полу шарие на нашата Земя се приближава към Слънцето и съгласно Доплеровият принцип получава по-силно жизнените течения от него - освен това през този период Земята е най-близо до Слънцето - в перихелий и също получава най-много енергия от него. Затова родените през този период имат по-голяма жизненост и дълголетие. Самото съзвездие Козирог е по-скромно на звезди и няма ясно изразени небесни образувания. При това звездите в него са със слаба светлина - много отдалечени от нас, което придава на влиянието на Вулкан - при по-висшите типове една затвореност, вглъбеност в себе си в размисъл за търсене на истината, една ограниченост към външните изяви, по-голямо внимание към вътрешния живот.

При елементарните типове придава един стремеж към ограничаване във всички направления

- ограничаване на околните, скьржавост и недоволство от всичко и от всички.

Във Водолей - Слънцето - Вулкан се намират от22 януари до 22 февруари. В това съзвездие със сравнително голям брой звезди, най-интересната, от която е една от най-горещите с температура от 130,000 градуса и около която има една от най-светлите мъглявини с диаметър от

300,000 астрономически единици. Всичко това говори, че тази звезда е вече в един нов етап на своето развитие - на своя еволюционен път. Това придава на влиянието на Вулкан при по-висшите типове от стремежа към по-новото, разумното, оригиналното, също и подсилване на нервната система, оттам и ясно изразеното реагиране към всичко.

При по-примитивните и с лоши аспекти - стремеж към нервност и чудачески прояви.

В Риби - Слънцето - Вулкан се намират от 22 февруари до 22 март. В това съзвездие, макар и доста звезди да има, но те са с много слаб блясък, поради голямата си отдалеченост от нас и няма други небесни образувания с ярка изразеност. Но влиянието на Вулкан в това съзвездие за висшите типове хора една мекота, приятност от тяхното присъствие, проявен стремеж имат те, да бъдат в помощ и услуга на другите, ясно изразено чувство на състрадание и съчувствие. При по- примитивиите и с лоши аспекти имаме една прекалена чувствителност и остро безчувствено реагиране при всички случаи и преувеличават своите преживелици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...